Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a discutat, joi, cu omologul său ungar despre situația de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului, solicitându-i acestuia să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”.

Teodor Melescanu si Peter SzijjartoFoto: mae.ro

Potrivit unui comunicat difuzat joi seară de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ministrul Teodor Meleșcanu „a avut joi o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. În timpul convorbirii, cei doi miniștri au abordat situația de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului”.

„Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”, se precizează în comunicat.

De asemenea, potrivit comunicatului, ministrul Meleșcanu a „evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă, și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”.

„În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, subliniază MAE în încheiere.

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele din Valea Uzului: Guvernul român, „somat” să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale

Citește și:

Atmosferă tensionată la cimitirul din Valea Uzului, îmbrânceli cu jandarmii care separă grupurile de români de maghiari / Un grup de români a rupt poarta cimitirului și a pătruns înăuntru / În cimitir a intrat un sobor de preoți români

Jandarmeria, despre incidentele de la cimitirul din Valea Uzului: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine / Attila Korodi: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”

Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita: „Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului”