Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi din cimitirul militar din Valea Uzului, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta responsabil de relaţia cu Parlamentul.

HotNews.roFoto: Hotnews

În notă, Guvernul României este „somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă”, a afirmat Magyar.

Secretarul de stat din Ungaria a catalogat drept „inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi”, care, „în barbarismul lor, evocă cea mai dură provocare a maghiarilor”.

„Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparații şi explicații celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor”, spune oficialul ungar.

Levente Magyar amintește că după Primul Război Mondial a fost amenajat un cimitir militar în Valea Uzului, dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în 1916 pe front. „Deşi nu a existat nicio dovadă că ar exista şi rămăşiţele unor soldaţi români în cimitir, administraţia locală a celei mai apropiate localităţi a decis să amplaseze cruci de beton în memoria presupuşilor soldaţi înhumaţi aici. Chiar şi autorităţile române de resort recunosc că această decizie nu a avut bază legală, iar hotărârile încalcă şi dreptul internaţional”, susține secretarul de stat ungar.

„Organizaţii civile româneşti au anunţat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui paşnici care ieşeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască şi au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la faţa locului a privit pasivă toate acestea”, a mai spus Levente Magyar.

Citește și:

Atmosferă tensionată la cimitirul din Valea Uzului, îmbrânceli cu jandarmii care separă grupurile de români de maghiari / Un grup de români a rupt poarta cimitirului și a pătruns înăuntru / În cimitir a intrat un sobor de preoți români

Jandarmeria, despre incidentele de la cimitirul din Valea Uzului: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine / Attila Korodi: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”

Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita: „Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului”

MAE: Meleșcanu i-a solicitat omologului ungar să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”