Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, după incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita, informează Mediafax.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis, joi seară, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta face apel la autorități să îi identifice imediat și să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”.

Potrivit lui Kelemen, maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului au protestat pașnic față de „ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești”. De asemenea, spune el, maghiarii „nu au instigat la violență și nu au provocat tensiune, au protestat doar față de denigrarea memoriei eroilor comunității lor”.

Peste 1.000 de maghiari formaseră un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Attila Korodi declarând pentru Mediafax că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, joi după-amiază, manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor.

Jandarmeria a transmis, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

Citește și:

Atmosferă tensionată la cimitirul din Valea Uzului, îmbrânceli cu jandarmii care separă grupurile de români de maghiari / Un grup de români a rupt poarta cimitirului și a pătruns înăuntru / În cimitir a intrat un sobor de preoți români

Jandarmeria, despre incidentele de la cimitirul din Valea Uzului: Nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine / Attila Korodi: „A fost ceva de nedescris în cuvinte”