”Colegiul CNSAS a intrat în politică”, spune Traian Băsescu, în condițiile în care în spațiul public apar informații și documente despre colaborarea pe care fostul președinte ar fi avut-o cu Securitatea din timpul regimului comunist.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

Ce scrie Băsescu joi pe Facebook:

”În timpul campaniei electorale, CNSAS a lansat acuzaţiile de colaborare cu securitatea la adresa mea şi a anunţat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios administrative şi fiscal. Astăzi, când la Parlamentul European se negociază distribuirea funcţiilor de influenţă politică, televiziunile şi presa scrisă sunt invadate cu documente care să aducă în prim plan dezbaterea pe tema colaborării mele cu securitatea.

Am fost curios să aflu care este sursa acestei distribuţii de documente şi am constatat că nicio copie nu a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti. Şi atunci rămâne o singură sursă, oameni politici din Colegiul CNSAS care au avut la dispoziţie toate documentele şi care au încălcat legea distribuindu-le către presă.

Este prima dată de la înfiinţarea CNSAS când instituţia se angajază în bătălia politică încercând să stimuleze o campanie de presă şi judecarea procesului la televizor şi nu în instanţă. Păcat că CNSAS se lansează în politică. Nu pentru asta a fost creat.”

Primele informații au apărut în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, la începutul lunii mai, când Europa Liberă a scris că Traian Băsescu a fost trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea.

Fostul președinte a spus, pe 10 mai că va merge la instanță să vadă dosarul trimis de CNSAS care îl vizează și va avea o poziție publică pe acest subiect: "Înțeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament".

Băsescu a insistat că nu va fi găsit niciun angajament semnat de el cu organul de poliție politică al regimului comunist.

Curtea de Apel București a înregistrat, pe 29 mai, dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

În urmă cu câteva zile, platforma de jurnalism Dela0.ro a publicat un material realizat după o discuție cu unul dintre foștii colegi de facultate ai lui Băsescu, pe care acesta l-ar fi turnat la Securitate în anii studenției petrecute la Institutul de Marină.