Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la Iaşi, că va merge la instanţă să vadă dosarul trimis de CNSAS care îl vizează şi va avea o poziţie publică pe acest subiect. "Înțeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament", a afirmat Băsescu.

Traian BasescuFoto: Facebook / Traian Basescu

”Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de dosar", a declarat Traian Băsescu, vineri, într-o conferință de presă la Iași.

La o zi după ce în presă au apărut informații pe surse despre decizia de a cere instanției constatarea calității de colaborator cu securitatea a fostului președinte Traian Băsescu, Consiliul CNSAS vine cu un comunicat în care nu lămurește situația, ci își enumeră atribuțiile stabilite de lege și regulament.

Colegiul precizează că, potrivit legii, verifică din oficiu candidații la alegerile europarlamentare, aprobă note de constatare și dispune Direcției Juridice sesizarea instanției pentru constatarea calității de colaborator sau lucrător al securității, infirmă nota de constatare sau eliberează adeverințe.

Europa Liberă a scris joi că Traian Băsescu a fost trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu securitatea, citând surse neidentificate. Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea conține doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Fostul șef al statului a primit până acum de la CNSAS cinci adeverințe de necolaborare cu securitatea, în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013.

Fostul președinte Traian Băsescu este cap de listă din partea PMP, formațiunea a cărei președinte de onoare este, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019.