​La o zi după ce în presă au apărut informații pe surse despre decizia de a cere instanției constatarea calității de colaborator cu securitatea a fostului președinte Traian Băsescu, Consiliul CNSAS vine cu un comunicat în care nu lămurește situația, ci își enumeră atribuțiile stabilite de lege și regulament. (Comunicatul poate fi consultat aici).

HotNews.roFoto: Hotnews

Colegiul precizează că, potrivit legii, verifică din oficiu candidații la alegerile europarlamentare, aprobă note de constatare și dispune Direcției Juridice sesizarea instanției pentru constatarea calității de colaborator sau lucrător al securității, infirmă nota de constatare sau eliberează adeverințe.

Europa Liberă a scris joi că Traian Băsescu a fost trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu securitatea, citând surse neidentificate. Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea conține doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Fostul șef al statului a primit până acum de la CNSAS cinci adeverințe de necolaborare cu securitatea.

Băsescu deschide lista PMP la alegerile europarlamentare.