Aproximativ 1.300 de persoane au participat, luni seară, în Piața Victoriei din Capitală, la manifestația anunțată de mai multe grupuri civice, sub titlul „Sărbătoarea Primei Victorii”, după ce șeful PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și încarcerat la Rahova. Manifestanții au adus șampanie și confetti și au cântat „Ole, ole, Liviu Dragnea nu mai e” sau „Mulți ani trăiască”.

Manifestatie in Piata VictorieiFoto: Hotnews

Au existat și câteva momente tensionate: intervențiile polițiștilor sau ale jandarmilor au fost huiduite copios de manifestanți, care le-au strigat acestora „Rușine să vă fie”, „Nu scăpați”, „10 august”, „Slugile lui Dragnea” sau „Jandarmeria apără hoția”. Protestatarii au cerut de asemenea demisia Guvernului și alegeri anticipate.

Desfășurarea protestului, LIVE TEXT:

UPDATE 21.32: Lumea a început să părăsească Piața. La manifestație au mai rămas câteva sute de persoane

UPDATE 21.08: Se strigă "Anticipate, anticipate" și "Demisia, demisia"

UPDATE 21.03: Ca de obicei, la 9 fix, manifestanții au intonat imnul și au aprins luminile telefoanelor

UPDATE 20.50: Aproximativ 1.300 de manifestanți în Piața Victoriei la această oră, potrivit reporterului HotNews.ro. Ce mai strigă ei: "Ole, ole, Liviu Dragnea nu mai e", "Proasta satului e în fruntea statului" sau "Diaspora, diaspora"

UPDATE 20.46: "Uniți putem să-nvingem un sistem" - strigă manifestanții

UPDATE 20.40: Lumea cântă "Mulți ani trăiască". S-a desfăcut și o sticlă de șampanie

UPDATE 20.32: Peste 1.000 de manifestanți în Piață. Mulțimea strigă "Victorie!". Se aruncă cu confetti

UPDATE 20:20 Moment tensionat după ce un șofer s-a oprit în Piața Victoriei, s-a urcat pe capota mașinii și a salutat mulțimea. În jurul său au apărut imediat două motociclete ale Poliției, care au încercat să îl escorteze, pentru a-l amenda.

Câteva zeci de protestatari au fugit după polițiști, huiduindu-i, după care, în zona pasajului, au întalnit un grup de jandarmi, pe care i-au huiduit, de asemenea, copios.

"Rușine să vă fie", "Nu scăpați", "Veți plăti", "10 august", "Slugile lui Dragnea", "Jandarmeria apără hoția" - au strigat manifestanții către jandarmi.

Jandarmii s-au urcat apoi în dubă, iar protestatarii au început să le pună bancnote pe parbriz și să arunce cu fise.

Jardarmii au scos în final duba din zonă și s-au retras în huiduielile mulțimii.

UPDATE 20.05: Doi polițiști au venit în fața protestatarilor, unde oprise o motocicletă. Protestatarii le-au cerut parola și i-au huiduit

Imagini cu atmosfera din Piață:

Manifestanții "sărbătoresc" condamnarea lui Dragnea

În Piața Victoriei manifestau în jurul orei 20.00 aproximativ 500 de persoane. Aceștia scandează "Rușine să vă fie!" și "Demisia!".

Atmosfera este una relaxată, mulți dintre participanți fiind părinți cu copii.

Motocicliștii turează motoarele când trec prin Piață, iar mașinile claxonează. Traficul rutier se desfășoară în condiții normale.

Evenimentul a fost lansat pe Facebook de grupurile Rezistența, Corupția ucide, Declic și Inițiativa România.

"România a spus "DA! Nu vrem să fim conduși de hoți!" Va invităm astăzi, de la ora 19:30, în Piața Victoriei pentru a sărbători o Victorie dar și în semn de solidaritate cu revolta pe care o simt toți cetățenii români din afara granițelor care nu au putut să-și exercite dreptul constituțional la vot", spun organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, referendumul solicitat de societatea civilă și inițiat de președintele Klaus Iohannis a arătat că, într-o măsură covârșitoare, românii vor o justiție independentă și o clasă politică care să nu fie mai presus de lege.

"Societatea românească a spus clar ieri: "Hoții la pușcărie, fără posibilitatea de a se absolvi singuri de pedeapsa cuvenită!", precizează organizatorii.

***********

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe liderul PSD Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Luni după-amiază, la câteva ore de la pronunţarea sentinţei, Dragnea a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat. El va sta în carantină 21 de zile, perioadă în care i se vor efectua analize medicale, un examen psihologic şi se vor stabili activităţile pe care le va urma pe perioada detenţiei.