Guvernul va adopta, în ședința de joi, o ordonanță de urgență care prevede că SPP va înregistra temporar, cu număr unic, autovehiculele în care se va deplasa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate în România între 31 mai și 2 iunie.

Papa Francisc in papamobilFoto: Pixabay.com

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) teza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se autorizează Serviciul de Protecție și Pază să înregistreze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehiculele în care se deplasează Sanctitatea Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurate pe teritoriul României în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Numărul unic de înregistrare prevăzut în alin. (1) este înscris pe fond alb având litera/literele şi cifra/cifrele de culoare roșie și este valabil exclusiv în perioada vizitei”, se arată în proiectul de OUG publicat de Executiv și citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, aceste autoturisme vor avea drept de circulație pe drumurile publice din România. Ordonanță de urgență urmează să intre în vigoare pe 27 mai 2019 și se va aplica până pe 7 iunie 2019, inclusiv.

Potrivit preambulului, deplasarea Sanctității Sale se va efectua cu autoturisme puse la dispoziție de către partea română, iar reprezentanții Vaticanului au solicitat ca acestea să aibă numărul de înregistrare unic folosit atât în țara sa cât și în toate vizitele oficiale efectuate în alte țări, potrivit uzanțelor protocolare.

OUG va fi adoptată având în vedere faptul că, la momentul actual, legislația națională nu permite să se dea curs solicitării reprezentanților Vaticanului privind utilizarea numerelor de înmatriculare folosite pe autoturismele cu care se deplasează Sanctitatea Sa, iar neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la imposibilitatea îndeplinirii în mod optim a solicitării legate de vizita Papei Francisc, ceea ce ar crea grave abateri de la protocolul specific cu impact negativ în plan intern și internațional.

Citește și:

Papa Francisc a primit la Vatican echipa SPP responsabilă de securitatea sa în timpul vizitei în România

Papa Francisc ar putea folosi un papamobil Dacia în timpul vizitei din România. Compania confirmă că este în discuții cu autoritățile

Programul detaliat al vizitei Papei Francisc în România / Întâlniri cu Iohannis, cu Patriarhul Daniel, dar și cu romii din Blaj

Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății / Detalii organizatorice

Vizita Papei Francisc în România - Preşedintele Ungariei, la slujba papală din 1 iunie de la Şumuleu Ciuc / S-au înscris peste 100.000 de participanți

Guvernul va scoate de la rezerva bugetară 9 milioane de lei pentru vizita Papei în România