Protestatarii de la Brașov care l-au așteptat cu huiduieli și cu un sicriu pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au fost amendaţi de jandarmi cu câte 500 de lei.

Tariceanu intampinat cu o cruce la BrasovFoto: Captura video

Amenzile pentru cei care au protestat în 12 mai, în timp ce se desfăşura "Marşul demnităţii”, organizat de ALDE la Braşov, au fost trimise de Jandarmerie prin poştă, iar unii dintre cei sancţionaţi au postat pe Facebook procesele-verbale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Braşov, Ion Zaharia, în timpul mitingului au fost legitimate 27 de persoane, iar ulterior au fost amendate 18.

"Au fost legitimate 27 de persoane şi, ulterior, au fost 18 persoane sancţionate pentru concurs de contravenţii, ca urmare a faptului că au ignorat două avertizări ale Jandarmeriei. Sancţiunile au fost aplicate ulterior, după vizualizarea imaginilor video şi stabilirea gradului de implicare în contramanifestaţie a fiecărui participant”, a spus Ion Zaharia, citat de Mediafax.

Din procesele-verbale postate pe Facebook reiese că amenzile au fost date pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar o parte dintre cei amendați au anunţat că vor contesta sancţiunile.

În 12 mai, la Brașov, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întâmpinat cu huiduieli de un grup de aproximativ 30 de protestatari, iar oamenii au scandat și împotriva jandarmilor care i-au legitimat. În momentul în care coloana de susținători ALDE a ajuns în dreptul grupului de protestatari, aceștia au fluierat, huiduit și au scandat „Libertate” și „Hoții”. Oamenii au adus la fața locului și un sicriu și o cruce.

Zece protestatari care s-au adunat vineri în fața Casei de Cultură din Topoloveni pentru a-l aștepta pe liderul PSD Liviu Dragnea au fost ridicați de jandarmi și duși cu dubele la poliție. O parte dintre ei, între care și corespondentul televiziunii online Rezistența TV, au fost amendați de jandarmi pentru "participarea la o adunare publică nedeclarată și neînregistrată".

Procurorii militari din București s-au autosesizat în cazul incidentelor de la Topoloveni, iar în acest dosar deocamdată se fac cercetări in rem pentru trei infracțiuni, între care abuz în serviciu.