Un număr de 41 de grupuri civice solicită demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru maniera în care jandarmii au intervenit vineri la Topoloveni, catalogând reacția forțelor de ordine drept una "abuzivă, de intimidare", scrie Mediafax.

Carmen DanFoto: mai.gov.ro

"Asociațiile și mișcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare și de forță a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câțiva protestatari pașnici și un corespondent al Rezistența TV au fost înconjurați de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secția de poliție. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfășura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancționare ce nu presupunea conducerea la secția de poliție, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea", se arată într-un comunicat de presă remis de grupurile civice.

Reprezentanții acestora acuză Jandarmeria că a încălcat articolul 30 din Constituție, referitor la libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public.

"Prin îndepărtarea protestatarilor pașnici a fost practicată cenzura și a fost îngrădită libertatea presei. Protestăm față de acțiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială și autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a amenințat cu dosare penale participanții la manifestațiile de stradă desfășurate la Iași și Galați. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a ”împiedica desfășurarea de activități de campanie ale simpatizanților PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze amenințări la adresa unor cetățeni doar pentru că aceștia protestează împotriva unui partid, fie el și de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, țară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetățenilor", potrivit sursei citate.

Grupurile civice solicită demisia ministrului Afacerilor Interne. "Cerem ministrului de interne să își depună demisia în semn de respect față de statul de drept și respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să își dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiți din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură și că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliție politică. Jandarmeria este o instituție plătită din bani publici. Confuzia creată cu această ocazie, din care reiese că Jandarmeria este o instituție care asigură paza și ordinea la evenimente cu caracter privat al unor persoane care dețin vremelnic funcții publice, este nocivă", se mai arată în comunicatul de presă.

Grupurile civice semnatare sunt: #activAG Piteşti, Acțiunea Civică Galați, Alba Iulia Civică, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma România 100, Brașovul Civic, Canada Save Roșia, Corupția ucide, Cuza Vrea Dreptate Iași, Diaspora Franța Solidară cu România, Diaspora Milano, Eu Ro Aleg, Geeks for Democracy, Grupul Civic Cetățean Implicat, Grupul Civic Madrid, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mișcarea Civică Diaspora Belgia, Oradea Civică, Procivic Baia Mare, Rădăuțiul Civic, Reset, Rezist Bilbao, Rezist Budapesta, Rezist Constanța, Rezist Dublin, Rezist Galați, Rezist Iași, Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, Rezist - Londra Protestatari Pro Democrație, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, #RezistWMW, Rezist Zürich, #REZISTENȚA, #Rezistenta din Diaspora, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Iași, VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Umbrela Anticorupție Cluj.