După ce a fost huiduit la Iași, Liviu Dragnea a participat sâmbătă la un miting electoral organizat la Galați, unde s-a confruntat cu un nou eșec, întrucât, deși social-democrații sperau să adune 30.000 de simpatizanți, nici măcar autocarele venite din Vaslui nu i-au ajutat să strângă atâția oameni. Numărul oamenilor din fața Casei de Cultură nu a fost mai mare de 11.000-12.000, pentru că altfel nici nu ar fi încăput în perimetrul stabilit pentru eveniment. Șeful PSD l-a atacat din nou pe președintele Klaus Iohannis, spunând că șeful statului și-a chemat ”stăpânii” la summitul de la Sibiu, unde ”a mai cerșit” o sancțiune pentru România. Aproximativ 4.000 de persoane l-au huiduit pe Dragnea și au scandat mesaje anti-PSD. Protestul a continuat și după ce Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Dan Nica, Rovana Plumb și Carmen Avram s-au retras.

contramanifestatie GalatiFoto: Captura video

Pentru că primarii gălățeni nu ar fi reușit să strângă numărul propus de susținători, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a trimis și el un autocar cu simpatizanți. Chiar și așa, nu a fost atins numărul dorit de participanți. Deși europarlamentarul Dan Nica a spus că la miting au participat 30.000 de persoane, numărul participanților nu a fost mai mare de 12.000.

În discursul său, Liviu Dragnea a spus că Klaus Iohannis este o slugă a liderilor veniți la summitul de la Sibiu. Acesta s-a plâns că ”oriunde mergem în țare este un grup de bătăuși”, iar că aseară, la Galați, au fost găsite bâte și pietre care ar fi urmat să fie folosite în cadrul contramanifestației.

I-a atacat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe premierul Olandei, Mark Rutte.

A subliniat că liderii ”ne mint că avem probleme cu statul de drept”.

Protestul față de PSD nu a fost fără incidente. Mai multe persoane ar fi lovit mașina deputatului Nicolae Bacalbașa în momentul în care acesta a vrut să își facă loc prin mulțime.

De asemenea, două autocare cu susținători PSD au fost blocate la un moment dat de protestatari, însă jandarmii au făcut un cordon, iar mașinile au reușit să plece.

----------------

Cum au decurs mitingul și protestul de la Galați, LIVE TEXT:

14.25: Protestatarii s-au retras. În fața PSD și a Primăriei Galați mai sunt aproximativ 200-300 de persoane.

14.19: Potrivit paginii Galațiul nostru, în perimetrul asigurat de PSD pentru simpatizanți, în fața Casei de Cultură, nu ar fi încăput mai mult de 11.000 -12.000 de oameni.

14.08: Aproximativ 4.000 de oameni protestează pe strada Domnească, în zona Prefecturii, Primăriei și a sediului PSD, dar încă mai vin oameni. Toate cele trei obiective sunt apropiate ca spațiu

14.02: Protestatarii au ajuns la Prefectură, dar cum circulația nu a fost oprtiă, aceștia sunt întinși pe strada Domnească de la Instituția Prefectului până la sediul fostei Primării și la Universitate. Protestatarii circulă pe prima bandă, pe lângă mașini, și pe trotuar.

Se scandează ”PSD, ciuma roșie” și ”România, stat european!”

13.39: La finalul mitingului PSD, deputatul social-democrat Nicolae Bacalbaşa ar fi vrut să treacă cu mașina prin mulțimea de protestatari, în fața Tribunalului. Oamenii ar fi dat cu pumnii și picioarele în jeep-ul medicului anestezist.

13.35: Vizita lui Dragnea la Galați pare să îi fi trezit pe gălățeni. Mii de persoane merg spre Prefectura Galați scandând ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”

13.04: Protestatarii se deplasează către Prefectura Galatiului

12.55:

Contramanifestanții au înconjurat două autocare PSD și nu le lasă să plece. Aproximativ 2.000 de oameni protestează față de PSD, strigând ”Hoții”.

Simpatizanții PSD strigă ”Dragnea președinte!”

11.40: Liviu Dragnea

  • Vă salut cu multă căldură. Salut acest județ și istoria acestui oraș. Ținem summitul PSD la Galați. Fiindcă suntem europeni și la Galați, și la Brăila... și în toată țara. Noi suntem români, europeni în toată țara
  • Suntem europeni acasă la noi, nu numai în toate cele șase case furate de Iohannis la Sibiu.
  • Iohannis a folosit acest summit, făcut cu bani mulți, pentru campania lui electorală, pentru interesele lui politice, și-a chemat stăpânii. Se plimba singur și nu îl băga nimeni în seamă. Asta e soarta slugilor.
  • Sunt sigur că Iohannis a mai cerșit încă o sancțiune pentru România.
  • A profitat de faptul că a fost singur și a lucrat împotriva României, a atacat Guvernul, justiția, tot ce e mai bun în această țară
  • Premierul Olandei ne-a jignit din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro? Aia nu este corupție? Și ce au făcut băncile? Au negociat cu procurorii.
  • Nu am vrut să le vindem portul Constanța.
  • Președintele Franței spunea că e îngrijorat de ce se întâmplă în România, și noi avem îngrijorările noastre, în fiecare zi mii de francezi sunt bătuți de jandarmi pe străzile din Paris.

  • Ne mint că avem probleme cu statul de drept.

  • Nicio legătură nu are intrarea noastră în Schengen cu statul de drept

  • De ce credeți că sunt supărați? Pentru că în doi ani de zile am avut producții-record și asta înseamnă mai multă marfă în Europa. Am mărit salariile medicilor. Medicii nu mai pleacă și mulți dintre cei plecați se gândesc să vină acasă.

  • Rareș stătea plecat în fața lui Merkel. De la ăla așteptăm noi să se bată la Bruxelles?
    • Investiții în județul Galați: 150 de milioane de euro pentru drumurile județene,
    • 80 de milioane de euro pentru spitalele din Galați
    • 105 milioane de euro pentru managementul deșeurilor
    • Investiții în cultură

    • Ce au făcut ei când au guvernat: venin, dezbinare, înjurături. Oriunde mergem în țare este un grup de bătăuși. Aseară aici la Galați au găsit la ei bolovani, pietre și bâte. Iohannis și ai lui vor să conducă România cu bâte. Nu avem noi curajul să păstrăm guvernarea și să câștigăm alegerile care vin

    • Am vorbit cu un om de la Matca, a venit să dea mâna cu mine pentru programu de roșii. Roșiile noastre sunt mai bune decât rumegușurile găsite în magazine. Vreau ca pe masă să fie legume și fruncte gustoase și sănătoase.

    • săptamana viitoare voi depune o lege care să interzică dublul standard. Vreau să fiți alături de noi în această campanie, va dura până în 2020, pentru că ei au înțeles că noi am înțeles că această țară poate fi mult mai puternică. Sunt românii mai leneși decât cei din Vest. E pământul nostru mai puțin roditor față de al lor?
    • Vă chem să votați niște patrioți în Parlamentul European. Trebuie să apărăm tot ce am câștigat până acum, creșterea pensiilor, salariilor, dezvoltarea agriculturii. E nevoie de oameni care își iubesc țara, cărora nu le e frică să se bată pentru România
    • USR, PNL au votat împotriva propriei țări. Fiecare europarlamentar din fiecare țară luptă pentru țara lui. Ăștia sunt oameni fără patrie. Acești nemernici l-au folosit pe Iisus Hristos în toate felurile. Haideți la vot pe 26 mai, să câștige România, PSD.
    • Doamne Ajută!


    Carmen Avram:

    • Am ajuns să trăim într-o țară în care lideri cu pretenții încalcă legi.
    • Vor să ne aducă la nivelul lor mic ca să ne poată stăpâni. Am ajuns să trăim într-o țară în care suntem atât de manipulați încât se dezbină familii.
    • Am ajuns să credem că România e mică și nesemnificativă. România este pe locul 7 ca mărime din Uniunea Europeană. Nu suntem mici, nu suntem neimportanți.
    • Doctorii au astăzi salariile pe care le merită, șomajul este la nivel minim. Ogoarele sunt irigate de sisteme care nu au mai funcționat de 20 de ani.
    • Suntem gospodari, frumoși, să nu credeți altceva vreodată despre voi.

    11.30: Vorbește Rovana Plumb.

    „Asta e forța PSD, voi sunteți forța PSD. Datorită vouă și a milioane de români PSD a avut forța și priceperea de a aduce România în NATO. Datorită vouă PSD a avut forța și inteligența să ducă România în UE. Datorită vouă România a intrat pe un parcurs european ireversibil. PSD. Noi suntem România. PSD reprezintă cel mai bine interesele României, oriunde, în Europa și în lume. PSD are cel mai bun program de guvernare din ultimii 30 de ani și asta datorită unui lider cu viziune, un om care își iubește țara, Liviu Dragnea președintele PSD”, a afirmat Rovana Plumb, la mitingul PSD de la Galați.

    11.24: Dăncilă și Dragnea au ajuns pe scena amplasată în Galați.

    Dăncilă ține un discurs.

    ”Am cerut președintelui României ca la summit-ul de la Sibiu să ceară ridicarea MCV, intrarea în Schengen, pentru ca noi românii să stăm la masa deciziilor. Nu am văzut acest lucru. Am văzut doar poze. Cum ne regăsim noi în declarația de la Sibiu, cum sunt reprezentate dorințele și interesele românilor?”, a spus pe scena mitingului de la Galați premierul Viorica Dăncilă.

    Eurodeputatul Dan Nica a declarat că îi este rușine cu un președinte precum Klaus Iohannis din cauza faptului că nu a ridicat problema Spațiului Schengen la Summitul de la Sibiu, chestiune din cauza căreia suferă 5 milioane de români.

    11.09: Numărul susținătorilor PSD ar fi ajuns la 10.000.

    11.02: Câteva sute de gălățeni strigă ”Hoții”

    10.45: La această oră, s-ar fi strâns aproximativ 7.000 simpatizanți PSD din cei 30.000 promiși.

    De asemenea, aproximativ 100 de protestatari s-au adunat, sâmbătă, în fața Palatului de Justiție din Galați, cu câteva zeci de minute înainte de startul mitingului la care este așteptat Liviu Dragnea.

    „PSD, ciuma roșie” sau „Hoții, hoții!”, scandează cei strânși în fața Palatului de Justiție din Galați. (Mediafax)

    10.29: La Galați a ajuns și un autocar din Vaslui.

    FOTO: Galatiul Nostru Facebook

    10.24: Circulație este deja întreruptă, până la ora 14.00, pe bulevardul George Coșbuc, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Brăilei și intersecția cu strada M. Kogălniceanu.

    10.22: Inspectoratul Jandarmeriei Galați a transmis vineri mai multe recomandări pentru mitingul de astăzi.

    ”În contextul desfăşurării pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Galaţi, sâmbătă, 11 mai, a.c., în intervalul orar 08:00 – 14:00, a unei adunări publice declarate şi avizate de către Primăria Municipiului Galaţi, Jandarmeria Galaţi recomandă participanților la această manifestație cât şi celorlalti cetăţeni, să adopte o atitudine cooperantă, un comportament civilizat, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să evite conflictele de orice natură şi să aibă un dialog permanent cu forţele de ordine aflate în dispozitiv”, aratp un comunicat al Jandarmeriei postat vineri pe Facebook.

    Jandarmeria a subliniat că ”rolul forţelor de ordine (jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali) este de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor şi vor interveni, punctual, atunci când apar comportamente de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică”.

    Totodată, a amintit că ”următoarele fapte pot fi sancţionate conform legislaţiei în vigoare: instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice; organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.

    10.07: Oamenii mobilizați de PSD se îndreaptă către Casa de Cultură. Aceștia ar fi conduși de președintele CJ Galați, Costel Fotea.

    10.05: Potrivit Paginii Galațiul Nostru, primarii gălățeni nu ar fi reușit să strângă decât câte aproximativ 40 de persoane.

    Potrivit sursei citate, la Galați ar fi trimis oameni și președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

    Autocarele cu susținătorii PSD încep să ajungă în Galați.

    Vineri seară se lucra la montarea scenei și au fost aduse mai multe toalete publice.

    Foto: Anca Melinte / Viața Liberă

    Cum s-a mobilizat PSD Galați pentru mitingul de sâmbătă, potrivit paginii Galațiul Nostru.

    ”1. În Berești Meria s-a dat ordin, asistații sociali trebuie să vină la Galați să-l aplaude pe președintele cariat al PSD.

    2. Toți membrii PSD Galați și simpatizanții lor au fost sunați azi și rugați să fie prezenți sâmbătă la aplaudat.

    3. În Tecuci toti directorii de societati ale primariei, scoli, servicii, inclusiv spitalul municipiului Tecuci au fost puși sa trimita salariații vineri la mitingul condamnatului penal. Deși la sfârșitul săptămânii trecute au anunțat că mitingul va avea loc vineri, mobilizarea se face pentru ziua de sâmbătă”, scrie pagina de Facebook Galațiul nostru.

    Galațiul nostru este, de altfel, unul dintre organizatorii unei contramanifestații, alături de comunitățile ”Pentru Galați”, ”Galațiul Proeuropean” și ”Curățăm Galațiul”, arată pagina evenimentului protest ”Marș din orașul nostru”.

    Protestul este organizat sâmbătă începând de la ora 10.00, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde este așteptat să ajungă Dragnea.