„Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, de a consolida UE pe baza unui set clar de principii și valori” , a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință la finalul summit-ului de la Sibiu, alături de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Iohannis-Tusk-JunckerFoto: Captura presidency.ro

Șeful statului a menționat statul de drept între valorile europene, precizând că în România unii polițicieni nu-și doresc acest lucru. "Avem şi unii politicieni care nu-şi doresc stat de drept în România, dar decizia este la români şi avem o serie de alegeri europene, referendum, prezidenţiale şi vom primi un răspuns clar din partea românilor. Eu ştiu care va fi acest răspuns. Abia aştept să-l primim", a spus Iohannis.

„Statul de drept e chintesența și va fi în atenția noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu fiindcă ar fi o doctrină ideologică. Aceasta e chintesența Europei ca entitate politică. Nu este locul meu să intervim într-o dezbatere politică internă. Știu un lucru, dacă ești gata să aperi ideea principiului statului de drept, atunci poți să fii optimist, dar numai atunci. Nu e o problemă doar în anumite state membre. Putem să vorbim de o tendință îngrijorătoare și periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mâinile dvs. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda și de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menținăm în Europa", a declarat și Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Tusk a vorbit din nou în română

Donald Tusk a făcut și câteva declarații în română. ”Aș dori să-i mulțumesc președintelui Iohannis pentru organizarea și găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie, în startul președinției române, am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteți remarcabili. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri pentru munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dvs. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, a spus președintele Consiliului European, în limba română.

UPDATE 18:41 Ar putea exista un comisar pentru statul de drept?

Juncker: Respectarea statului de drept e o chestiune în vigoare și azi, Timmermans se ocupă de asta.

Tusk: A fost evident că statul de drept va fi în centrul atenției noastre. Nu poate exista Europa fără stat de drept. Aceasta e chintesența Europei ca entitate politică. Dacă ești gata să aperi ideea statului de drept, atunci poți să fii optimist. Putem vorbi de o tendință periculoasă la nivel global. Există tendința unor guverne de a afecta sistemul judiciar.

Iohannis: Românii își doresc stat de drept, avem și unii politicieni care nu-și doresc stat de drept în România.

UPDATE 18:37 Întrebări: Vorbiți în declarație despre demacrație și statul de drept. Unde situați România în acest moment? Credeți că e nevoie de acțiuni suplimentare?

Juncker: România merită o atenție mai mare, ceea ce vom face în următoarele săptămâni.

UPDATE 18:30 Donald Tusk:

  • Liderii au demonstrat categoric că vor să-și asume responsabilitățile politice pentru întreaga UE.
  • Vreau să păstrez spiritul acestor discuții și aș vrea să anunț că pe 28 mai voi convoca o întâlnire cu cei 28 lideri ai UE, să asigurăm alegerile pentru comisii.
  • Cel mai bine ar fi să ajungem la un consens în aceste decizii.
  • Avem nevoie de instituții eficiente, de decizii rapide. Intenția mea e să nominalizez pe viitorul președinte al Consiliului în iunie.

Declarații în limba română:

  • Aș dori să-i mulțumesc președintelui Iohannis pentru organizarea summitului de la Sibiu
  • Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă cum Europa e mândră de dvs. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu.

UPDATE 18:24 Klaus Iohannis:

  • Discuțiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul UE. Am reușit să avem un summit al unității.
  • Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, de a consolida UE pe baza unui set clar de principii și valori.
  • Am discutat despre cum vrem să continuăm.
  • Spiritul de la Sibiu e confirmarea dorinței noastre de a continua împreună proiectul european. Transmitem un mesaj de voință politică.

Summitul liderilor europeni a început la Sibiu după ora 12.30, iar la reuniunea găzduită de președintele Klaus Iohannis au participat, între alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene prezenți au adoptat "Declarația de la Sibiu", un angajament în zece puncte. "Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar".

După prima parte a Summitului de la Sibiu, liderii europeni au ieșit în Piața Mare din oraș pentru a face o fotografie de familie. De asemenea, șefii de stat și de guvern adunați la Sibiu au făcut o baie de mulțime, mergând să dea mâna cu cei adunați în Piața Sfatului, care au scandat ”Europa” și ”Iohannis. În Piața Sfatului din Sibiu s-au aflat peste 2.000 de oameni, localnici și turiști, iar în oraș au fost luate măsuri fără precedent.

CITEȘTE ȘI: Summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu / Liderii europeni au făcut o baie de mulțime în Piața Mare, unde sunt peste 2.000 de oameni