VIDEO Summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu / Liderii europeni au făcut o baie de mulțime în Piața Mare, unde sunt peste 2.000 de oameni

de MH     HotNews.ro
Joi, 9 mai 2019, 12:01 Actualitate | Esenţial


Summit UE de la Sibiu
Foto: Consiliul European
Summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, la care participă, între alții, președintele Consiliului European Donald Tusk, șeful CE Jean-Claude Juncker, președintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, a început la Sibiu. Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu. Președintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei și președintele Franței au fost primiți cu aplauze. "Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor", a spus Macron, la sosire.UPDATE 13.50 Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii europeni au ieșit în Piața Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie.De asemenea, șefii de stat și de guvern adunați la Sibiu au făcut o baie de mulțime, mergând să dea mâna cu sibienii și turiștii adunați în Piața Sfatului, care au scandat ”Europa” și ”Iohannis.


A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30.

UPDATE 13.04 Summitul de la Sibiu a început în urmă cu puțin timp.

La reuniunea găzduită de Klaus Iohannis participă, între alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, pre;edintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Pe masa fiecărui participant la summit este cea de a treia carte a președintelui Klaus Iohannis - "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa".

Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu.

UPDATE 12.50 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a venit pe jos la Primăria Sibiu, unde are loc summit-ul, și a făcut o baie de mulțime. De asemenea, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut un tur al pieței și a salutat mulțimea.

UPDATE 12.40 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a sosit în Piața Mare din Sibiu.

"În acestă zi a Europei suntem cu toții împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetățenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții na'ionaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei si despre proiectele pe care trebuie să le apărăm", a declarat Macron.

"Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor pe care le are în față Uniunea Europeană (...) Trebuie să facem să avanseze acest proiect al Europei profunde", a adăugat președintele francez.

El a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei.

"Ne trebuie o Europă care protejează şi deci trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen - să avem o protecţie adevărată - este absolut esenţială", a arătat Macron, punctând că acest aspect este şi unul dintre dezideratele întâlnirii de la Sibiu.

Totodată, el a menţionat că, "vorbind de viitor, "adevărată ambiţie" vizează clima. Astfel, preşedintele Macron a amintit despre faptul că Franţa, alături de opt state membre, a semnat un acord prin care se obligă să reducă emisiile de CO2 la zero, până în 2050.

Emmanuel Macron a vorbit şi despre dezideratul unui nou model economic şi social de creştere la nivelul UE.

El a mai spus că Declaraţia de la Sibiu, care va fi prezentată la finalul Summitului informal, este una "ambiţioasă".

UPDATE 12.30 La summit a sosit și premierul Greciei, Alexis Tsipras.

UPDATE 12.15 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit pe jos la summit, el venind de la sediul UDMR din Piața Mare, spre deosebire de ceilalți oficiali, care au venit cu mașinile de la aeroport. Viktor Orban nu a participat și la reuniunea Partidului Popular European de la Sibiu, care a precedat summitul UE. Partidul premierului ungar, Fidesz, a fost suspendat de curând din această familie politică.

"Este summitul european aici, în oraşul vostru, ceea ce înseamnă că vom începe împreună demersurile pentru rezolvarea principalelor probleme din Europa, iar decizia o vom lua după alegerile pentru Parlamentul European. Primele documente, proiecte, le vom discuta aici şi, apoi, după alegeri, ţinânt cont de voinţa cetăţenilor, vom lua nişte decizii extrem de importante pentru Uniunea Europeană. Aşa că, tot procesul îl începem aici, în oraşul vostru, care este un oraş frumos. Felicitări!”, a declarat premierul Viktor Orban pentru Digi24.

La câteva minute, a sosit și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a fost aplaudată de mulțime.

"Sunt bucuroasă că ne-am reunit astăzi în Sibiu (...), le mulţumesc gazdelor. Este o zi importantă pentru Preşedinţia deţinută de România (...) Vom discuta astăzi despre Agenda strategică a viitorului, vom clarifica direcţiile" Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel.

Tot pe jos a sosit și Xavier Bettel, premierul Luxemburgului. Pe bulevardul Nicolae Bălcescu, lumea l-a aplaudat. “Foarte prietenoși”, a spus la sosire premierul, întrebând cum se spune ”Bună ziua!” în limba română.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Mare a Sibiului în jurul orei 11.40, fiind primit cu aplauze de cele câteva sute de persoane - sibieni și turiști - care s-au strâns în centrul orașului.La summit iau parte 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, între care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Primele delegații oficiale au început să vină dinspre aeroport către centrul orașului ori către Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului (unde se desfășoară summit-ul PPE) în jurul orei 09:30.
În timp ce unii lideri europeni precum Donald Tusk sau Jean-Claude Juncker au sosit la Sibiu încă de miercuri, Angela Merkel sau Emmanuel Macron au fost așteptați de la aeroport direct la summit-ul din Piața Mare.

Reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12.30, în Sala Atrium din Primăria Sibiu

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13.15 în Piața Mare, iar de la 13.30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European. De la ora 18.00, președintele Iohannis va susține o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La Sibiu au fost luate măsuri de securitate fără precedent.

Liderii europeni reuniţi la Sibiu vor dezbate Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

"În luna iunie, chiar înainte de noul ciclu instituţional, Consiliul European va adopta noua Agendă Strategică, stabilind priorităţile care vor ghida activităţile Uniunii Europene în următorii cinci ani. Pentru lansarea acestui proces, liderii sunt invitaţi să aibă discuţii iniţiale la Sibiu despre direcţiile pe care le vor avea politicile UE în viitor, pe baza unui proiect. În contextul discuţiilor (de la Sibiu -n.red.), prima versiune a Agendei Strategice va fi prezentată la începutul lunii iunie", anunţă Consiliul European.

Apărarea cetăţenilor şi libertăţilor

"Europa trebuie să fie un loc în care oamenii să se simtă liberi şi în siguranţă. Trebuie să protejăm drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi trebuie să ne asigurăm că îi putem apăra de riscurile existente şi de ameninţările emergente", precizează Consiliul European.

În privinţa "garantării securităţii", sunt prevăzute măsuri pentru protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea terorismului, contracararea ameninţărilor hibride. De asemenea, sunt analizate măsuri pentru "protejarea democraţiilor" prin susţinerea normelor statului de drept, combaterea dezinformării şi protejarea libertăţilor individuale. Alte măsuri se referă la blocarea migraţiei ilegale şi la asigurarea funcţionării eficiente a Spaţiului Schengen.

Dezvoltarea bazei economice: Modelul european al viitorului

"O bază economică puternică are o importanţă-cheie pentru prosperitatea şi competitivitatea Europei, precum şi pentru rolul UE pe scena globală. Aceste lucruri trebuie obţinute printr-o atitudine integrantă, care să abordeze actualele şi emergentele provocări globale, tehnologice, de securitate şi sustenabilitate, realizând o legătură între toate politicile şi dimensiunile relevante", argumentează Consiliul European.

Printre priorităţi figurează aprofundarea şi consolidarea pieţei unice europene, dezvoltarea unei strategii industriale, asigurarea unui sistem fiscal corect şi eficient, intensificarea investiţiilor în educaţie şi în dezvoltarea abilităţilor umane, promovarea invovării şi cercetării, precum şi încurajarea investiţiilor, inclusiv în infrastructură.

Construirea unui viitor mai ecologic, mai corect şi mai integrant

"Europa trebuie să rămână un model de incluziune şi sustenabilitate, adoptând reforme specifice tranziţiei ecologice, evoluţiilor tehnologice şi globalizării, asigurându-ne însă că nu este lăsat nimeni în urmă", precizează Consiliul European.

Printre priorităţi se numără asigurarea energiei sustenabile, sigure şi rentabile, promovarea integrării prin reducerea inegalităţilor, protejarea mediului înconjurător şi a climei şi garantarea modului de viaţă european.

Promovarea intereselor şi valorilor Europei în lume

"Doar uniţi putem contribui la modelarea zonelor din vecinătatea imediată şi a mediului mondial astfel încât să fie spre beneficiile europenilor. Într-o lume mai nesigură, trebuie să fim mai incisivi şi mai eficienţi în apărarea intereselor noastre, susţinând, în acelaşi timp, ordinea multilaterală bazată pe reguli", argumentează Consiliul European.

Uniunea Europeană are ca priorităţi apărarea propriilor interese, promovarea reglementărilor globale, proiectarea valorilor europene la nivel mondial şi abordarea provocărilor globale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13411 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  mult noroc (Joi, 9 mai 2019, 12:12)

  liviu_ [utilizator]

  poate luat niste masuri impotriva hotilor din psd!
  • -12 (26 voturi)    
   Ce rol are Summit-ul lui Johannis acum? (Joi, 9 mai 2019, 13:07)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Avand in vedere ca oricum configuratia Parlamentului European se schipa dupa alegerile din 26 mai, ce rost mai are Summitul lui Johannis de acum?
   Apropo, era mare frasuiala ca Romania detine Presedentia Consiliului European pt 6 luni si nu suntem ready. S-a intamplat ceva extraordinar?
   • +10 (18 voturi)    
    sa mori tu... (Joi, 9 mai 2019, 13:46)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    sa mori tu... doar atat ti-au zis la partid sa spui ?
   • +9 (13 voturi)    
    Ce s-a (mai) intâmplat (Joi, 9 mai 2019, 14:07)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    S-au lămurit toate grupurile din PE că PSD este o orgazatie penala, composa din hoti si complici la jaf, cu sefi coordonati din exterior ca sa scoata Ro di UE. Idem ALDE si UDMR. Cât despre tine nu esti doar euro-sceptic, ci si un gunoi
   • +9 (11 voturi)    
    baiete (Joi, 9 mai 2019, 14:39)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    intai afla care e treaba cu aceasta intalnire si apoi deschide gura...
    nu dealta da vb numai prostii
  • +9 (13 voturi)    
   nu vindeca nimeni tara de prostie... (Joi, 9 mai 2019, 13:46)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   nu vindeca nimeni tara de prostie...
 • -13 (27 voturi)    
  bietii oameni, adusi cu autocarele de primarii (Joi, 9 mai 2019, 12:28)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  din comunele invecinate.
  Aflati detalii deseara, pe toate televizunile de stiri.
  • +8 (18 voturi)    
   vorbesti de adunarea cu vidanja de la IASI ? (Joi, 9 mai 2019, 13:47)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   vorbesti de adunarea cu vidanja de la IASI ?
  • +6 (10 voturi)    
   vezi ca ai gresit pagina (Joi, 9 mai 2019, 14:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   comentariu asta era rezervat pt mitingul ceausist de la iasi
 • +15 (25 voturi)    
  In acest timp, PSD-istii se pregatesc sa calce (Joi, 9 mai 2019, 12:30)

  Habermas [utilizator]

  Iasul in picioare, incercand sa pretinda ca ei (si cei adusi de ei din toata tara cu autocarele) reprezinta Iasul si Romania si asta ca un fel de contrapondere "patriotica" la Uniunea Europeana.

  Ieseni, va rog iesiti si aparati-va orasul si simbolurile Romaniei pe care Dragnea si banditii lui vor sa le confiste!

  PSD-ul vrea sa transforme Piata Unirii din Iasi intr-un centru al banditismului mascat in patriotism de ocazie si in trucuri de TV.

  Iasul real nu este al rinocerizatilor carati de ei cu masinile peste tot din bani publici.

  Romania nu este a hotilor! Sa nu le-o dam!

  Nu-i lasati sa foloseasca Iasul pe post de cutie de rezonanta pentru minciunile si ideologia lor de hoti.
  • -5 (15 voturi)    
   Interdictii si cenzura. Foarte progresist. (Joi, 9 mai 2019, 13:07)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Dar daca te uiti in istorie vei afla ca libertatea de exprimare este mai valoroasa.
   Sa isi faca mitingu, sa fie huiduiti daca e cazu si rezultatul va fi mai puternic.
   • +6 (10 voturi)    
    N-am inteles, cien vorbeste de interditii si (Joi, 9 mai 2019, 13:45)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    cenzura, eu?!
    Si ce vrei sa spui cu "progresist"?
    Despre cine vorbesti si la ce te referi?

    Nu ma intereseaza etichetele tale si interpretarile tale tendentioase.
    • -6 (6 voturi)    
     Draga progresist. (Joi, 9 mai 2019, 16:15)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

     Vad ca trec greu cuvinetele astea. Tu inciti la interzicerea unui miting legal! Nu eu. Ma doare sa apar PSD-u, da ceea ce faci este autoritar.
     • +5 (5 voturi)    
      Miting unde Bossii vin cu Jetul (Joi, 9 mai 2019, 18:06)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Si participantii cu Arcanu….suna a Stalinism!!!
      • 0 (0 voturi)    
       Unde bati ca devii tot mai incoerenta? (Vineri, 10 mai 2019, 8:22)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

       Temele astea de clasa sociala tin in alte state.
   • +4 (8 voturi)    
    te referi (Joi, 9 mai 2019, 14:41)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    la liertatea de exprimare pe care partidul pe care-l aperi vrea sa o distruga? cu legi, gaze, CCR, pulane, amenzi ce le pica la mana
    • -3 (5 voturi)    
     Esti liber sa te exprimi. (Joi, 9 mai 2019, 16:13)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Nu esti liber sa faci proteste violente. Si ce ai vrea orice protest mai violent de 100000 vrei sa dea Jos parlamentu? Pai isi permite Rusia sa platesca vreo 300000 data viitoare. Apoi SUA. Apoi nu mai esti tara.
  • +6 (12 voturi)    
   la IASI pute vidanja... (Joi, 9 mai 2019, 13:47)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   la IASI pute vidanja...
 • -14 (28 voturi)    
  Cateva sute (Joi, 9 mai 2019, 12:34)

  mihaipricop [utilizator]

  fata de cele cateva zeci de mii care vor fi la mitingul psd de la Iasi.
  • +14 (18 voturi)    
   Pai... (Joi, 9 mai 2019, 12:56)

   Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   La Sibiu nu e organizat miting, cum e la Iasi.
  • +11 (17 voturi)    
   oamenii seriosi muncesc (Joi, 9 mai 2019, 13:12)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Oamenii seriosi muncesc, se duc la mitinguri seara cu copiii. Putini sunt cei care reusesc sa plece de la serviciu, cele cateva sute de care e vorba in articol.
   Daca faci un sondaj printre cei prezenti la mitingul PSD si-i intrebi cu ce se ocupa, o sa ai mari surprize. Si o sa intelegi si de ce isi pierd timpul sustinand o banda de mafioti redusi intelectual.
   • -6 (12 voturi)    
    Mitingul psd va fi dupa-masa (Joi, 9 mai 2019, 13:49)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    dupa ce lumea isi termina job-ul, spre deosebire de mitingul de la sibiu care e in timpul orelor se serviciu.
    • +3 (7 voturi)    
     ora 14 (Joi, 9 mai 2019, 14:31)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

     Mitingul este programat la ora 14 dar se pare ca nu au ajuns toate autocarele care cara oameni dintoata Moldova.
     Sa nu imi spui ca programul de munca al astora care vin din Bacau, Vaslui, Suceava etc este pana la 11-12 sau ca au renuntat la o jumatate de zi de munca pentru a da mana cu "marele" dragnea.
  • +5 (9 voturi)    
   hahaha... mare postac esti. (Joi, 9 mai 2019, 13:48)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   hahaha... mare postac esti.
  • +2 (2 voturi)    
   Trist, cateva zeci de mii adusi cu Arcanu (Joi, 9 mai 2019, 18:07)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Sa asculte ce? Elucubratiile unor Mafioti Analfabeti?
 • 0 (10 voturi)    
  Popularii sunt intr-ocampanie electorala disperata (Joi, 9 mai 2019, 13:01)

  mihaipricop [utilizator]

  dupa ce si-au luat-o rau de tot in spania unde saptamana trecuta la alegerile anticipate au luat 16%, jumatate din cat luasera in 2016 iar in spania curentul eurosceptic si nationalist e mult mai putin puternic fata de tarile care vor da viitoarea majoritate parlamentara: franta, italia,anglia si chiar si in germania afd e pe val si crestin-democratii lui merkel in scadere.
 • +8 (14 voturi)    
  hotii psd si alde (Joi, 9 mai 2019, 13:04)

  Kosmos [utilizator]

  s-au refugiat la Iasi
  • -6 (10 voturi)    
   Te referi (Joi, 9 mai 2019, 15:13)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   la mitingul pnl ?
 • -11 (19 voturi)    
  un semnal de alarmă (Joi, 9 mai 2019, 13:06)

  Mazeta [utilizator]

  UE are o problemă dacă numărul oficialilor depășește numărul susținătorilor.
  • +7 (13 voturi)    
   doar atat poti ? nimic mai acid de la PSD ? (Joi, 9 mai 2019, 13:49)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   doar atat poti ? nimic mai acid de la PSD ?
 • -13 (17 voturi)    
  UE (Joi, 9 mai 2019, 13:12)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  nu-i nici o problema daca dispare UE... se vede in Anglia, Polonia, Ungaria.... urmeaza Cehia
  • -4 (8 voturi)    
   istoria ne arata ca: (Joi, 9 mai 2019, 14:31)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

   Imperiile dispar... dar natiie raman.
  • +6 (8 voturi)    
   intr-adevar (Joi, 9 mai 2019, 14:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

   nu e nici o problema ca dispare ue... pentru prostii care nu inteleg ce ar insemna asta
 • -1 (13 voturi)    
  Sa vedem (Joi, 9 mai 2019, 13:24)

  Lok [utilizator]

  Un viitor mai ecologic : Dupa ce UE a fost prinsa ca isi marea artificial % de energie regenerabila cu arderea de masa lemnoasa.
  Promovarea valorilor europene: De a importa migranti economici africani pentru ca asta ajuta si tarile din care pleaca si populatiei UE.
  Apararea cetatenilor si libertatilor: GDPR si articolul 13 de cenzurare a internetului.
  UE-ul se destrama din propria incoerenta.
 • -3 (7 voturi)    
  de vazut (Joi, 9 mai 2019, 14:30)

  Toni_Romania [utilizator]

  De vazut ce prevedea Maastricht 1992 si la ce s-a ajuns azi. (schimbarea regulilor in timpul jocului e totdeauna daunatoare)
 • +2 (4 voturi)    
  vorba reclamei (Joi, 9 mai 2019, 14:32)

  Gobelin [utilizator]

  Cum, asa, si fara garduri si fara jandarmi care sa-i apere? Ce-i drept, sunt descurcareti si intotdeauna au fost baieti de caracter :)
 • 0 (0 voturi)    
  Nota zece (Vineri, 10 mai 2019, 15:31)

  sim18 [utilizator]

  Nota zece pentru SIBIU!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by