Summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, la care participă, între alții, președintele Consiliului European Donald Tusk, șeful CE Jean-Claude Juncker, președintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, a început la Sibiu. Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu. Președintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei și președintele Franței au fost primiți cu aplauze. "Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor", a spus Macron, la sosire.

Summit UE de la SibiuFoto: Consiliul European

UPDATE 13.50Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii europeni au ieșit în Piața Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie.

De asemenea, șefii de stat și de guvern adunați la Sibiu au făcut o baie de mulțime, mergând să dea mâna cu sibienii și turiștii adunați în Piața Sfatului, care au scandat ”Europa” și ”Iohannis.

A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30.

UPDATE 13.04 Summitul de la Sibiu a început în urmă cu puțin timp.

La reuniunea găzduită de Klaus Iohannis participă, între alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, pre;edintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Pe masa fiecărui participant la summit este cea de a treia carte a președintelui Klaus Iohannis - "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa".

Peste 2.000 de oameni sunt prezenți la această oră în Piața Mare din Sibiu.

UPDATE 12.50 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a venit pe jos la Primăria Sibiu, unde are loc summit-ul, și a făcut o baie de mulțime. De asemenea, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut un tur al pieței și a salutat mulțimea.

UPDATE 12.40 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a sosit în Piața Mare din Sibiu.

"În acestă zi a Europei suntem cu toții împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puțin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetățenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziții na'ionaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei si despre proiectele pe care trebuie să le apărăm", a declarat Macron.

"Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor pe care le are în față Uniunea Europeană (...) Trebuie să facem să avanseze acest proiect al Europei profunde", a adăugat președintele francez.

El a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei.

"Ne trebuie o Europă care protejează şi deci trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen - să avem o protecţie adevărată - este absolut esenţială", a arătat Macron, punctând că acest aspect este şi unul dintre dezideratele întâlnirii de la Sibiu.

Totodată, el a menţionat că, "vorbind de viitor, "adevărată ambiţie" vizează clima. Astfel, preşedintele Macron a amintit despre faptul că Franţa, alături de opt state membre, a semnat un acord prin care se obligă să reducă emisiile de CO2 la zero, până în 2050.

Emmanuel Macron a vorbit şi despre dezideratul unui nou model economic şi social de creştere la nivelul UE.

El a mai spus că Declaraţia de la Sibiu, care va fi prezentată la finalul Summitului informal, este una "ambiţioasă".

UPDATE 12.30 La summit a sosit și premierul Greciei, Alexis Tsipras.

UPDATE 12.15 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit pe jos la summit, el venind de la sediul UDMR din Piața Mare, spre deosebire de ceilalți oficiali, care au venit cu mașinile de la aeroport. Viktor Orban nu a participat și la reuniunea Partidului Popular European de la Sibiu, care a precedat summitul UE. Partidul premierului ungar, Fidesz, a fost suspendat de curând din această familie politică.

"Este summitul european aici, în oraşul vostru, ceea ce înseamnă că vom începe împreună demersurile pentru rezolvarea principalelor probleme din Europa, iar decizia o vom lua după alegerile pentru Parlamentul European. Primele documente, proiecte, le vom discuta aici şi, apoi, după alegeri, ţinânt cont de voinţa cetăţenilor, vom lua nişte decizii extrem de importante pentru Uniunea Europeană. Aşa că, tot procesul îl începem aici, în oraşul vostru, care este un oraş frumos. Felicitări!”, a declarat premierul Viktor Orban pentru Digi24.

La câteva minute, a sosit și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a fost aplaudată de mulțime.

"Sunt bucuroasă că ne-am reunit astăzi în Sibiu (...), le mulţumesc gazdelor. Este o zi importantă pentru Preşedinţia deţinută de România (...) Vom discuta astăzi despre Agenda strategică a viitorului, vom clarifica direcţiile" Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel.

Tot pe jos a sosit și Xavier Bettel, premierul Luxemburgului. Pe bulevardul Nicolae Bălcescu, lumea l-a aplaudat. “Foarte prietenoși”, a spus la sosire premierul, întrebând cum se spune ”Bună ziua!” în limba română.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Mare a Sibiului în jurul orei 11.40, fiind primit cu aplauze de cele câteva sute de persoane - sibieni și turiști - care s-au strâns în centrul orașului.

La summit iau parte 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, între care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Primele delegații oficiale au început să vină dinspre aeroport către centrul orașului ori către Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului (unde se desfășoară summit-ul PPE) în jurul orei 09:30.

În timp ce unii lideri europeni precum Donald Tusk sau Jean-Claude Juncker au sosit la Sibiu încă de miercuri, Angela Merkel sau Emmanuel Macron au fost așteptați de la aeroport direct la summit-ul din Piața Mare.

Reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12.30, în Sala Atrium din Primăria Sibiu

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13.15 în Piața Mare, iar de la 13.30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European. De la ora 18.00, președintele Iohannis va susține o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La Sibiu au fost luate măsuri de securitate fără precedent.

Liderii europeni reuniţi la Sibiu vor dezbate Agenda strategică 2019-2024, care include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

"În luna iunie, chiar înainte de noul ciclu instituţional, Consiliul European va adopta noua Agendă Strategică, stabilind priorităţile care vor ghida activităţile Uniunii Europene în următorii cinci ani. Pentru lansarea acestui proces, liderii sunt invitaţi să aibă discuţii iniţiale la Sibiu despre direcţiile pe care le vor avea politicile UE în viitor, pe baza unui proiect. În contextul discuţiilor (de la Sibiu -n.red.), prima versiune a Agendei Strategice va fi prezentată la începutul lunii iunie", anunţă Consiliul European.

Apărarea cetăţenilor şi libertăţilor

"Europa trebuie să fie un loc în care oamenii să se simtă liberi şi în siguranţă. Trebuie să protejăm drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi trebuie să ne asigurăm că îi putem apăra de riscurile existente şi de ameninţările emergente", precizează Consiliul European.

În privinţa "garantării securităţii", sunt prevăzute măsuri pentru protejarea frontierelor externe ale UE, combaterea terorismului, contracararea ameninţărilor hibride. De asemenea, sunt analizate măsuri pentru "protejarea democraţiilor" prin susţinerea normelor statului de drept, combaterea dezinformării şi protejarea libertăţilor individuale. Alte măsuri se referă la blocarea migraţiei ilegale şi la asigurarea funcţionării eficiente a Spaţiului Schengen.

Dezvoltarea bazei economice: Modelul european al viitorului

"O bază economică puternică are o importanţă-cheie pentru prosperitatea şi competitivitatea Europei, precum şi pentru rolul UE pe scena globală. Aceste lucruri trebuie obţinute printr-o atitudine integrantă, care să abordeze actualele şi emergentele provocări globale, tehnologice, de securitate şi sustenabilitate, realizând o legătură între toate politicile şi dimensiunile relevante", argumentează Consiliul European.

Printre priorităţi figurează aprofundarea şi consolidarea pieţei unice europene, dezvoltarea unei strategii industriale, asigurarea unui sistem fiscal corect şi eficient, intensificarea investiţiilor în educaţie şi în dezvoltarea abilităţilor umane, promovarea invovării şi cercetării, precum şi încurajarea investiţiilor, inclusiv în infrastructură.

Construirea unui viitor mai ecologic, mai corect şi mai integrant

"Europa trebuie să rămână un model de incluziune şi sustenabilitate, adoptând reforme specifice tranziţiei ecologice, evoluţiilor tehnologice şi globalizării, asigurându-ne însă că nu este lăsat nimeni în urmă", precizează Consiliul European.

Printre priorităţi se numără asigurarea energiei sustenabile, sigure şi rentabile, promovarea integrării prin reducerea inegalităţilor, protejarea mediului înconjurător şi a climei şi garantarea modului de viaţă european.

Promovarea intereselor şi valorilor Europei în lume

"Doar uniţi putem contribui la modelarea zonelor din vecinătatea imediată şi a mediului mondial astfel încât să fie spre beneficiile europenilor. Într-o lume mai nesigură, trebuie să fim mai incisivi şi mai eficienţi în apărarea intereselor noastre, susţinând, în acelaşi timp, ordinea multilaterală bazată pe reguli", argumentează Consiliul European.

Uniunea Europeană are ca priorităţi apărarea propriilor interese, promovarea reglementărilor globale, proiectarea valorilor europene la nivel mondial şi abordarea provocărilor globale.