DOCUMENT Declarația de la Sibiu - cele zece angajamente asumate de șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană

de MH     HotNews.ro
Joi, 9 mai 2019, 14:38 Actualitate | Esenţial


sumitul de la Sibiu
Foto: Presidency.ro
Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene prezenți la summitul informal găzduit de președintele Klaus Iohannis au adoptat Declarația de la Sibiu, un angajament în zece puncte. "Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar".

Declarația de la Sibiu:

"Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.

Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.

Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:
 • Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
 • Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
 • Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
 • Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
 • Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
 • Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
 • Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
 • Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.

 • Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
 • Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17694 vizualizari

 • -16 (26 voturi)    
  iar Romania nu va intra in Schengen! (Joi, 9 mai 2019, 14:52)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  a 11a...
  • +5 (9 voturi)    
   Tovarase banat (Joi, 9 mai 2019, 17:21)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Ar trebui sa va adresati guvernului si conducatorului mult iubit, draknea si papusii lui, veorica-vasilica.
   Condtiile tehnice sunt indeplinite, cele politice NU.
   Asta, din cauza guvernului si al partidului bolsevic pe care il sustineti cu ardoare, prin postarile dvs.
   Ar ajuta sa revedeti si cele declarate de fostul prim ministru Tudose, fost membru al aceluiasi partid al borfasilor, cu privire la cererile EU. Era si veorica pe acolo, acum se face ca nu stie.
   Sa nu uit:
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • -3 (3 voturi)    
    adica guvernarea Ciolos e bolsevica? (Joi, 9 mai 2019, 21:07)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    ca nu-mi amintesc sa fi intrat atunci in Schengen.
  • -5 (13 voturi)    
   The New Silk Road (Noul drum al matasii) (Joi, 9 mai 2019, 18:55)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   The New Silk Road (Noul drum al matasii)

   https://www.thenewsilkroadproject.com/the-route

   =======================
   Fapte:
   - Portul Rotterdam e cel mai mare port al Europei
   - Un Container faca 40-50 de zile din China pana in Europa Continentala (Folosind Rotterdam)
   - China a devenit cel mai mare producator de marfuri industriale din lume
   - S-a inceput deja proiectul unui nou "Drum al matasii", care reduce tranzitul marfurilor din China spre Europa cu aprox 20 de zile.
   - Constanta este un port secundar acum. Probabil 1% din tranzitul prin Rotterdam

   ======================
   Evaluare:

   Impunerea "Noului Drum al Matasii" ca si ruta comerciala principala China-Europa e doar o chestiune de timp. Raspunde la intrebarea "cand?", nu se pune problema "daca".
   ... Portul Constanta va ajunge undeva la 20% din tranzitul prin Rotterdam, deci o crestere de cel putin 20x fata de tranzitul actual.
   Deci, cine va detine atunci portul Constanta, va detine cheia spre cateva zeci de miliarde de dolari cifra de afaceri.

   ==========================

   Concluzie:

   Feliuta de "porturi" a fost lasata de UE in mana Olandei. Putem fi cool cu chestia asta. Olanda a gasit smecheria "Shenghen" si MCV pentru a forta Romania.
   Sa ne intelegem bine: pana cand Romania nu cedeaza controlul perpetuu al porturilor de la Marea Neagra, Olanda va gasi/inventa mereu motive sa ne nege Shenghen si sa ne dea la cotoaie pe oriunde ne prinde.

   Restu-s vorbe.
 • -20 (32 voturi)    
  "Europa va fi un lider mondial responsabil." LoL (Joi, 9 mai 2019, 14:56)

  newlook [utilizator]

  "Europa va fi un lider mondial responsabil." LoL
  =======================

  Ma rog, nu-i frumos din partea mea sa rad, dar acum, cand Ioropa e a 5-a roata la caruta puterii mondiale suna a "ia-l de pe mine, ca-l omor". Mai ales acum, in contextul Brexit.

  Ce sa zici cu pretentiile "mondiale" ioropiene ? Vise umede de fata batrana care viseaza un ultim viol.
  • +1 (11 voturi)    
   Curat opinia Pravdei sovietice (Joi, 9 mai 2019, 17:22)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Bravos. Limbajul pe masura.
   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • +4 (10 voturi)    
   Ce bine e in Rusia, asa-i? (Joi, 9 mai 2019, 18:13)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Calicie si alcoolemie cat casa, dar fudui, fudui mai ceva ca baboonii aia cu fundu rosu'.
 • +9 (15 voturi)    
  Frumos. Acuma sa vedem executia acestor principii. (Joi, 9 mai 2019, 14:58)

  Habermas [utilizator]

  Deocamdata oamenii cad in fosele super birocratice si in crapaturile legaliste dintre state.
 • -3 (23 voturi)    
  Vom , vom , vom vom (Joi, 9 mai 2019, 14:59)

  vodatepes [utilizator]

  Vom face, vom drege, vom lupta, vom , vom pana ne vine la toti sa vomam . Ba baieti stati sa vedeti rezultatul alegerilor si apoi vom , vom, vom, vom....
  • +1 (1 vot)    
   Vom face autostrazi, vom face 8 spitale regionale, (Vineri, 10 mai 2019, 23:44)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   vom absorbii cele 40 miliarde euro de la UE . . .
 • +12 (28 voturi)    
  astea fiind spuse... (Joi, 9 mai 2019, 15:05)

  liviu_ [utilizator]

  cand se aresteaza membrii psd?!
  • -5 (5 voturi)    
   Nu cand, cum (Vineri, 10 mai 2019, 9:57)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ca in 1947 pe taranisti si liberali. Motivul? Sunt reactionari. Trebuie sa inlocuim in texte Uniunea Sovietica. Punem Uniunea Europeana. Inlocuim PNL cu PSD si regele cu Dragnea.
   Nimic nou sub soare.
 • -9 (31 voturi)    
  vom (Joi, 9 mai 2019, 15:09)

  Mazeta [utilizator]

  Mi se par nişte deziderate de bun simţ, dar cam puţine şi vagi. Puteau face mai multe, că oricium nu-i costă nimic..Peste câteva săptămni vor fi alţi lideri.
  • +10 (12 voturi)    
   nu-i asa? (Joi, 9 mai 2019, 16:21)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   aproape ca nu-ti vine sa crezi ca intr-o democratie se schimba liderii. groaznic concept, nu-i asa? oare unde sunt democratiile autentice ("originare" putem spune) unde liderii sunt alesi pe viata? acolo sa vezi putere de actiune... ca doar se stie ca tarile astea au cel mai ridicat standard de viata, exact ca astia ar trebui sa fim si noi.
   • -6 (10 voturi)    
    Ce zice omu', ce imita maimuta! (Joi, 9 mai 2019, 18:02)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    Ce zice omu', ce imita maimuta!
  • -2 (2 voturi)    
   ...mda... (Joi, 9 mai 2019, 18:26)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... oamenii au ales vorbirea ca sa-si ascunda gindurile .
  • +1 (1 vot)    
   Mazeta aveam o parere mai buna despre tine (Vineri, 10 mai 2019, 23:53)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cei care au semnat declaratia sunt presedinti si prim ministri ai celor 27 state UE. Ei nu sunt candidati la europarlamentare.
   De exemplu Iohannis va candida la alegerile prezidentiale de la noi pe la sfarsitul anului 2020. Probabil ca le va castiga asa ca va mai face parte din Consililu European inca 5 ani si nu doar "câteva săptămni"
 • +7 (17 voturi)    
  Angajamente. (Joi, 9 mai 2019, 15:17)

  Radu-Lucian [utilizator]

  Felicitari .Foarte realiste ,oferind siguranta cetatenilor Europei .
  • -4 (12 voturi)    
   Adica? (Joi, 9 mai 2019, 19:05)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Lucian

   "Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile."

   ==============================

   Pai, te vad asa, cu o privire mai inteligenta; observ ca ai "prins" realismul "Angajamentelor".

   Zi mai concret, ca io nu pricep decat "bine e sa fie bine!" la "angajamentul" de mai sus. De exemplu, "ce ambitii au?" Isi schimba masina? Isi decoreaza casa? Isi cumpara catel?
 • -4 (26 voturi)    
  bottom line... (Joi, 9 mai 2019, 15:39)

  demaGOGU [utilizator]

  liderii UE doresc doua lucruri:

  (i) sa fie bine
  (ii) sa nu fie rau

  ce, cum, cand, cu cine, cu ce mijloace, etc nu intereseaza pe nimeni cand e vorba de o bucata de hartie care nu-i asa, suporta (aproape) orice.
 • -2 (2 voturi)    
  Iar schengen ? (Vineri, 10 mai 2019, 10:13)

  Mihai98765 [utilizator]

  Si in continuare... Zero intreprinderi, zero fabrici, zero industrie, toate zero. Am fost intotdeauna presati sa dam ceva la schimb pentru a primi osul de la copanel sa-l roadem. Am dat Petrom-ul, ( ba nu conteaza cine l-a dat, ca nu era a lu ma-sa, astea au fost conditiile ) pentru a putea intra in 2007 in U.E.. Vreti Schengen ? Ce mai dam acum ma ? Cica nu exista democratie, adica nu suntem ascultatori si nu da ce trebuie, nu ? Vorbiti in comentarii aici de spioni. Dar Iohanis ce e ma ? Ca e pe fata spion european care adera si sprijina intereselor strainilor, nu ale tarilor. Nu va mai saturati si pentru cateva sute de euro de moment castigate in plus la un loc de munca, veti suferi inzecit voi si copii vostri peste 10 ani... Credeti ca europenii va plac ? Serios ? De ce nu acorda bancile mai mare interes pentru acesti "Romanasi|" care doresc credite cu conditii mai bune pentru cetateni si de ce atunci cand statul roman preseaza acesti giganti cu legi, acestia ameninta cu plecarea din tara, cu scoaterea banilor din tara, cu falimentarea economiei si samd.
  Nu vedeti imaginea de ansamblu si sunteti orbiti de ura, impotriva PSD, CIUMA ROSIE, SAMD.
  Toate produsele europene sunt mai bune decat cele romanesti, asa-i ? Ca doar ne trimit astia calitatea a treia nu intai, si cine a fost in tara sa nu se cace pe el sa spuna ca produsele au acelasi gust ca-n romania. Nu va plac produsele romanesti ca cer saracii mai multi bani pe ele ? Ati gustat o dulceata de topoloveni vreodata ? E buna, nu ? Dar un pic piperata ?
  Multe opinii, dar niciun patriot pe aici, nu stiti decat ua psd. Bun, sunt si eu cu voi, Ua PSD, Ua Ciuma Rosie. SI ? pe cine alegem ? Pe neamtul asta si pe merkel ? Ce mai vor de data asta ? De ce nu ne dau bani de autostrazi ? Ca o sa atragem investitorii lor sa isi mute fabricile in Romania si pierd ei, aha. Totul se reduce la bani, si pentru autostrazi devenim competitori si suparam. Ce nu pricepeti o data pentru totdeauna!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by