Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu - candidat ALDE pentru Parlamentul European - a fost pus sub urmărire penală în dosarul privind subvențiile acordate de stat PSD, în care este cercetat și trezorierul PSD Mircea Drăghici, a anunțat miercuri Direcția Națională Anticorupție. Daniel Barbu este acuzat de procurori că în perioada în care a condus AEP nu a urmărit cum sunt cheltuiți banii primiți ca subvenție de către partidele politice și a stopat controlul la PSD.

Daniel BarbuFoto: AGERPRES

Daniel Barbu a fost pus sub urmărire penală pentru infracțiunea de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor.

Acuzațiile aduse de DNA fostului șef al AEP:

  • În perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice.
  • Nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli.
  • Ar fi stopat unele controale aflate în curs.

Daniel Barbu este acuzat că, printr-o adresă din 22 ianuarie, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid (Mircea Drăghici - n.r.), în calitate de președinte al AEP, ar fi dispus în mod discreționar oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică (PSD - n.r.).

DNA arată că în Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor ”, Daniel Barbu nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în 27 februarie din funcția de președinte al AEP, mai spun procurorii DNA.

În 22 ianuarie, Daniel Barbu, numit de ALDE la conducerea AEP, a dispus suspendarea controlului AEP la PSD privind cheltuirea banilor din subvenții.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu a fost audiat miercuri la DNA. Barbu a susținut, la ieșirea de la DNA, că Autoritatea Electorală Permanentă a pus la dispoziție toate documentele cerute de procurorii anticorupție, încă din februarie, când a fost demarată ancheta și era președinte al AEP. Referitor la faptul că ar fi oprit un control al autorității la PSD, Barbu a susținut că a fost vorba despre un control de rutină.

Întrebat insistent dacă avea semnale că sunt partide care chelutuie banii de la stat cu încălcarea legii, fostul șef al AEP a spus că ”da, cele pe care le-am văzut în presă, în unele comentarii ale unor politicieni”.

La începutul acestei luni, DNA a anunțat că procurorii au început urmărirea penală împotriva trezorierului PSD, Mircea Drăghici, pentru delapidare și utilizarea subvențiilor primite de la stat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Potrivit anchetatorilor, el și-ar fi însușit 380.000 de euro din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a plăti un imobil de peste 500.000 de euro.

Luni, DNA a anunțat că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este urmărit penal pentru încă o faptă de delapidare. Potrivit procurorilor, PSD a cumpărat prin trezorier un autoturism Mercedes în valoare de aproximativ 68.000 de euro, după care mașina ar fi fost vândută unei persoane din familia lui Mircea Drăghici, însă contravaloarea nu a fost încasată de partid la momentul tranzacției.