Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca miercuri contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Potrivit portalului instanței supreme, contestația va fi judecată în această dimineață, de la ora 9.00.

Laura Codruța Kovesi a contestat, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție controlul judiciar, a declarat pentru HotNews.ro Daniela Frăsie, avocatul fostei șefe a DNA.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar.

Potrivit procurorilor Secției de anchetare a magistraților, în perioada în care se află sub control judiciar Kovesi trebuie să respecte următoarele obligații:

  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
  • Să se prezinte la Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  • Să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție;
  • Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane și martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.