Câteva zeci de persoane s-au adunat sâmbătă și la Cluj, Timișoara și Iași pentru a protesta față de guvernare și față de măsurile pe care le adoptă, în special cele din domeniul justiției, relatează Mediafax. La Timișoara, unde oamenii au format un lanț uman, s-a aflat și filosoful Mihai Șora.

Mihai Sora, la protest in TimisoaraFoto: Captura video Facebook

Aproximativ 50 de persoane au participat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei din Timișoara la un protest față de guvernul PSD. Oamenii au scandat mesaje precum „Ați reușit, ne-ați unit” sau „În democrație, hoții stau la pușcărie”, iar la un moment dat au format un lanț uman pe platoul din fața Operei.

„În spiritul Timișoarei, vom construi simbolic legătura între vechea tradiție de dezvoltare a acestui oraș și viitorul pe care ni-l dorim”, au informat organizatorii protestului din centrul Timișoarei.

Filosoful Mihai Șora (102 ani) s-a aflat și el în centrul Timișoarei pentru a participa la protest, afirmând că „o justiție care nu e independentă nu e justiție”.

„O justiție care nu e independentă nu e justiție. Justiția trebuie să fie deasupra celor pe care-i judecă, intangibilă, pentru ca să se poată păstra ca justiție, altfel e o fantomă. De justiția cu majuscule lor le e frică, ar vrea o justiție mititică de tot, care să le fie la îndemână și să stea în poziția de drepți la ordinele lor. În fond, ei nu sunt inconștienți, știu foarte bine ce fac și ce au făcut și știu de ce le e frică. Această putere de a rezista există în fiecare dintre noi dacă suntem împreună. Împreună e un cuvânt fundamental, e un cuvânt care face ca oamenii să fie solidari, să aibă o singură țintă cu toții, să nu meargă în direcții diferite, e singurul fel în care pot să-și răpună dușmanul. Dușmanul e viclean, nu stă drept în față cu pieptul sus, se strecoară, ia aparențe umile până când pune mâna pe tine și odată ce te-a înhățat, lucrurile sunt terminate”, a spus Mihai Șora.

De asemenea, filosoful i-a încurajat pe oameni să participe la referendumul pe justiție, declarând că „este important să spună «asta este voința noastră». Dacă nu ies la vot, degeaba ies ei și dușmănesc ei fiecare în parte masa aceea de sus care-i tiranizează. Dacă nu ies în stradă cu toții, împreună, ca să reprezinte o forță, risipiți fiecare în cămăruța lui nu reprezintă o forță”.

Înainte de a pleca, Mihai Șora a scandat de câteva ori, alături de protestatari, mesajul „Uniți, salvăm toată România”.

La Cluj-Napoca, peste 50 de persoane au protestat, sâmbătă, față de intenția Guvernului de a emite OUG cu privire la completele de 5 judecători și și-au manifestat susținerea față de fosta șefă a DNA scandând „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”.

Participanții la protest s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca unde au scandat „PSD, ciuma roșie”, „Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, „Pui de hoți și de mafioți”, „În democrație hoții stau la pușcărie”, „Jos Dragnea jos, ești un ticălos”, „Jos Guvernul” și „Anticipate”.

„În urmă cu doi ani și trei luni, actuala coaliție formată din PSD-ALDE a ajuns la guvernare, iar prioritatea ei a devenit modificarea legilor justiției, astfel încât politicienii corupți și cu dosare penale, cum este Liviu Dragnea, să scape de pușcărie. Nicio clipă nu i-a interesat dezvoltarea României, prosperitatea românilor sau îmbunătățirea sistemului de sănătate sau de educație, un mediu economic predictibil. Acum Guvernul vrea să emită o nouă OUG cu privire la completele de 5 judecători, să fie siguri că scapă Dragnea, ceea ce este inadmisibil. Au încercat să blocheze prin orice mijloace accederea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, iar noi vrem să îi transmite acesteia că o susținem și o încurajăm să continue”, a spus unul dintre protestatari.

Participanții la protest au mers și într-un marș până la Prefectura Cluj.

La Iași, cele câteva persoane care au ieșit să protesteze au scandat „Ne-am săturat, cât ne-ați furat”, „Dragnea la închisoare, nu la guvernare”, „Nu mor procurorii, când vor infractorii” sau ”Europa ajutor, scapă-ne de infractori”. De asemenea, ei au afișat mesaje precum „Vrem autostrăzi, nu drumuri cu gropi”, „Susținem LCK”, „Vrem o Românie europeană” și „Cerem o justiție independentă”.