Prin declarația de mutare a Ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă va distruge speranțele ca România să fie votată de statele arabe în Consiliul de Securitate al ONU, spune Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly. El consideră că Viorica Dăncilă "încearcă să joace un joc pe care nu il poate juca".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate", a declarat oficialul arab, pentru Realitatea TV.

Potrivit acestuia, declarația Vioricăi Dăncilă nu reprezintă poziția României și, de asemenea, contravine normelor internaționale și dreptului internațional și este o problemă sensibilă pentru arabi, musulmani și creștini.

"Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca. Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl susțină pe Netanyahu. România respectă încă dreptul internațional și soluția celor "două state" și susține poziția UE, mai ales că deține în prezent președinția Consiliului UE și va păstra promisiunile făcute anterior. România va continua să respecte poziția UE și dreptul international și crede în soluția celor două state, iar statutul Iersualimului este în curs de negociere. România încearcă să joace un rol pentru a duce israelienii la negocieri", a mai spus Fuad Kokaly, potrivit Realitatea TV.

Regele Abdulah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita în România care urma să înceapă astăzi, a anunțat luni site-ul oficial al regelui.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul a fost făcut într-un discurs susținut în Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”.