Regele Abdulah al II-lea al Iordaniei și-a anulat vizita în România care urma să înceapă astăzi, anunță site-ul oficial al regelui.

Regele Abdullah al IordanieiFoto: King Abdullah

UPDATE „Decizia vine în semn de solidaritate cu Ierusalimul, după ce premierul Viorica Dăncilă și-a exprimat, duminică, intenția de a muta ambasada țării sale la Ierusalim. Vizita Regelui Addullah în România, care deține în prezent președinția rotativă a Consiuliului UE, a fost programată să includă întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și liderii Parlamentului”, se arată într-un comunicat al casei regale iordaniene.

”Majestatea sa și-a anulat vizita în România care era programată să înceapă luni, în semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a declarat anterior ministrul iordanian de Externe, citat de Arab News.

Regele Iordaniei urma să fie primit și de președintele Klaus Iohannis în cursul acestei după-amiezi. Administrația prezidențială a anunțat că vizita a fost anulată.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, că după „finalizarea analizei” și „în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, a reacționat Iohannis, printr-un comunicat de presă.

Șeful statului a precizat că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost „o opinie personală”.