Mai mulţi miniştri importanţi ai cabinetului britanic urmăresc să o înlăture pe Theresa May de la conducerea guvernului în următoarele zile, a scris sâmbătă publicaţia Sunday Times, deoarece strategia acesteia în privinţa Brexitului este praf şi pulbere. Pe de altă parte, potrivit unor surse din partidul conservator citate de BBC News, May ar putea obține aprobarea acordului, dacă promite că va demisiona.

Mars anti-BrexitFoto: Captura The Guardian

UPDATE: Vicepremierul britanic David Lidington, al cărui nume a fost avansat pentru înlocuirea lui May, spune că nu își dorește să preia conducerea guvernului și că nu are timp să comploteze, relatează Reuters.

La rândul lui, Philip Hammond, ministrul britanic de finanțe, a admis că acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul ar putea să nu treacă de Camera Comunelor, dar neagă că ar complota pentru înlăturarea acesteia din fruntea guvernului.

Informațiile privind o posibilă înlăturare a lui May apar în contextul în care sâmbătă, un milion de britanici pro-UE au mărșăluit în centrul Londrei, solicitând un nou referendum. În același timp, o petiție online privind anularea Brexit-ului a fost semnată de un număr record de cetățeni, peste 4 milioane.

Încă de săptămâna trecută, presa britanică a relatat că tot mai mulți conservatori fac presiuni pentru ca May să demisioneze.

Soarta Brexitului devine incertă în cazul în care Theresa May va fi înlăturată din fruntea guvernului. Nu este clar cum, când şi chiar dacă Marea Britanie va părăsi UE.

May, care a votat pentru rămânerea în UE şi şi-a câştigat poziţia politică în haosul de după referendumul din 2016, a promis să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar şi-a subminat poziţia de şef al guvernului prin înfrângerea suferită în 2017, care a costat Partidul Conservator, din care face parte, majoritatea parlamentară.

Acordul de retragere din UE, negociat de premier, a fost respins de parlamentarii britanici de două ori, cu o majoritate covârşitoare.

Sunday Times face referire în articolul său la un total de 11 miniştri importanţi ai cabinetului, fără a-i numi, potrivit Agerpres. Aceştia consideră că prim-ministrul ar trebui să se retragă şi avertizează că Theresa May a devenit o figură toxică şi haotică, a cărei judecată "a scăpat de sub control".

"Sfârşitul este aproape. Va pleca în 10 zile", a declarat un ministru pentru Sunday Times, sub protecţia anonimatului. "A început să îi scape de sub control judecata. Nu poţi fi membru al cabinetului şi să îţi bagi pur şi simplu capul în nisip", a mai declarat pentru publicaţia britanică un alt ministru.

Sunday Times a scris că David Lidington, vicepremierul de-facto al Theresei May, este unul din candidaţii la funcţia de prim-ministru interimar, în timp ce alţii îl susţin pe ministrul pentru mediu Michael Gove sau pe deţinătorul portofoliului afacerilor externe Jeremy Hunt. Ziarul mai informează că grupul de miniştri nemulţumiţi o va confrunta luni pe premier.

În cazul în care Theresa May va refuza să părăsească postul de premier, aceştia vor ameninţa cu demisia.

Potrivit publicaţiei The Mail on Sunday, Gove este candidatul care ar întruni consensul miniştrilor, care îl consideră pe Lidington prea proeuropean. Dar parlamentarii eurosceptici nu îl privesc cu prea multă încredere pe Grove.

Sunday Telegraph a scris că fostul ministru al educaţiei, Nicky Morgan, care a votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, se bucură de popularitate ca succesor al Theresei May în rândul mai multor parlamentari importanţi favorabili retragerii din UE, fiind apreciat drept un "candidat al unităţii".

Biroul premierului a refuzat să comenteze informaţiile. Anterior, o sursă din Downing Street (reşedinţa premierului) a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora au avut loc discuţii în biroul Theresei May despre plecarea sa, sunt incorecte. ​