Transportoarele Piranha V au fost contractate în ianuarie 2018 pentru circa 895 de milioane de euro cu Mowag (firmă elvețiană deținută de americanii de la General Dynamics). Contractul presupune achiziția a 227 de transportoare din care 197 ar trebui să fie asamblate în Romania la UMB.
„Am efectuat astăzi, împreună cu ministrul economiei, Niculae Bădălău, o vizită la această uzină, pentru a vedea la fața locului stadiul realizării lucrărilor la liniile de asamblare pentru transportoarele Armatei României. Am discutat, de asemenea, despre primele opt transportoare din contract, care au sosit deja în țară, după asamblarea în Elveția, și despre perspectivele finalizării activităţilor de testare şi evaluare și procedurilor de acceptanţă la fabrică a tuturor produselor care urmează a fi livrate anul acesta către #MApN. Sperăm ca producătorul să poată recupera curând termenele deja stabilite în calendarul de livrare”, scrie Leș pe Facebook.
„Conform prevederilor contractuale, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate în termen de maxim 12 luni de la semnarea contractului subsecvent. Însă se constată o întârziere și ne aflăm încă în termenul de 60 de zile în care compania ar putea să le livreze, la expirarea căruia vor fi calculate penalitățile prevăzute de contract. M.Ap.N. a achitat un avans de 30 la sută din suma prevăzută în contract, avans pentru care furnizorul a constituit garanţie bancară”, a mai menționat ministrul Apărării.
Transportoarele Piranha 5 care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă ar urma să fie echipate cu turele UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit chiar în România.
De altfel, primele transportoare Piranha 5 aduse în țară pentru parada de 1 Decembrie 2018 au avut montate turelele de la Elbit. Întrebat dacă există probleme cu această turelă, ministrul Leș a confirmat că turela nu a trecut primele teste în fața specialiștilor MApN.
Iar întârzierea confirmă supoziții mea.
Daca contractul e facut bine, daca furnizorul este in regula, daca negocierile au fost corecte atunci totul trebuia sa meargă ceas.
E in neregulă, numai de la comision poate fi.
Culmea a ca s-au dus doi politruci sa vada ce?
Si cat inteleg ei?
Si ce decizii manageriale (sic) vor lua?