​​Compania israeliană Elbit Systems a inaugurat marți cea de-a patra unitate de producție și integrare de sisteme terestre de apărare din România. Amplasată în cadrul platformei industriale Măgurele, noua fabrică va fi centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări. O primă comandă de turele va fi pentru transportatoarele blindate Piranha 5, în cadrul contractului pe care armata română îl derulează cu americanii de la General Dynamics.

Turela ELBIT UT-30 ce va fi montata pe transportorul Piranha 5Foto: Hotnews
  • “Sunt bucuros să anunț că noua fabrică își va începe activitatea imediat și va livra atât conform contractelor actuale și viitoare cu Ministerul Apărării Naționale din România, cât și pentru a acoperi comenzi deja contractate de clienți internaționali”, a declarat Yehuda (Udi) Vered, director general al diviziei de sisteme terestre și C4i din cadrul Elbit Systems.

O noua fabrica Elbit in Romania

O noua fabrica Elbit in Romania

Foto: AMICOM

La eveniment au participat ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leș, Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului la București și alți oficiali din Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, din Administrația Prezidențială, alături de alți membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.

Elbit Systems operează în România de mai bine de 25 de ani și este un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, având o strânsă colaborare și cu alte companii locale din domeniul apărării. În tot acest timp, Elbit Systems a derulat programe ample dedicate forțelor terestre române, de modernizare a avioanelor de luptă sau a furnizat soluții pentru forțele navale.

Amplasată în cadrul platformei industriale Măgurele din imediata apropiere a Bucureștiului, noua fabrică se întinde pe aproape 1.000 de mp și este a patra unitate deschisă de Elbit Systems din 1993 de când a intrat pe piața din România. Astfel, noua unitate va extinde activitatea de producție, cercetare și dezvoltare, va mări numărul de angajați și va permite continuarea transferului de know-how tehnologic în România.

ELBIT SYSTEMS ÎN ROMÂNIA

Elbit Systems operează în România de 25 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie - Aerostar Bacău, IAR Brașov, Avioane Craiova, PRO Optica, MFA Mizil, ROMARM și alții.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a trei companii românești:

  • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
  • A/E Electronics (Bacău) - Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
  • Elmet (Bacău) - Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)

Cele trei fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

  • Transportoarele blindate Piranha 5 cumpărate de România vor fi echipate cu turele produse de Elbit

HotNews.ro a scris în luna mai din acest an că armata românăderulează un contract cu americanii de la General Dynamics pentru 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha 5, iar până în ianuarie 2019 ar trebui să primească primele 36 de platforme. Dintre acestea, 30 vor fi echipate pentru luptă cu turela UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit, au confirmat atunci pentru HotNews.ro reprezentanții companiei prezenți la BSDA 2018. Unitățile Piranha 5 cu turela Elbit cu tun de 30 mm nu vor fi echipate cu rachete anti-tanc, așa cum HotNews.ro a mai scris, iar pe alte unități Piranha vor fi montate turele mai mici, produse tot de Elbit, cu mitralieră de 12,7 mm.

Pentru detalii citește: VIDEO Transportoarele blindate Piranha 5 cumpărate de România vor fi echipate cu o turelă cu tun 30 mm produsă de israelienii de la Elbit