Armata română derulează un contract cu americanii de la General Dynamics pentru 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha 5, iar până în ianuarie 2019 ar trebui să primească primele 36 de platforme. Dintre acestea, 30 vor fi echipate pentru luptă cu turela UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei prezenți la BSDA 2018. Unitățile Piranha 5 cu turela Elbit cu tun de 30 mm nu vor fi echipate cu rachete anti-tanc, așa cum HotNews.ro a mai scris, iar pe alte unități Piranha vor fi montate turele mai mici, produse tot de Elbit, cu mitralieră de 12,7 mm.

Turela ELBIT UT-30 ce va fi montata pe transportorul Piranha 5Foto: Hotnews

În cadrul Black Sea Defense & Aerospace 2018, ce se desfășoară în aceste zile la Romaero Băneasa, General Dynamics a expus un transportor blindat Piranha 5, asemeni celor pe care România le achiziționează în prezent.

Alături de tarnsportor a fost expusă și turela UT-30 MK2 cu tun de 30 mm produsă de firma israeliană Elbit, iar prezentanții companiei au confirmat că aceasta va fi cea care va echipa unitățile blindate ale României gândite pentru luptă. Din cele 36 de unități pe care Armata ar urma să le primească până în luna ianuarie 2019, 30 ar urma să fie echipate cu turela grea cu tun de 30 mm.

Tot în cadrul BSDA, pe transporturl Piranha 5 expus la standul General Dynamics, este montat și o turelă mic, cu mitralieră de 12,7 mm, produsă tot de Elbit și care va echipa alte din paltformele Piranha 5 achiziționate de Armata română.

Dincolo de armament, transportoarele Piranha 5 vor fi echipate și cu echipamente furnizate de compania românească Pro Optica.

În martie HotNews.ro scria că o parte din cele 227 de transportoare blindate Piranha 5 pentru care România va plăti circa 900 milioane de euro companiei americane General Dynamics să le asambleze la București, la UMB, vor fi dotate cu o turelă telecomandată cu tun de 30 de mm și mitralieră cal. 7,62 mm, însă nu vor avea instalate din fabrică și sisteme de rachete anti-tanc.

La acel moment MApN a dezvăluit ce fel de armament va fi montat pe transportoare, dar nu au dat detalii despre cine ar urma să producă turela.

Contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, care deține firma elevetiana Mowag, a fost semnat în ianuarie și achiziția a 227 de transportoare blindate Piranha 5 și derivate. Primele 30 de bucăți vor vor veni direct asamblate din Elveția, iar următoarele 197 vor fi asamblate în România la Uzina Mecanică București. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

În motivarea echizitiei transportoarelor Piranha 5, MApN detalia nevoia de a dota forțele terestre cu noi transportoare și se precizează că e nevoie de noi transportoare, cu protecție mai mare și putere de foc sporită, chiar dacă acestea nu vor mai fi amfibii.