VIDEO Transportoarele blindate Piranha 5 cumpărate de România vor fi echipate cu o turelă cu tun 30 mm produsă de israelienii de la Elbit

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 17 mai 2018, 16:15 Actualitate | Esenţial


Turela ELBIT UT-30 ce va fi montata pe transportorul Piranha 5
Foto: Hotnews
Armata română derulează un contract cu americanii de la General Dynamics pentru 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha 5, iar până în ianuarie 2019 ar trebui să primească primele 36 de platforme. Dintre acestea, 30 vor fi echipate pentru luptă cu turela UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei prezenți la BSDA 2018. Unitățile Piranha 5 cu turela Elbit cu tun de 30 mm nu vor fi echipate cu rachete anti-tanc, așa cum HotNews.ro a mai scris, iar pe alte unități Piranha vor fi montate turele mai mici, produse tot de Elbit, cu mitralieră de 12,7 mm.

În cadrul Black Sea Defense & Aerospace 2018, ce se desfășoară în aceste zile la Romaero Băneasa, General Dynamics a expus un transportor blindat Piranha 5, asemeni celor pe care România le achiziționează în prezent.

Alături de tarnsportor a fost expusă și turela UT-30 MK2 cu tun de 30 mm produsă de firma israeliană Elbit, iar prezentanții companiei au confirmat că aceasta va fi cea care va echipa unitățile blindate ale României gândite pentru luptă. Din cele 36 de unități pe care Armata ar urma să le primească până în luna ianuarie 2019, 30 ar urma să fie echipate cu turela grea cu tun de 30 mm.

Tot în cadrul BSDA, pe transporturl Piranha 5 expus la standul General Dynamics, este montat și o turelă mic, cu mitralieră de 12,7 mm, produsă tot de Elbit și care va echipa alte din paltformele Piranha 5 achiziționate de Armata română.

Dincolo de armament, transportoarele Piranha 5 vor fi echipate și cu echipamente furnizate de compania românească Pro Optica.În martie HotNews.ro scria că o parte din cele 227 de transportoare blindate Piranha 5 pentru care România va plăti circa 900 milioane de euro companiei americane General Dynamics să le asambleze la București, la UMB, vor fi dotate cu o turelă telecomandată cu tun de 30 de mm și mitralieră cal. 7,62 mm, însă nu vor avea instalate din fabrică și sisteme de rachete anti-tanc.

La acel moment MApN a dezvăluit ce fel de armament va fi montat pe transportoare, dar nu au dat detalii despre cine ar urma să producă turela.

Contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, care deține firma elevetiana Mowag, a fost semnat în ianuarie și achiziția a 227 de transportoare blindate Piranha 5 și derivate. Primele 30 de bucăți vor vor veni direct asamblate din Elveția, iar următoarele 197 vor fi asamblate în România la Uzina Mecanică București.  Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

În motivarea echizitiei transportoarelor Piranha 5, MApN detalia nevoia de a dota forțele terestre cu noi transportoare și se precizează că e nevoie de noi transportoare, cu protecție mai mare și putere de foc sporită, chiar dacă acestea nu vor mai fi amfibii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4999 vizualizari

 • -14 (24 voturi)    
  ca (Joi, 17 mai 2018, 16:21)

  Mazeta [utilizator]

  să mânânce și gura lor ceva..
  • +1 (1 vot)    
   Ca să mănânce și gura lui Dragnea ceva (Vineri, 18 mai 2018, 15:25)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   că doar așa cei de la Elbit(firmă israeliană) a luat contractul. Cred că românii puteau face ceva similar calitativ la un preț mult mai bun. Dar comuniștii habar n-au de economie, management, etc, etc. Singurul lucru la care se pricep este propaganda - și o confundă cu realitate.
 • -14 (24 voturi)    
  ce sa faci cu tunul acela de 30mm? (Joi, 17 mai 2018, 16:53)

  bancher [utilizator]

  Ce blingaj poate sa strapunga el? Poate de la alt Piranha, ca de distrus tancuri cu el nici nu se pune problema
  • +14 (18 voturi)    
   De curiozitate. (Joi, 17 mai 2018, 17:18)

   Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Cu ce calibru ar trebui sa fie dotat un transportor blindat de trupe in opinia ta ?
   • +1 (1 vot)    
    Calibrul ideal pentru Tansportoarele BlidArte (Vineri, 18 mai 2018, 15:29)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Suricata007

    este cel al tunurilor de la Navarone. - da e tot prea mici. Ideale ar fi tunurile navale japoneze de pe cuirasate: https://en.wikipedia.org/wiki/40_cm/45_Type_94_naval_gun.
    46 cm diametru, în transportor pot încăpea circa șase proiectile, fără tun. Dacă se instalează și tunul, atunci se demontează totul în afară de motor și șasiu, iar transportorul devine tun naval autopurtat terestru....
  • +14 (18 voturi)    
   IFV (Joi, 17 mai 2018, 17:24)

   RoJackal [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Rolul IFV-ului nu este de a angaja tancuri, rolul lui este de a transporta trupe si de a asista infanteria :

   https://en.wikipedia.org/wiki/Infantry_fighting_vehicle
   • +10 (10 voturi)    
    Întrebarea inițială nu e așa de ciudată (Joi, 17 mai 2018, 17:51)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui RoJackal

    Pentru ce vrei să faci transportoarele, pentru ce tipuri de război? Atac împotriva ISIS sau apărare împotriva Rusiei?

    Pentru transport trupe împotriva unui adversar inferior? Atunci tun de 30 mm e overkill, mai bună ar fi o mitralieră de 1.72 care ar fi foarte bună împotriva infanteriei.

    Pentru un adversar egal sau superior? Atunci poate niște rachete antitanc ar fi mai adecvate. Pot distruge și un transportor de trupe inamic și un tanc care îți atacă pozițiile dacă ai noroc.

    Părerea mea de necunoscător. Sincer să fiu mă îndoiesc că aici pe forum sunt mulți specialiști în război.
    • +3 (3 voturi)    
     Putere de foc. (Joi, 17 mai 2018, 18:36)

     Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     O putere de foc sustinuta cu o distanta efectiva mai mare, poate tine pe loc infanteria inamica o perioada de timp fara a avea posibilitatea de a riposta.
     Turela este telecomandata si poate executa foc din spatele unui obstacol fara ca personalul combatant sa fie pus in pericol.
     Transportorul poate avea si misiuni necombatante multiple cum ar fi asistenta medicala, transport raniti, aprovizionare cu materiale.
     Din cate stiu viteza de deplasare este de 100km/h ceea ce nu este putin pentru un vehicul armat blindat.
     • +1 (1 vot)    
      M-ai înteles greșit (Joi, 17 mai 2018, 22:05)

      trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Suricata007

      Nu pun la îndoială ideea de transportor înarmat ci armele de pe el.

      Calibrul de 1.72 îți dă o distanță foarte mare (nu vorbim de aceleași gloanțe ca la AKM). Calibrul 30 mm nu dă decât o puterere de penetrare mai mare, prea mare pentru un om, prea mică pentru un vehicul blindat moderat.

      Nu știu, poate o fi bună pentru pentru niște transportoare învechite dar nu e bună pentru infanterie și ceva blindate.

      Telecomandată sau nu o turelă bazată pe proiectile (excluzând mortarele) nu trage după colț (din spatele unui obstacol) decât dacă este deasupra obstacolului unde la fel de bine poate trage și cu rachete.

      Iarăși îmi dau parerea de necunoscător și aș vrea o replică de la cineva în materie care să spună unde e bun "tunulețul" în loc de o mitralieră clasică sau rachete antitanc.
      • +2 (2 voturi)    
       Incerc sa explic pe scurt. (Vineri, 18 mai 2018, 0:18)

       Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

       Nu stiu ce vrei sa spui prin calibrul 1.72 asa ca o sa consider ca te-ai referit la calibrul 12.7mm.
       Turela telecomandata este o bucata de fier adaugata deasupra transportorului. Daca este distrusa, nimeni nu pateste nimic pentru ca nu exista persoane inauntrul turelei si nimeni nu scoate capul afara sa tinteasca.
       In cazul in care corpul transportorului este in spatele unui obstacol doar cu turela expusa se poate executa foc iar personalul combatant este intr-o zona de protectie marita.
       Ca nu vine din fabrica cu aruncatoare de racheta antitanc poate fi datorita faptului ca Romania are in dezvoltare propiile modele care probabil sper ca vor fi adaugate ulterior.
       Diferenta de calibru vine cu diferente in caracteristicile combative iar aici cel care stabileste misiunea decide.
       Poate sa trimita in lupta 5 cu 30mm sau 2 cu 30mm si trei cu 12.7mm, in functie de dispozitivul tactic si conditiile de lupta.
       Se poate vorbi foarte mult pe situatii ipotetice dar pe scurt, in practica, ambele variante de calibru au utilitatea lor.
       Aici filmare a turelei > https://youtu.be/p4JvqqWzo2c
       Un infanterist cu o arma antitanc portabila poate incapacita un tanc si de la 4km distanta.
     • -1 (1 vot)    
      Scuze pentru 1.72 (Vineri, 18 mai 2018, 0:42)

      trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Suricata007

      Vroiam să vorbesc de 7.62 dar se pare că e prea seară :) Cel puțin am fost constant și am făcut greșeala de două ori :)

      Încă odată nu vorbesc de viteza transportorului sau rolul lui. Dar ce rost are un tunulețul de 30mm în locul unei mitraliere obișnuite?
      • 0 (0 voturi)    
       Nici o problema. (Duminică, 20 mai 2018, 13:23)

       Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

       Distanta efectiva la 7.62 este de 500 m iar la 30mm este de 2500m.
       Daca tii cat de cat la viata soldatilor, consideri infioritatea/superioritatea inamicului variabila, si redistribui cat mai rapid posibil capacitatea de lupta la timpul, locul potrivit si armamentul.

       O sa incerc ceva ipotetic.
       T1: "Capitane, avem probleme mari de tot"
       T2:"Ce s-a intamplat ? Erati intr-o misiune de patrulare"
       T1:"Ambuscada la coordonatele xyz,2 raniti, vehiculele scoase din uz, suntem atacati cu arme usoare si grenade de mana, elecopterele nu pot oferi suport din cauza conditiilor meteo. Capitaaaneee prrrr ... prrr ... prr.. rezistam dar munitia se epuizeaza rapid."
       T2:"Am inteles. T3 receptie"
       T3:"receptie"
       T2:"Trimite ACUM 3 plutoane si un corp medical de evacuare la 30km, coordonatele xyz, in 3 transportoare cu calibrul 12.7 si unul de 30mm pentru supresia focului inamic. Luati cu voi aruncatoare de rachete antitanc si munitie de tipul abc pentru trupele de la locatie."
       T3:"Am inteles.Plecam acum."
       T1:"Sa traiesti Capitaneee ... eram in cacao pina la buza de jos. Acum e bine. Ranitii sunt evacuati si inamicul incearca o retragere dar cred ca-i prindem pe toti intr-o invaluire."
       T2:"Bravo !!! arza-i-ar focu'"

       Daca arma cu electrosocuri nu este efectiva se foloseste pistolul.
       Daca pistolul nu este efectiv se foloseste carabina de asalt (5.56 - 7.62mm).
       Unde carabina de asalt nu este efectiva se foloseste mitraliera grea de 12.7 mm si/sau carabina cu luneta cu distanta efectiva foarte mare.
       Si uite asa urmatoarea varianta este tunul cu cadenta ridicata de 30mm.
   • 0 (4 voturi)    
    daca nu angajeaza tancuri (Joi, 17 mai 2018, 18:06)

    Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui RoJackal

    ce rost are ? Ne pregatim sa tragem in populatie ca in 89 sau sa ne aparam de rossnacy ? (!)
  • +1 (1 vot)    
   Corect!!! (Joi, 17 mai 2018, 20:25)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Transportorul blindat NU este destinat sa angajeze tancuri inamice, pentru care si un tun cu calibru mult mai mare de 30mm inutil!
   Ar fi fost mult mai buna o mitraliera grea, asa cum aveau vechile TAB-uri, si niste rachete autoghidate, cu care poti ataca ORICE tinte, trestre sau aeriene!
   Un bun exemplu in acest sens este Bradley-ul.
 • +2 (10 voturi)    
  . (Joi, 17 mai 2018, 17:26)

  Ingwar [utilizator]

  cine nu hraneste armata proprie va hrani armata dusmanului
  armele Israelului sunt foarte si foarte calitative, multe din ele sunt unicale si chiar procurate de catre SUA care e pe primul loc in general la producerea armamentelor
  • +1 (3 voturi)    
   armament (Vineri, 18 mai 2018, 3:14)

   amisraelhai [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   asha e. Armata Israeliana e dotata cu tot ce e mai bun. nu poate rezista altfel in fatza barbarilor din zona.
 • +11 (13 voturi)    
  Alta marfa (Joi, 17 mai 2018, 18:00)

  cugetatorul [utilizator]

  Pare marfa de calitate, dar parca era vorba ca producem
  noi tunul de 30mm impreuna cu o firma germana
  • +5 (7 voturi)    
   Probabil (Joi, 17 mai 2018, 18:11)

   Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   Tinand cont de stabilitatea politica a Romaniei, cred ca s-a optat pentru o implementare mai rapida.
   Productia tunului si a lansatoarelor de rachete antitanc pot fi rezolvate in paralel cu livrarea.
  • +1 (1 vot)    
   Ambele (Vineri, 18 mai 2018, 7:11)

   redy [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   Cele de 30mm contra mecanizatelor de toate tipurile si 12.7mm contra infanterier si al 2 model cel cu 12.7mm si lasator de rakete Spike de sustinere a primelor chiar si ipotriva tankurilor.

   Evrei au deja un model de turela care incorporeaza lansatorul de rackete cred ca se merge pe 2 tipuri de turele,fiecare cu misiunea lui.
 • +1 (5 voturi)    
  ia uite ca dupa (Vineri, 18 mai 2018, 5:24)

  gopo2016 [utilizator]

  vizita de "munca" a lu' daddy si magareata lui au venit evrei sa ne puna arme pe tanchete, dar nu ff bune ca nu trebuie sa fie bine echipate, ca daca le distrugi tancurile la inamic cine te mai impusca pe tine, asa de distractie, ca la evrei le plac cind lumea se impusca intre ei , pe bani lor
  • -1 (5 voturi)    
   sunt perfect pentru lupta cu civilii! (Vineri, 18 mai 2018, 9:25)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   specialitatea evreia.....aa, pardon, israeliana!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by