Peste 40 de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție cer, într-un punct de vedere comun, abrogarea Ordonanței de Urgență care modifică din nou legile justiției. Ei condamnă modalitatea de adoptare a OUG 7, fără justificarea urgenței și fără consultarea magistraților, cu "riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților".

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un punct de vedere publicat pe juridice.ro, 44 de judecători ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie dezaprobă modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, fără justificarea urgenței modificării legilor justiției, fără consultarea magistraților, în virtutea principiului cooperării interinstituționale loiale și potrivit mecanismelor legale în vigoare, cu desconsiderarea principiilor și valorilor statului de drept și, în special, cu riscul îngrijorător al nesocotirii independenței magistraților.

Magistrații spun că apelarea, în mod repetat, la adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii de importanță majoră pentru societate, care fac obiectul de reglementare a legilor organice, în alte situații decât cele extraordinare la care face referire Constituția, și fără motivarea urgenței reglementării denotă, în realitate, o nerespectare a exigențelor constituționale, inclusiv prin evitarea mecanismului controlului de constituționalitate specific legilor.

"Solicităm, pe această cale, instituțiilor și autorităților implicate să acționeze respectând principiul separației puterilor în stat, în limitele constituționale și legale ale propriilor competențe, iar cu privire la actul normativ în discuție, să ia măsuri de abrogare a acestuia, în partea care excedează reglementarea privind accesul și respectiv, promovarea în profesie", arată cei 44 de magistrați semnatari.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților. Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Trei asociații ale magistraților care au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul și cu ministrul Justiției - Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” - au transmis, din nou, marți, că independența justiției nu se poate negocia.Reprezentanții celor trei asociații spun că nemulţumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă a unui simplu text din ordonanța de urgență care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică”, din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere de rang înalt în parchete.

CITEȘTE ȘI:Peste 700 de procurori se delimitează de Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților din România: Nu vorbesc în numele nostru, nu ne reprezintă