Avocatul Poporului a găsit un nou motiv să amâne o decizie privind sesizarea Curții Constituționale asupra controversatei Ordonanțe de Urgență de modificare a legilor justiției. Victor Ciorbea a declarat marți, pentru HotNews.ro, că deocamdată nu a primit nici sesizarea procurorului general, însă oricum nu poate face niciun demers până când nu va apărea noul text al ordonanței, în urma modificărilor anunțate de ministrul Justiției. La remarca HotNews că majoritatea magistraților au transmis că nu sunt mulțumiți de soluția anunțată de Tudorel Toader și că așteaptă ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR, Victor Ciorbea a răspuns: "Ce să facem, să atacăm o ordonanță pe care ei au anunțat că o modifică ? Ce dracu' atacăm și ce menținem?".

Victor Ciorbea, Avocatul PoporuluiFoto: Agerpres

Întrebat când estimează că va lua o decizie privind o eventuală sesizare a Curții Constituționale asupra OUG 7, Victor Ciorbea a spus că deocamdată nu a primit nici sesizarea procurorului general, care îi cere o astfel de măsură. În plus, așteaptă să vadă în ce constau modificările care vor fi aduse OUG 7 și "ce mai rămâne și dacă mai rămâne ceva din ordonanță".

La remarca Hotnews că majoritatea magistraților au transmis că nu sunt mulțumiți de soluția anunțată de Tudorel Toader și că Avocatul Poporului trebuie să sesizeze CCR, Victor Ciorbea a răspuns: "Ce să facem, să atacăm o ordonanță pe care ei au anunțat că o modifică ? Ce dracu atacăm și ce menținem?"

Ciorbea a spus, din nou, că a verificat chiar astăzi și că nici sesizarea procurorului general nu a ajuns la el: "Probabil o fi pe traseu, că e greu de parcurs traseul ăsta".

El a insistat însă că nu aceasta este problema, ci lipsa unui text clar pe care să poată să se pronunțe. "Trebuie să avem un text clar pe care să ne pronunțăm și precizarea domnului ministru a fost că urmează ca noul proiect de ordonanță să fie discutat în CSM și apoi săptămâna viitoare să intre în Guvern".

De asemenea, el a insistat că din OUG nu a fost abrogat doar un articol, dând exemplul prevederii legate de salarizarea IT-iștilor.

"Eu cred că și IT-iștii sunt tot ai lor, nu putem să îi lăsăm pe ăștia pe motiv că sunt IT-iști. Sunt mai multe modificări, nu numai una. S-a convenit să se modifice una, alta, iar noi chiar nu știm acum pe ce să ne pronunțăm. Noi dacă ridicăm o excepție pe acest text și nu mai corespunde, când ajunge la CCR, Curtea se va întreba și ea pe ce să se pronunțe. Dacă nu mai corespund articolele, vor fi probleme. Până atunci, examinăm ce ar mai fi rămas din ordonanță, prin prisma petițiilor", a adăugat Avocatul Poporului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților. Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Trei asociații ale magistraților care au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul și cu ministrul Justiției - Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” - au transmis, din nou, marți, că independența justiției nu se poate negocia. Reprezentanții celor trei asociații spun că nemulţumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă a unui simplu text din ordonanța de urgență care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică”, din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere de rang înalt în parchete.

CITEȘTE ȘI: Augustin Lazăr îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru OUG care modifică legile justiției