Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și-a suspendat activitatea, marți, într-un protest fără precedent față de ordonanța care modifică legile justiției. Șeful DIICOT, Felix Bănilă, spune că protestele anunțate cu o zi în urmă de către procurorii direcției continuă. "Așteptăm ca declarațiile ministrului Justiției la nivel de intenție să se și materializeze", a declarat, marți, pentru HotNews.ro, șeful DIICOT.

DIICOTFoto: DIICOT

DIICOT a anunțat cu o zi în urmă un protest fără precedent - suspendarea activității, începând de astăzi, timp de patru ore pe zi, până în 8 martie, față de Ordonanța de Urgență 7 de modificare a legilor justiției, considerând că multe dintre articolele acesteia sunt neconstituționale.

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat marți, pentru HotNews.ro că, oficial, procurorii continuă protestul.

"Oficial, noi continuăm protestele. Mă voi întâlni cu colegii să vedem dacă au revenit la sentimente mai bune după anunțul de aseară al ministrului, deși nu cred, pentru că am văzut doar o declarație de intenție, nu este absolut nimic concret. Așteptăm ca declarațiile la nivel de intenție să se și materializeze", a declarat șeful DIICOT.

Întrebat dacă este mulțumitoare decizia ministrului, de a abroga un articol din ordonanță, deși asociațiile reprezentative ale magistraților cer abrogarea integrală a OUG, șeful DIICOT a răspuns: "Mă voi întâlni cu colegii, pentru a discuta și a ne pune de acord".

Ministrul Justiției Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților.

Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și că nu renunță la proteste, singura soluție fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Decizia ministrului Justiției de a abroga din OUG 7 doart articolul care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la șefia parchetelor este "un praf în ochi și o abureală", pentru că rămân în vigoare multe alte prevederi care afectează independența magistraților, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cristi Danileț.El afirmă că ordonanța trebuie abrogată în totalitate, că judecătorii și procurorii trebuie să continue protestele și că singura soluție este sesizarea Curții Constituționale.

Măsura anunțată de ministrul Justiției - abrogarea articolului din OUG 7 care le dădea posibilitatea și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor - nu este suficientă sub nicio formă, soluția fiind abrogarea în totalitate a ordonanței 7, dar și a ordonențelor de urgență din 2018 privind modificarea legilor justiției și Secția pentru anchetarea magistraților, care reprezintă o intruziune fără precedent a Executivului în activitatea judecătorească, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT. La rândul său, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, spune că "magistrații sunt suficient de inteligenți încât să își dea seama că este doar un praf în ochi aruncat de ministrul Justiției".