​Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, spune că președintele Klaus Iohannis trebuie să pună "stop" și să accepte propunerile pentru ministerele Dezvoltării și Transporturilor - Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Ea îl acuză pe șeful statului de "urzurparea drepturilor premierului Viorica Dăncilă de a ști pe cine sa propună pentru a coordona cele două portofolii".

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care este interimar și la Ministerul Transporturilor, spune că tot conflictul legat de numirea miniștrilor pentru Dezvoltare și Transporturi "trebuie privit în cheia proceselor electorale care se desfășoară".

"Cel puțin în întâlnirile pe care eu le-am văzut, există o speranță că lucrurile vor intra în normalitate în ceea ce înseamnă cele două portofolii, Dezvoltare și Transporturi (...) Atât eu, cât și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici (interimar la Ministerul Dezvoltării -n.r.) suntem pregătiți pentru a gestiona aceste domenii, dar asta nu înseamnă că oportunitatea numirii celor doi miniștri poate fi interpretată de către domnul președinte Iohannis, pentru că responsabilitatea aparține doamnei premier Viorica Dăncilă, care coordonează tot procesul acesta al presedinției României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce conduce la ideea că trebuie să se pună stop și să se intre într-o normalitate", a declarat Rovana Plumb, într-o emisiune la Antena 3.

Ea l-a acuzat pe șeful statului de "urzurparea drepturilor premierului Viorica Dăncilă de a ști pe cine sa propună pentru a coordona cele două portofolii".

"(....) Nu știu ce face președintele, dar nu poate să uzurpeze (sic!) drepturile și calitatea pe care o are premierul Dăncilă de a ști pe cine sa propună pentru a coordona cele două portofolii. Aceste lucruri trebuie să se încheie cât de curând posibil pentru că avem nevoie de normalitate", a adăugat Rovana Plumb.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că „în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului” a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici „nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”. Concret, președintele invocă lipsa cazierului judiciar, având în vedere că „nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”.

Premierul Viorica Dăncilă va trimite la Cotroceni, aceleași propuneri de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi, atașând documentației și cazierele judiciare ale Olguței Vasilescu și Mircea Drăghici, a declarat pentru HotNews șeful SGG, Toni Greblă.