Klaus Iohannis refuză, așa cum a anunțat, propunerile pentru Dezvoltare și Transporturi, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici: Documentația care însoțește propunerea este incompletă, lipsește cazierul judiciar

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2019, 17:45 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că „în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului” a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici „nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”.

În această scrisoare, președintele arată că „documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.

Concret, președintele invocă lipsa cazierului judiciar, având în vedere că „nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”.

Potrivit scrisorii citate, certificatul de cazier judiciar este „singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane”.

Articolul 2 din această lege prevede că „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Președintele Klaus Iohannis anunțase luni seara că va refuza din nou propunerile de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi - Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

"Aceste două propuneri vor fi refuzate în această săptămână. Într-o zi-două vor fi reexaminate documentele și expediate la guvern", a declarat Iohannis, la Cotroceni.

Iată mai jos scrisoarea transmisă joi de președinte premierului Dăncilă:

„Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,
Prim – ministrul României

Stimată doamnă Prim - ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/105/10.01.2019, prin care ați reiterat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, asumându-vă îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate de către persoanele propuse,
Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) și ale art. 105 din Constituție, precum și a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, și ținând seama și de jurisprudența Curții Constituționale,

Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,

Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane,

Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,
Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8209 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Deci chiar asa (Joi, 17 ianuarie 2019, 17:56)

  RaduMischie [utilizator]

  Oare tara asta si-a rezolvat toate problemele incat sa ne permitem sa pierdem timpul cu teatrul asta ieftin?
  Oare in PSD nu se gaseste altcineva mai competent decat lia olguta vasilescu care sa fie propus ministru? De ce aceasta inversunare?
  Practic, ambii sunt intr-un joc prostesc, in care nici unul nu vrea sa cedeze.
  PSD vrea mot s-o puna pe olguta, ca daca cedeaza, clar inseamna ca sunt slabi.
  Johannis la fel, nu mai poate sa cedeze acum, ca, la fel, ar insemna ca e slab. Intre noi fie vorba, el cam are dreptate si pe fond s-o refuze pe olguta, si pe constitutie (ca are dreptul, conform unei decizii CCR, sa refuze un ministru odata, iar cel propus nu poate fi acelasi).
  Dar, una peste alta, este un circ ieftin. Intre timp, nu avem buget, termocentralele se opresc si tot asa.
  • 0 (0 voturi)    
   Asta e (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:18)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Lumea a votat pesedeu. Au vrut peste 70 de ministri in 2 ani. Asta e.
 • +8 (10 voturi)    
  Bai, da'-i umileste ! (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:21)

  Susufler0 [utilizator]

  Ba da ce-i umileste pe prostani !

  PS. Si in special pe Prostanul Slugarel ! :))

  PPS. xgroho, zau ca nu merita sa mai tii cu nataraii astia Du-te la Ponta ! :)))

  PPPS. A treia oara Ministrul Justitiei o sa uite sa-i inainteze dosarele cu numiri lui Iohannis ! ;))
  • -1 (5 voturi)    
   cate dosare au mai continut cazierul pana acum? (Vineri, 18 ianuarie 2019, 0:03)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   spui ca psd a uitat sa-i trimita cazierul.
   in cate dosare s-a mai pus cazierul?
   e cusuta cu ata alba...
 • +6 (8 voturi)    
  dacă (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:26)

  nahir [utilizator]

  nici acum idioții de funcționari de la guvernul vasilicăi nu-și fac treaba, e clar că sunt și incompetenți, nu doar rău intenționați.
  Le spune Johannis de ce nu poate să dea curs solicitării guvernului și ei îi tot dau înainte cu CCR. Proști cu grămada.
 • -11 (13 voturi)    
  Asta face misto (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:27)

  newlook [utilizator]

  Ce-ar fi ca pesedoii sa faca la fel, sa-l suspende putin?
  • +3 (5 voturi)    
   Ce slabi sunteti voi psdistii (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:59)

   Geneme [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Daca il suspenda pe Iohanis o sa fie Base reloded, tot voi picati in hazna adica in casa voastra de raha
   Nici nu stiti ce vreti, slabi trolli de pe Hn :)) nu s bine pregatiti
  • +2 (4 voturi)    
   Abia acum te-ai prins ? (Joi, 17 ianuarie 2019, 20:27)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Doar ca se foloseste si de regula ca in materie administrativa faptul notoriu (adica in cazul de fata faptul ca se stie ca cei doi nu sunt condamnati penal definitiv) nu poate complini hartia, actul, dovada !

   Si la o adica, la cei doi de notorietate e ca au avut probleme penale, nu ca n-au avut !
 • +4 (6 voturi)    
  Hai ca a inceput sa inteleaga (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:38)

  tarabost [utilizator]

  cum trebuie sa se pozitioneze, si sa miste in directia buna. A inceput greu, dar mai bine decat niciodata.
 • +3 (5 voturi)    
  Cazier (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:29)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Sincer, ii dau dreptate presedintelui, nu doar cu privire la persoanele refuzate, ci si din punct de vedere formal. De ce crede prim-ministrul ca poate face propuneri fara a trimite toate documentele cerute? Daca incerci ca si muritor de rand sa depui un dosar incomplet, esti fugarit urgent de la ghiseu. Ministrii ar trebui sa fie primii care sa dea un exemplu bun si din punct de vedere formal.

  Va fi avut omni-ministra Olguta cazierul depus la precedentele numiri, insa cazierul este valabil pe o perioada limitata, 3 luni daca nu ma insel. Prin urmare, dupa expirarea acestei perioade se poate spune ca nu il are.
 • -2 (4 voturi)    
  Nu cred ca ultima motivare a presedintelui.... (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:29)

  gigiN [utilizator]

  ...a fost o solutie prea...desteapta.Daca acum ii trimit si cazierele si el refuza din nou,cred ca situatia devine chiar penibila !!!
  • 0 (2 voturi)    
   De ce penibilă?Tu ai semna obligatoriu? (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Nu vrei nu semnezi.Dacă Viorica crede că părerea lui Iohannis nu contează să dea o OUG că nu-i nevoie la numirea unui ministru de semnătura lui.Poate semna Vâlcov,de exemplu!Aici nu-i vorba de mistocării cum încerci să spui.Este vorba de responsabilitate,de România.Este proaspătă situația din sectorul energetic creată de incompetența guvernamentală.Criză energetică după câte-va zile de grevă!Se putea întâmpla să fie câte-va zile de viscol-este exploatare de suprafață,unde sunt stocurile de siguranță?Pentru câte zile sunt constituite?Eu zic că guvernul a atentat la siguranța națională.Nu pui pe oricine ministru.Olguța vorbește și nu ascultă și la fel mulți din guvern și rezultă crize.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by