ANALIZĂ Cum a pierdut PSD mai bine de doi ani în cea mai urgentă achiziție militară: corvete noi și fregate modernizate pentru Forțele Navale

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2019, 17:04 Actualitate | Esenţial


Nave militare romanesti in Marea Neagra
Foto: Fortele Navale Romane
Dacă guvernarea PSD nu anula la început de 2017 o hotărâre prin care încredința direct construirea corvetelor către șantierul naval din Galați, în 2019 România ar fi putut avea deja la apă prima dintre cele patru nave. Pe cai mari după alegerile parlamentare, PSD acuza că HG-ul era ilegală și că ar fi trebuit analizați și alți ofertanți. Doi ani mai târziu, chiar Dragnea acuză Guvernul PSD că a greșit și că ar fi trebuit să recurgă la o încredințare directă și un acord guvern la guvern. Între timp, achiziția corvetelor și modernizarea fregatelor s-a blocat într-o plângere penală și nu are nici un orizont clar de rezolvare. Ce știm cert e că nevoile Forțelor Navale sunt mai urgente ca niciodată, într-o Mare Neagră controlată din ce în ce mai puternic de Rusia și unde sprijinul direct NATO este cel mai limitat dintre toate mediile de luptă.

Info pe scurt:
 • Forțele Navale au nevoie urgentă de nave noi și echipamente moderne, mai ales în contextul în care Rusia și-a sporit prezența la Marea Neagră, iar ajutorul direct NATO pe mare este limitat de conveția care restricționează traficul navelor militare prin Bosfor și Dardanele.
 • În 2016 Guvernul decidea ca Damen să construiască la Galați, pentru 1,6 miliarde de euro cu TVA, cele patru corvete multifuncționale. Termenul de livrare pentru prima navă? 2,5 ani
 • După schimbarea guvernării, PSD anula HG-ul și anunța o nouă procedură competitivă pe care, însă, a lansat-o cu un an întârziere, în februarie 2018. Criteriul unic de atribuire (dacă specificațiile tehnice sunt îndeplinite): prețul cel mai mic.
 • Toate celelalte mari achiziții militare făcute sub PSD au fost directe: 3,9 miliarde dolari pe sistemele Patriot (acord Guvern la Guvern - G2G), 1,5 miliarde dolari pe sistemele HIMARS (acord G2G) și 0,9 miliarde de dolari pe transportoarele Piranha (contract cu Mowag din Elveția, companie deținută de americanii de la General Dynamics).
 • După ce a criticat în 2017 decizia Guvernului Cioloș de a acorda contractul direct către Damen - singurul șantier din țară care fabrică și a fabricat nave militare pentru state UE și NATO, Liviu Dragnea a schimbat abordarea la final de 2018.
 • „[... ]cred că s-a greşit de către ministrul Apărării precedent, sau de către Guvern, acest tip de contracte de o asemenea valoare, de o asemenea importanţă strategică, trebuia făcut de tip acord guvern la guvern şi luată decizia strategică cu care ţară să mergi” - Liviu Dragnea, 28 decembrie 2018.
 • Procedura de achiziție a fost suspendată acum de MApN care a sesizat Parchetul pentru presupuse vicii la procedură - un dosar penal care nu se știe cum și cât de repede ar putea fi rezolvat.
 • Mai mult, unul dintre ofertanți - Șantierul Naval Constanța (parte din asocierea cu francezii de la Naval Group) a atacat în contencios-administrativ HG-ul care stabilea procedura de achiziție.
 • Indiferent cine va construi corvetele și prin ce metodă va fi ales constructorul care să le facă în țară, autoritățile trebuie să ia o decizie cât mai rapid: Forțele Navale au nevoie de nave noi și echipamente de luptă moderne pentru a putea face față în Marea Neagră.

Nave noi și echipamente moderne pentru Forțele Navale, o urgență maximă - Sprijinul NATO la Marea Neagră este limitat

Cadrul de securitate în Marea Neagră s-a schimbat puternic mai ales din 2014 când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea și a început să-și consolideze flota de nave și submarine.
De cealaltă parte, Forțele Navale Române au în dotare nave vechi și echipamente la limita uzurii morale și fizice, dar și două fregate cumpărate din Marea Britanie dar care nu au sisteme moderne și nici un fel de armament serios pe ele...

Pe aceste considerente, nevoia de a moderniza marina României exista și dinainte de 2014, însă alocările bugetare insuficiente și criza economică din care România abia ieșea, au făcut imposibile noi achiziții.

Trebuie precizat că dintre cele trei medii de luptă - naval, terestru și aerian - pe mare sprijinul NATO pe care se poate baza România este poate cel mai limitat dintre toate. Asta mai ales din cauza Convenției de la Montreux care stabilește regulile de trafic prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Astfel, în cazul statelor ne-riverane, numărul navelor militare care pot intra în Marea Neagră, dimensiunile lor și durata în care acestea pot acționa în zonă, sunt puternic limitate.

Cu alte cuvinte, într-o situație de criză România ar fi aproape pe cont propriu, atâta timp cât nici Bulgaria nu dispune de forțe capabile la Marea Neagră, iar poziția Turciei în NATO e pusă de unii analiști într-o zonă gri, mai ales pe fondul apropierilor față de Rusia.

Odată cu mărirea la 2% din PIB a alocărilor pentru Armată, nevoia modernizării flotei militare a revenit în prim plan. Astfel că, în noiembrie 2016, România decidea să negocieze direct construirea corvetelor cu Șantierul Naval Galați și compania Damen. Primul termen de livrare? 2,5 ani pentru prima navă.

De ce voia MApN să acorde în 2016 contractul către Damen: "Șantierul Naval Galați este singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru forțele navale aparținând țărilor NATO și UE”

În 2016 Armata a realizat un studiu-concept în care a analizat 13 proiecte de corvete și a identificat „patru proiecte care puteau răspunde cerinţelor formulate de Forţele Navale Române”.

Concluzia MApN a fost, la acel moment, că modelul SIGMA 10514 prezenta „cele mai mari avantaje”, iar studiul sublinia că posibilitatea producerii navelor la Galați „îndeplinește interesul esenţial de securitate al țării noastre, respectiv asigurarea securității furnizării navelor după producerea lor și a securității mentenanţei, după intrarea în exploatare”.

Astfel, în noiembrie 2016, cu Dacian Cioloș la șefia Guvernului, iar actualul ministru al Apărării Gabriel Leș, la șefia departamentului de Armamente din cadrul MApN, practic cel care a propus soluția, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern (HG) care stabilea procedura prin „care urma să se desfășoare achiziția” navelor militare construite de Damen la Galați.

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", susținea MApN în nota de fundamentare.

PSD vine la guvernare, anulează HG-ul și anunță că vor recurge la o procedură competitivă

După alegerile parlamentare, Gabriel Leș trecea în funcția de ministru al Apărării, iar liderul PSD Liviu Dragnea acuza că HG-ul adoptat de Cioloș e ilegal și sugera că trebuie regândită achiziția: „[...] trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul [...]” - Liviu Dragnea, 22 februarie 2017.

Zis și făcut - în martie 2017 Guvernul Grindeanu abroga HG-ul și promitea relansarea achiziției. „Vom merge pe o procedura competitivă, pe un dialog competitiv, bineînțeles cu integrare în industria din România", declara ministrul Leș la acel moment.

Urgență? Care urgență? După aproape un an și trei miniștri ai Apărării schimbați, PSD relansează achiziția corvetelor

Urgența, însă, a fost lăsată deoparte, iar noua procedura a fost practic aprobată de Guvern abia după un an, în februarie 2018. Între timp pe la frâiele Ministerului Apărării trecurseră trei miniștri: Gabriel Leș, Adrian Țuțuianu și Mihai Fifor.

Procedura urma să fie una competitivă, cu termene scurte și cu un contract semnat până la finalul anului. Achiziția presupunea realizarea a patru corvete multifuncționale, dar și modernizare și înarmarea celor două fregate Type 22R achiziționate de România de la Marea Britanie în 2004-2005.

Criteriul de departajare? Prețul cel mai mic / „Anul Marinei” nu s-a lăsat cu nimic concret

Criteriul de departajare al noii proceduri: prețul cel mai mic al ofertei, atâta timp cât oferta depusă se încadra în cerințele tehnice impuse de Armată. Bugetul era același - 1,6 miliarde de euro (cu TVA). Termenul de livrare pentru prima navă a fost modificat la trei ani de la semnarea contractului.

În mod previzibil sau nu, procedura s-a împotmolit și au urmat amânări după amânări.

Similar, o altă procedură competitivă pentru achiziția unor sisteme mobile de coastă cu rachete anti-navă, lansată în octombrie, a fost anulată...

„Anul Marinei” - așa cum anunța fostul ministru Fifor că va fi 2018 - s-a încheiat fără nici un contract definitivat.

Dragnea, la doi ani după ce guvernarea sa a anulat decizia privind corvetele construite la Galați și a recurs la o procedură competitivă: „MApN a greșit. Trebuia făcut de tip acord guvern la guvern”

După doi ani de întârzieri sub guvernarea PSD, Liviu Dragnea intervine din nou în chestiunea corvetelor și spune că Guvernul ar fi trebuit să achiziționeze corvetele direct, cu un acord guvern la guvern.

 • [...] cred că s-a greşit de către ministrul Apărării precedent, sau de către Guvern, acest tip de contracte de o asemenea valoare, de o asemenea importanţă strategică, trebuia făcut de tip acord guvern la guvern şi luată decizia strategică cu care ţară să mergi, că nu se cumpără biciclete, se cumpără corvete, dincolo de faptul că este un miliard şi ceva de euro, cred, sunt foarte importante pentru sistemul de apărare al României", a spus Dragnea la Antena 3 la final de an.
Achiziția corvetelor, îngropată acum cu un dosar penal

Vineri, pe 11 ianuarie 2019, MApN informa că achiziția este suspendată pentru că Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar pentru „suspiciuni rezonabile” în ceea ce privește procedura. Fără alte detalii.

În același timp, MApN preciza că Șantierul Naval Constanța, parte a asocierii cu Naval Group din Franța, a cerut la Curtea de Apel Constanța anularea Hotărârii de Guvern în baza căreia s-a desfășurat procedura competitivă din 2018...

Cu un dosar penal deschis și un proces în contencios-administrativ, procedura de achiziție a unor noi corvete pentru Marina Română este în prezent în aer și ar putea fi prelungită mult timp de acum încolo.

În tot acest timp, nevoile Forțelor Navale Române la Marea Neagră sunt mai urgente ca niciodată, iar orice zi care trece poate conta enorm.

Indiferent cine le va construi sau cum va fi selectat, Forțele Navale și România au nevoie urgentă de nave noi

Într-o analiză recentă, generalul american Ben Hodges, fostul șef al trupelor SUA în Europa, susținea că în zona Mării Negre Romania este esențială pentru NATO - „centrul de gravitație pentru Occident în contracararea agresiunilor Rusiei”.

Pentru acest lucru, Hodges recunoaștea că e nevoie de o întârire a capabilităților de apărare a României la malul Mării Negre.

Indiferent cine va construi corvetele și prin ce metodă va fi ales constructorul care să le facă în țară, Forțele Navale au nevoie cât mai rapid de nave noi și echipamente de luptă moderne pentru a putea face față în Marea Neagră.

În materie de Armată și echipamente de luptă, regulile europene spun că Guvernul poate decide ce procedură de achiziție va urma

În 2016, Guvernul de atunci a decis să pornească achiziția corvetelor și să negocieze direct cu Damen și Șantierul Naval Galați.

Decizia de a adopta HG-ul pentru achiziția corvetelor respecta OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului, și care stipulează că Guvernul are dreptul de a stabili circumstanțele și procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achiziție publică în situațiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune că orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței/securității sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de razboi.

De altfel, din 2016 și până în prezent, Guvernul României sub PSD a acordat direct, fie prin acord guvern la guvern, fie prin contract comercial încredințat direct, mai multe achiziții militare.

Cea mai mare a fost achiziția directă din SUA a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot (3,9 miliarde de dolari), urmată tot de achiziția directă din SUA a sistemelor de rachete HIMARS (1,5 miliarde de dolari).

Tot Armata a mai semnat și un acord de aproape 900 de milioane de euro cu firma elvețiană Mowag pentru 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha V. Mowag este deținută de americanii de la General Dynamics.

Achiziția corvetelor - detaliile procedurii ce a fost suspendată de MApN


Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:

- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.

- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.

- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.

- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.

- Condiții tehnice de bază: să aibă un deplasament mai mare de 1.600 tone / capacitățti de luptă în cel puțin două domenii (lupta antiaeriană - AAW și luptă impotriva navelor de suprafața - ASuW / luptă antisubmarin - ASW) și sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori și armament, inclusiv sisteme de rachete nava-aer și rachete nava-nava / sonar tractat / să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Care sunt ofertanții care s-au calificat și ce soluții au propus:

- Naval Group - nava Gowind 2500 și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Propulsie diesel-electrică (CODLAD). Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro

- Damen - corveta Sigma 10514 cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Propulsie diesel-electrică (CODOE). Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.

- Fincantieri - o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi - denumită Abu Dhabi Enhanced - și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Propulsie diesel. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17740 vizualizari

 • -12 (24 voturi)    
  hai ca am inteles (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:17)

  cucuveaua mov [utilizator]

  iohannis il vrea pe ala pentru ca avizeaza tranzactia asta.
  dragnea il vrea pe celalalt pentru a aviza alta tranzactie.
  este vorba doar de bani si de a cui poala o pupam.
  • +7 (7 voturi)    
   postacii psd... (Luni, 14 ianuarie 2019, 22:30)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   orice tampenie face psd... ei zic ca e bine, sau ca nu e vina psd...

   oricum... ce sa zic... prefer americanii sau nemtii , in loc de rusi...
   pana una alta nu exista povesti cu nemti care ne violau femeile... cu rusii exista... si eram aliati
  • +7 (7 voturi)    
   Tu pupi poala lui Phutin!!! (Luni, 14 ianuarie 2019, 22:31)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   Si dansezi dupa cum canta el, pt ca pt tine, el cand vrea sa fluiere, fluiera.
 • -9 (21 voturi)    
  incredintare directa? (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:18)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  se incredinta direct, fara consultarea nimanui un asemenea contract?
  • -9 (17 voturi)    
   cand Rusia e langa noi.... (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:41)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   nu mai e timp de consultari, nu stiai?
  • +15 (23 voturi)    
   trebuiau sa se consulte cu Putin (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   Dupa mintea postacilor sovietici.
   Ceea ce PSD-ul a si facut.
 • +10 (14 voturi)    
  E gresit. (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:19)

  Rahan5 [utilizator]

  Nu se zice ,,guvernarea PSD", se zice ,,guvernarea Putin"
  Putin nu e deranjat de cele 3 submarine a lui Fifor, dar e deranjat de cele 4 corvete.
 • +19 (23 voturi)    
  cui serveste? (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:20)

  un oarecare [utilizator]

  intereselor Romane in nici un caz. Inzestrarea armatei cu echipament produs local ar insemna nu doar armament modern, ci si locuri de munca in industrie.

  intereselor EU / NATO in nici un caz. Ei prefera un partener ceva mai puternic.

  intereselor Rusie. Un partener NATO slabit la granita cu Rusia. S-a strigat Bingo!
  • +16 (18 voturi)    
   Romanii vor 350 de lei in plus la salariu. (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:38)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   Crezi ca-i duce capul sa voteze corect pentru a apara tara? Nici vorba.

   Sunt sate in care oamenii cred ca Ceausescu e inca la putere.

   Si au 100% dreptate.
   • 0 (8 voturi)    
    Și votează corect cei ce-au primit bani? (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:22)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Asistații în uniforme? Sau pensionari „speciali”? Că ei deja au primit bani. Sau hăilalți asistați: bugetarii?
  • +6 (6 voturi)    
   Incompetenta care (poate) ucide (Luni, 14 ianuarie 2019, 19:23)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   Adevarul se ascunde între incompetenta, lipsa banilor (promisi de ochii UE dar dusi pe salarii si pensii speciale) si obisnuinta furtisagurilor cu orice pret.
   În acest caz, pretul este securitatea noastra.
   Concluzia ?
   Cumparati-va vila în Brazilia!
 • +9 (9 voturi)    
  "Programul "de guvernare al psd-ului.... (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:20)

  gigiN [utilizator]

  ..are doar doua puncta principale:
  1.Cum sa furam cat mai mult si sa iesim "mai curati,mai uscati".
  2. "Sa facem totul",noi,slugile,ca sa-l salvam de puscarie pe "bulibasa"al nostru.
 • -9 (23 voturi)    
  Ce-a „pierdut” Rrromânistanul? (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:26)

  prec [utilizator]

  Doi ani în a apăra ce??? Ce să apărăm? Averea lui Draknea, Videanu, Berceanu, Țiriac și alți hoți ca ei?
  Zăcămintele subsolului cedate altor țări sau terenurile agricole cumpărate de străini? Fabricile mulinaționalelor? Ce să apărăm?
  De ce atâta grabă? Nemții, care și acum au procentul din P.I.B. alocat apărării mai mic decât noi, nu se grăbesc în a face investiții în armament. și ei au ce apăra, nu ca noi.
  • +4 (8 voturi)    
   Ce-ti mai place Rusia. (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:39)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Ce-ar fi sa te muti acolo, daca tu crezi ca e asa grozav?

   Eu raman aici, in spatiul NATO, unde pot sa spun ce vreau fara sa ma aresteze Putin.
  • +11 (15 voturi)    
   Nu e (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:46)

   Toreador [utilizator] i-a raspuns lui prec

   vorba despre asta. Avem nevoie de aceste nave. In caz de agresiune noi avem responsabilitate in cadrul NATO. Nu e vb ca ne aparam pe noi. E vorba ca avem niste obligatii fata de partenerii nostri.
   • +1 (7 voturi)    
    SI EI AU FATA DE NOI obligatii (Luni, 14 ianuarie 2019, 18:56)

    elysyum [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

    Intai SCHENGEN integrare 100% si ridicare vize SUA si apoi malaiul pt GUNS....asa ar trebui sa joace o tara cu sange in instalatie... in diplomatie economica.
    NEMTII care vor sa faca numai excedent cu emergentii sa aduca intai... una din uzinele SKODA ( Ce va fi mutata din CEHIA pana 2020 ) in RO si apoi sa vanda camioane 3000 buc ...ROMANIEI de 750 mil eur. Intai investitia de 1 miliard de eur a SKODA si apoi cumparare de camioane.
   • +2 (6 voturi)    
    Avem obligații să-i apărăm pe frițți? (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:19)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

    Pe macaronari? Păi ei nu dau 2% din P.I.B. pentru apărare?
  • +4 (4 voturi)    
   alta hiena a PSD-ului (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:51)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui prec

   De data asta o da cu averea unora dar curios, in afara de Draknea nu mai apare nici-un pSD-ist.
  • 0 (0 voturi)    
   nemti au deja armata serioasa... (Luni, 25 februarie 2019, 18:21)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui prec

   pai Germania isi permite sa aloce mai putin buget pentru ca au inzestrare mai buna decat noi care ne chinuim cu MIg-21 si vreo 12 F16 care inca nu sunt operationale pentru combat.
 • +5 (5 voturi)    
  A pierdut intentionat (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:34)

  ady77 [utilizator]

  Nici nu cred ca au vrut vreodata sa faca acest "pas", asa ca despre ce vorbim.
 • +13 (15 voturi)    
  In viziunea PSD... (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:41)

  taro [utilizator]

  siguranta inseamna scaparea de puscarie.
 • +3 (9 voturi)    
  prin tradare nationala in favoarea Rusiei (Luni, 14 ianuarie 2019, 17:45)

  gwolf [utilizator]

  s-a trimis foarte clar mesajul in proiectia laser de langa Ateneu: PSD wants Russia.
  Restul este barfa.
 • +5 (5 voturi)    
  oare au vrut sa cumpere (Luni, 14 ianuarie 2019, 18:43)

  cugetatorul [utilizator]

  daca sunt corecti si doreau sa cumpere corvete, le-ar fi luat de mult, la cheltuit bani se pricepe oricine; dar nu cred ca rusii au uitat cum a fost scufundat distrugatorul Moskva in fata portului Constanta in WW2 si din partea lor fac eforturi ca sa impiedice marina romana sa fie inarmata din nou cu tehica militara occidentala de ultima ora
 • +3 (5 voturi)    
  Astia sunt idioti, sau ce? (Luni, 14 ianuarie 2019, 19:31)

  Habermas [utilizator]

  Exista doua alternative concrete si simultan realizabile: 1. Dragnea si gasca acuzati de catre un grup de initiativa (publica, civica, miltara, mixt, in careuri, nu conteaza) de atentat la siguranta nationala.
  2. Dublata miza si acordarea prin contractare directa a constructiei corvetelor plus modernizarii celorlalte catre Damen, si constructiei altor nave (nu neaparat corvete, ci ce este considerat necesar, poate un distrugator) catre Naval Groupo. Valoarea contractelor sa fie egala.

  Ideea este ca oricum ne trebuie cel putin dublu decat ce specifica acest contract. Si, data fiind urgenta, nu mai este permisa tergiversarea din nici un fel de motiv, oricat de justificat ar fi el. Trebuie sarit direct la nivelul superior.

  A nu se uita nici de submarine, desi acelea sunt o discutie separata care nu trebuie sa incurce discutia asupra navelor de suprafata.
  • -3 (5 voturi)    
   Uauuu....ai rezolvat problema. (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:27)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Mai ai frați?
 • +3 (3 voturi)    
  Tradatori si talhari. Mandri! (Luni, 14 ianuarie 2019, 19:55)

  V. Istina [utilizator]

  Dragnea si PSD-ul comit nestingheriti un rau colosal si istoric Romaniei. Si nimeni nu face nimic.

  Stiu, trebuie respectat “jocul” democratic. Desigur, e usor sa dam vina pe altceva, altcineva! Daca am fi vrut, am fi gasit solutii! Dar cine?

  Cum ramane cu vorba aia uitata de multi, “chiar cu pretul vietii”? Ce alarme ar trebui sa sune ca romanii sa-si salveze copiii sa creasca sclavii porcarului?

  Nu mai vrea nimeni sa auda. De lasi ce suntem. Si in dictatura se traia, unii au dus-o chiar bine. “De ce sa-mi risc pielea?” Ei bine, daca nu din patriotism, si daca nu pt noi, macar pentru copiii nostri, pe care altfel ii vom lasa sclavii copiilor lui Dragnea si gasca de mafioti!

  Despre demnitate, onoare, curaj si sacrificiu... doar le amintesc. Si sper.
  • -1 (3 voturi)    
   Magroane, în socialism toți o duceau bine (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:26)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   N-o duceau bine cei ce nu iubeau munca. Acum o duc bine doar câțiva. Cine-a fost pe fază, a plecat din cloaca asta „posdecembristă”.
 • +3 (3 voturi)    
  da? (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:28)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Hotul striga hotii!
  Prin interpusii din Ro, vezi PSD-ALDE-UDMR-PNL bolsevicii
  trag sforile sa nu faca planul de inzestrare si tot ei rad de Ro.
  Hotul striga hotii!
 • +2 (2 voturi)    
  Înaltă trădare! (Luni, 14 ianuarie 2019, 22:11)

  NME [utilizator]

  Atât. Și un lung rând înșirat la zid.
  Vă cheamă Ceaușescu lângă el, tâlharilor, trădători de patrie ce sunteți! Îl auziți?
 • -1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 ianuarie 2019, 22:53)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   EXEMPLUL GRECIEI PROST (Marţi, 15 ianuarie 2019, 1:55)

   elysyum [utilizator] i-a raspuns lui

   Grecia s-a imprumutat miliarde SI S-A BLINDAT DE ARMAMENT DE MILIARDE DE EURO de la FRANTA si GERMANIA care au uns rotitele spagarilor din GRECIA.... armamentul IN 5 ANI VA FI UZAT MORAL fara sa le folosesca la nimic....apoi cadeau in cur pe la bancomate plangand pensionarii ca nu puteau scoate decat 100 eur.... maxim iar acum de foame ca le au taiat pensiile se muta la BULGARI unde viata e mai ieftina.....jmekerie mare ESTE sa fii rupt in coor dar inarmat pana in dinti....armamentul ar trebui cumparat numai pe OFFSET solid IN RO....si numai de la tari ce nu sunt ostile intrarii noastre in SCHENGEN,cu 100% aerian naval feroviar si terestru si imediat.
   • 0 (0 voturi)    
    Dragnea a oprit cotractul direct cu Damen (Marţi, 15 ianuarie 2019, 13:17)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

    pentru ca a vrut sa aiba posibilitatea sa negocieze si sa aprobe el pentru Damen (totul sub masca unei licitatii trucate) in schimbul aprobarii guvernului Olandez pentru intrarea Romaniei in Schengen (pmles eventual o spaga grasa directa de la damen pentru sufletul lui). In felul asta, Dragnea ar fi dat lovitura, pentru ca s-ar di demonstrat pe sine in fata PSD si a Romanilor drept mare negociator international care rezolva problemele Romaniei pe care altii inaintea lui nu au reusit sa le rezolve.

    Numai ca Olandezii nu functioneaza ca Dragnea si PSD, in schimb problema Olandezilor (inclusiv a guvernului Olandei) este exact coruptia si cultura de infractor nasita si amplificata de PSD.

    Intre timp, logic si altii au participat la licitatie, iar acum riscam ca si Franta sa se alature Olandei in opozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen.

    Dragnea inca nu a inteles (nu poate!) ca Olanda si UE nu functioneaza ca Turcia.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu a pierdut nimic (Luni, 14 ianuarie 2019, 23:21)

  AdrianBorza [utilizator]

  Nu a pierdut nimic, e intentionat: nu sunt bani, cu toate cheltuielile cu salarii marite, cu pensii marite, de unde bani pentru asta? Fregatele si corvetele nu voteaza, deci nu sunt importante pentru politicieni. Nici macar pentru Ciolos, ca stia ca el e temporar si se va anula contractul din 2016.
 • +1 (1 vot)    
  Să nu ne facem că nu înțelegem. (Marţi, 15 ianuarie 2019, 10:40)

  Rescator [utilizator]

  Dictatorul malefic,toxic,repetent,paranoic,rusofil,
  trădător și multiplu penal Liv Jong Unu acționează,
  la ordin,pentru distrugerea totală a micuței Armate
  care a mai rămas și ca urmare la distrugerea României ca Stat.Chiar in aceste zile este la instruirea făcută de oamenii Kremlinului.Nu poate face niciun pas fără aprobare.La aceste acțiuni
  criminale s-au asociat mafioții roșii din jurul Dictatorului și Trădiceanu cu gașca lui de sovietoizi.
  Intrebați la M.Ap.N. pe merceologul pocăit Leș de
  ce refuză să completeze efectivele prevăzute,la pace,
  pentru Armată.Acum sunt doar 60.000 de militari,
  deficitul fiind de peste 10.000.Orlando,la ordinul
  Dictatorului,refuză să aloce banii necesari.
  Suntem in cea mai gravă situație din 1944 și până
  astăzi.Gașca trebuie spartă și arestată!
 • +2 (2 voturi)    
  inalta tradare (Marţi, 15 ianuarie 2019, 12:08)

  dottore-plagiatore [utilizator]

  Primii ministii PSD si ministrii apararii din ultimii trei ani ar trebui acuzati de inalta tradare pentru ca au blocat in mod deliberat achizitia de corvete punand in pericol securitatea Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  Dragă HN, (Marţi, 15 ianuarie 2019, 13:27)

  Rescator [utilizator]

  Cine va obligat să scoateți urgent de pe acest site
  subiectul cu Generalul Ciucă!?Cine este furios!?
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 ianuarie 2019, 22:34)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Gandesti ca un bandit vandut (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 8:55)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui

   si vopsit.
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 9:41)

    [anonim] i-a raspuns lui Habermas

    • 0 (2 voturi)    
     Mersi, dar sunt deja informat. (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 13:13)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui

     Banul tau si interesul tarii sunt doua lucruri diferite, dar banditii nu vad diferenta sau se fac ca nu o vad.
     • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 20:45)

      [anonim] i-a raspuns lui Habermas

 • 0 (0 voturi)    
  sa lase naibii sistemele europene... (Luni, 25 februarie 2019, 18:18)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  cand ma uit la aia de la Damen si vad ca au furnizori consacrati gen Boeing, Raytheon, General Dynamics, Thales,,,cred ca totul vorbeste de la sine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by