Ministrul Apararii: Categoric, corvetele multifunctionale vor fi construite in Romania

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 16 martie 2017, 18:14 Actualitate | Esenţial


Corvetele multifunctionale vor fi contruite in Romania, a declarat ministerul Apararii, Gabriel Les, a declarat, joi, dupa sedinta de Guvern, intrebat daca noua procedura a unei noi hotarari vizeaza realizarea acestora tot la Galati. "Categoric, da. Nu la Galati, ci in Romania, integrarea in industria din Romania, (...)intr-un santier naval din Romania. Nu specific un anumit tip de santier", a spus Les, dupa sedinta de Guvern in care s-a aprobat abroarea HG 906/2016 privind aprobarea circumstantelor si procedurii specifice programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala".

Intrebat daca in cadrul procedurii privind elaborarea unei noi hotarari de guvern, va fi realizat un nou studiu de concept, Les a spus ca cerintele operationale date de tehnicienii din Fortele Navale nu se schimba. Insa, va fi facuta o noua negociere competitiva cu furnizorii. "Sunt aceleasi ca si pana acum, sunt cerinte operationale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge pe o procedura competitiva, pe un dialog competitiv, bineinteles cu integrare in industria din Romania", a precizat ministrul apararii. Reamintim ca dupa abrogarea HG HG 906/2016, Guvernul va initia o noua procedura de achizitie, dupa ce va cere aprobarea prealabila a Parlamentului printr-un memorandum.

Anul trecut, la baza HG-ului adoptat de Ciolos, a stat un Studiu de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala" care a analizat deja 13 proiecte de corvete si s-a stabilit DEJA ca doar patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane. Studiul indica, totusi, corvetele DAMEN pentru ca santierul deja e in Romania si are capacitatea deja stabiltia pentru a produce o nava de razboi in 2,5 ani.

Ministrul apararii a mai spus ca va fi semnat anul acesta contractul privind realizarea de corvete. "Este obligatoriu. Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilitati pe care va trebui sa le avem. Eu sper ca in sase luni, sapte luni sa avem semnat un astfel de contract", a spus ministrul.

Hotararea de Guvern referitoare la achizitia corvetelor multifunctionale produse la Galati a fost adoptata in noiemrbie 2016 de catre Guvernul Ciolos, iar actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, era chiar secretar de stat responsabil de armamente in perioada in care a fost elaborata.  Ministrul a spus joi ca a plecat din functia de secretar de stat inainte de aprobarea actului normativ. "Eu am plecat din MApN in octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, iar aceasta hotarare s-a dat dupa ce am plecat eu", a precizat Les.

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotarare de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) si presupune, dincolo de constructia propriu-zisa a navelor, si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si colaborarea santierului la modernizarea altor nave, precum si elemente de offset.

Guvernul Ciolos a decis prin HG procedura pentru achizitia corvetelor, dar asteapta aprobarea Parlamentului pentru demararea oricarui contract

Guvernul a ales corvetele Damen dupa un studiu in care au fost luate in considerare mai multe variante (detalii aici) si a decis initierea unei proceduri de achizitie diferita de o licitatie publica in conformitate cu legislatia la nivel european care permite statelor sa realizeze astfel de achizitii pe domeniul militar.
 
Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezinta un contract semnat sau macar aprobat, ci stabileste doar conditiile si liniile mari in care un astfel de contract poate fi semnat intre statul roman si compania vizata. Initierea achizitiei publice are loc abia dupa aprobarea din partea Parlamentului.

"Avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului, fara TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii", transmitea in decembrie anul trecut Ministerul Apararii, condus la acel moment de Mihnea Motoc.

Scrisoarea MApN a ajuns pe masa Senatului in noiembrie, pe cand HG-ul era in dezbatere publica, insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce initial s-a aratat contrariat de planurile de achizitie a MApN, a decis sa dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o sa luam o hotarare acum", a spus Tariceanu (Stenograma sedintei aici).

De ce a decis fostul Guvern sa cumpere corvete fabricate in Romania si ce presupun cei 1,6 miliarde de euro estimati in program

"Decizia de a propune Parlamentului Romaniei derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 in Santierul Naval Damen Galati S.A., a avut in vedere un studiu-concept in care au fost analizate 13 proiecte de corvete. In cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau raspunde cerintelor formulate de Fortele Navale Romane", spunea MApN anul trecut.

Ce avantaje spune MApN ca prezinta achizitionarea de corvete construite la Galati:

    > Posibilitatea producerii lor la Galati indeplineste interesul esential de securitate al tarii noastre, respectiv asigurarea securitatii furnizarii navelor dupa producerea lor si a securitatii mentenantei, dupa intrarea in exploatare.

    > Santierul Naval Damen Galati S.A va colabora cu reprezentanti ai industriei nationale de aparare, atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunitati importante de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti.

    > Activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale Fortelor Navale Romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania, cu aceleasi avantaje prezentate anterior.

"Informatiile vehiculate cu privire la preturi mult mai mici obtinute de alte tari la achizitia unor nave militare de acest tip nu au corespondent in realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi usor verificate de autoritatile nationale competente", mai detaliza MApN.

Procedura de achizitie aleasa de Guvernul Ciolos, in contextul regulilor europene

Guvernul a decis sa adopte HG-ul pentru achizitia corvetelor respectand OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 2,5 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maxim 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", sustine MApN in nota de fundamentare a HG-ului. 

"Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se mai arata in document.

MApN in 2016: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arata in nota de fundamentare.


Citeste mai multe despre   
2874 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Nedumeriri . (Joi, 16 martie 2017, 18:20)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Ce sa faceti , frate , cu ele ? Romania poate sa apere tarmurile foarte bine de pe uscat , cu cheltuieli mai mici decat ar achizitiona o escadra de corvete . Unitati de rachete , pot tine sub control , indiferent de forta navala care ar atenta , tot litoralul , pe zeci de mile , poate chiar sute , de la tarm . Nimeni , nici chiar rusii , intr-o confruntare clasica , nu s-ar aventura spre coastele unei tari care detine unitati de rachete antinava .
  • +4 (4 voturi)    
   Citeste printre randuri : (Joi, 16 martie 2017, 19:21)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   " Ministrul Apararii: Categoric, curvetele multifunctionale vor fi construite in Romania"

   Doua sunt si multi si functionale deja :

   modelul este deja ales , producator : P$D S.R.L. :

   olgutza : ingleza .... franshieza ... jiermana ... rusâ ...

   firutza : luminitili ... firmutzili ... bairamurili ... pomenili ...

   lilianuta , rupi cati shasi partidili ...
  • +4 (4 voturi)    
   Problema este de ce vor sa anuleze ... (Joi, 16 martie 2017, 20:47)

   FG [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Vor sa anuleze ceea ce a facut Ciolos de buna credinta pana acum ca sa forteze furnizorul care va fi ales sa dea si o spaga mare pentru partid / Dragnea - macar 10% = 150 milioane euro
  • +3 (3 voturi)    
   Zona economica exclusiva (Joi, 16 martie 2017, 20:49)

   Rogue [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Rachetele + mine ar pune mari probleme unei forte care ataca, din pacate nu avem bateri de coasta cu rachete atinava performante si prea putine lansatoare de rachete Larom. Problema este ca nu poti sa iti apari zona economica exclusiva cu rachete.

   Ce a patit Lituania (membra NATO) si Suedia cand au incercat sa realizeze o interconexiune, un cablu electric. Marina rusa a intrat si in zona economica exclusiva a lituanienilor (ca de, sunt mai amarati) si a realizat manevre-exercitii care au facut imposibila realizarea operatiunilor intarziind poriectul mult timp.
   „No shots have been fired, but construction crews laying the NordBalt cable linking Lithuania and Sweden have received unwelcome visits in the last month from Russian warships probing into the construction area in the Baltic state's exclusive economic zone.
   Frustrated that its diplomatic protests have had no effect, NATO member Lithuania says it will consider legal action if the Russian moves don't stop.”
   Daca Lituania ar fi avut cateva nave ar fi putut sa blocheze intrarea rusilor in zona exclusiva. Acestia nu ar fi riscat o confruntare cu nave apartinand unui stat NATO.

   Este o necesitate ca navele sa fie produse (de ce nu si proiectate dupa nevoile noastre) in Romania. Cum s-ar putea ca o nava avariata sa fie dusa, pe timp de razboi, in alta tara sa fie reparata?. Cum s-ar mai intoarece cu ce excorta ca singura ar fi victima sigura rusii avand sateliti care ar detecta-o imendiat?.

   Din punct de vedere economic dotarea cu aceste nave este un efort destul de mare, de aceea acesti bani trebuie sa ramana in economia romaneasca ca statul sa poata incasa impozite care sa fie folosite si in alte scopuri (infrastructura, sanatate, etc) sau sa se creeze noi locuri de munca. Un asemenea contract dureaza zeci de ani, navele avand nevoie de mentenanta, iarasi bani care trebuie platiti.

   Noi trebuie sa beneficiem de acesti bani, ca sunt ai nostri si avem ce face cu ei, nu alte state prin import de la ei.
   • +1 (1 vot)    
    Domnule ai perfecta dreptate (Vineri, 17 martie 2017, 9:26)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Rogue

    Te rog insa sa fi atent la trolii sovietici care se fac ca nu inteleg.Este posibil ca unii sa fie de profesie
    muncitori necalificati,care, d-au lectii in domeniul apararii.
  • +1 (1 vot)    
   plus (Joi, 16 martie 2017, 20:55)

   un revolutionar [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   rachete antiaeriene. Numai un specialist in aparare la tarm ne poate lamuri care varianta e mai buna corveta sau sistem de rachete.Mai avantajoase par afi sistemele de racheta. Numai la liniile de demarcatie ar putea fi utile corvetele, ca in spatiul maritim coreean.
  • +4 (4 voturi)    
   Corvetele au rolul lor ...tactic ! (Joi, 16 martie 2017, 22:04)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Cum interceptezi un submarin ...?! Dar un desant ?!
   Daca taceai, filozof ramaneai...
   Sau esti de-al lui Tradiceanu , care doreste sa anuleze contractele semnate de Ciolos , in interesul rusilor ?!
   • +1 (1 vot)    
    Este si una si alta (Vineri, 17 martie 2017, 9:29)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    Este trol sovietic si fanul lui Tradiceanu.In plus
    habar nu are de subiect.
  • +1 (1 vot)    
   E clar ca esti (Vineri, 17 martie 2017, 9:22)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Pe dinafara.Avem zona maritima exclusiva cu petrol si gaze dorita de marele urs.Cred ca ai facut armata intr-un bar din Dorobanti.
 • +1 (1 vot)    
  Domnule Ministru al Apararii (Vineri, 17 martie 2017, 9:38)

  Rescator [utilizator]

  Daca va mai mosmoditi mult trece si al patrulea razboi
  mondial.Ieri declarati(ca sa-i faceti o placere ministrului
  finantelor )ca in 2017 nu veti cumpara nimic pentru aparare.O sa aveti o executie bugetara de vreo 40%, din cei 2% promisi,la misto,de Guvern.
  Banii ramasi se vor prapadi de catre Servil,Olguta si
  Firuta sub atenta supravegere a lui Dragneev.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version