Romania vrea sa cumpere patru noi corvete multifunctionale pentru a inlocuia actualele corvete depasite din punct de vedere operational si tehnic, iar Ministerul Apararii Nationale promoveaza o hotarare de guvern prin care statul sa achizitioneze direct corvetele ce vor fi construite la santierul naval de la Galati, al groupului olandez Damen. Programul ar urma sa coste circa 3,6 miliarde de lei (800 mil. euro) pana in 2020, iar prima nava ar trebui sa fie livrata in 2,5 ani de la momentul semnarii contractului.

Corveta SIGMA 10514Foto: Damen

UPDATE - 23 nov 2016: Costul total al programului pe sapte ani este de circa 1,6 miliarde de euro (cu TVA). Detalii aici.

MApN, intr-un proiect de hotarare de guvern scos in dezbatere publica, vrea sa achitioneze direct patru noi corvete multifunctionale direct de la Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, cei care detin santierul naval de la Galati. Despre actest proiect a scris initial Romania Libera.

Ministerul Apararii a ales modelul produs la Damen, dar nu spune care sunt celelalte modele care ar fi corespuns criteriilor

Ministerul Apararii sustine ca, anterior, a analizat in Studiul de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala", 13 proiecte de corvete, "din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane", dar nu precizeaza care ar fi acestea. Documentul promovat de MApN stabileste ca tinta doar modelul construit de Damen.

MApN a determinat proiectul SIGMA 9813 ca varianta optima dintre cele patru proiecte analizate, insa ulterior analizei cei de la Damen au lansat o varianta imbunatatita, SIGMA 10514, model care va face obiectul achizitiei. Vezi aici Nota de Fundamentare a MApN (.pdf, ~176 KB)

"Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare ,,Corveta multifunctionala" in termenele asumate si satisfacerii cerintelor de securitate a aprovizionarii ale fortelor navale romane/statului roman", sustine MApN.

Avantajul Damen? Navele produse la Galati pot fi livrate mult mai rapid

Nota de funadamentare retine ca sunt avute in considerare, cumulativ, cel putin, urmatoarele elemente:

- eliminarea riscului ca in cazul unei situatii de criza internationala sau chiar regionala, realizarea navei/navelor sa fie intrerupta/perturbata sau chiar nava/navele finalizata/e sa fie blocata/e intr-un port strain ori sa nu se permita tranzitarea unor stramtori, din motive diplomatice, politice, militare sau de orice alta natura;

- eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marsului catre tara, ca urmare a pericolelor generate de posibile atacuri ce pot aparea in situatia unei nave care navigheaza izolat;

- eliminarea riscului neincadrarii in termenul de 2,5 ani pentru prima corveta, respectiv 7 ani pentru gruparea de 4 corvete, in care acestea vor putea sa indeplineasca misiuni de lupta in apele Marii Negre, avand in vedere ca in situatia construirii navei/navelor, dotarii acesteia/acestora, instruirii echipajelor, testarii, evaluarii, omologarii si receptiei navei/navelor pe teritoriul national, toate aceste activitati se vor realiza intr-un interval de timp mult mai scurt;

- eliminarea riscurilor aferente constructiei si dotarii navei/navelor, prin supravegherea/controlul indeaproape al activitatilor specifice desfasurate pe teritoriul national;

- transferul de tehnologie pentru construirea/mentenanta navelor, precum si includerea acestei tehnologii in inventarul de capabilitati tehnologice la mobilizare;

- crearea premiselor constituirii unui centru de mentenanta in Romania, cu responsabilitati in realizarea mentenantei/modernizarii pe ciclul de viata al navelor."

"Prin atribuirea acordului cadru/contractului multianual pentru achizitia corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 catre Damen Shipyards Group-Olanda prin Santierul Naval Damen Galati S.A., statul roman, prin Ministerul Apararii Nationale/fortele navale romane, nu fac altceva decat sa valorifice, sa consolideze si sa dezvolte aceasta capabilitate industriala si expertiza existente in domeniul constructiei si dotarii navelor militare pe teritoriul national [...]", sustine MApN.

MApN: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

Mai mult, Ministerul Apararii precizeaza ca "un fundament esential in alegerea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 furnizate de Damen Shipyards Group-Olanda prin Santierul Naval Damen Galati S.A. il reprezinta intervalul de timp in care corvetele pot fi construite, dotate si furnizate fortelor navale romane, acest santier naval din Romania fiind singurul care poate realiza prima corveta in maximum 2,5 ani, si totalul de 4 corvete in maximum 7 ani, asigurandu-se astfel capabilitatea de lupta "Corveta multifunctionala" conform termenelor avute in vedere."

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se arata in nota de fundamentare.

In ceea ce priveste bugetul, nota de fundamentare detaliaza ca acesta va fi in total de 3,6 miliarde, impartit de-a lungul a patru ani 2017-2020. // UPDATE - 23 nov 2016: Costul total al programului pe sapte ani este de circa 1,6 miliarde de euro (cu TVA). Detalii aici.

Corveta Damen SGMA 10514

Lungime: 105,11 m

Latime: 14,02 m

Viteza maxima: 28 noduri

Autonomie (la 14 noduri): 5.000 mile marine

Echipaj: 120

Propulsie: CODOE 2x10000 kW + 2x1300 kW, CPP

Deplasament: 2365 tone

Armamement compatibil

- Tun de calibru mediu - 76 mm;

- Close in weapons system;

- 2 x arme de calibru mic

- 2 X lansatoare SSM (racheta sol-sol)

- 12 celule cu lansare verticala pentru aparare antiaeriana de raza scurta

- 2 X lansatoare de torpile

- 2 X decoys/chaff;

- ECM.

Senzori/Radar:

- 3D surveillance & target indication radar & IFF;

- Radar/electro-optical fire control;

- Hull mounted sonar;

- ESM.

Heliport pentru eclioptere pana in 10 tone

Hangar pentru elicopter

Poate sustine 2 barci pentru trupe cu coca rigida (RHIB)

De ce achitioneaza Romania corvete multifunctionale?

"Cele mai eficiente nave de lupta de suprafata in zona de litoral sunt navele din clasa "corveta", cu deplasament mediu, capabile sa indeplineasca intreaga gama de misiuni in Marea Neagra si in afara acesteia, avand o autonomie corespunzatoare si calitati nautice care sa le permita executarea actiunilor inclusiv in conditii hidro-meteorologice dificile", argumenteaza Ministerul Apararii.

In prezent, fortele navale romane au in dotare patru corvete (din clasa Tetal), care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, "avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila".

"Prin dotarea cu corvete noi, luandu-se in considerare durata de viata a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungita ulterior prin modernizari succesive, se asigura fortelor navale romane certitudinea operationala necesara pentru indeplinirea corespunzatoare a misiunilor specifice pe termen mediu si lung", sustine MApN.

Dintre misiunile care vor fi indeplinite de aceste corvete, MApN precizeaza:

- desfasurarea de actiuni militare, independent sau in cadrul unor grupari multinationale, pentru asigurarea integritatii spatiului maritim;

- participarea la impunerea respectarii legislatiei nationale si internationale in apele teritoriale, zona contigua si zona economica exclusiva;

- executarea operatiei de securitate maritima si a interventiei pentru cautare-salvare pe mare;

- asigurarea cercetarii permanente a litoralului si a Marii Negre;

- sprijinirea celorlalte categorii de forte ale Armatei Romaniei;

- participarea la operatii si misiuni internationale, conform planurilor aprobate.

Corvetele vor actiona ca unitate multifunctionala de lupta intr-o grupare de nave sau izolat. "Corvetele si cele doua fregate T22 vor constitui, prin rotatie, un grup de nave care sa fie pus la dispozitia NATO, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania", arata MApN.

Corveta Damen SIGMA 10514: