Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susține că românii au "mult mai multe de rezolvat" şi că "nu stă totul în amnistie şi graţiere", pentru că "viața are multe dimensiuni".

HotNews.roFoto: Hotnews

"România şi românii au mult mai multe de rezolvat. Viaţa asta socială, economică, politică, de care vreţi dumneavoastră, are multe dimensiuni, nu stă totul în amnistie şi graţiere, ca ori de câte ori ne vedem să vorbesc de amnistie şi graţiere. Sunt multe alte subiecte", a spus Tudorel Toader, citat de Agerpres. El a făcut aceste declarații la sediul CSM, unde a fost întrebat de jurnalişti despre Ordonanţa de urgenţă pe tema amnistiei şi graţierii.

De asemenea, întrebat despre anumite îngrijorări privind ordonanțele pe grațiere și pe modificarea codurilor penale, ministrul Justiției a fost ironic, răspunzând că "fiecare om are dreptul la îngrijorările lui".

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la Consiliul Național PSD, într-un discurs de o oră și jumătate, că nu știe când sau cum, dar PSD - ALDE are obligația să dea o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți cei plătiți de Sorosică prin Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți - aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și cum sunt date pentru mine”, a afirmat liderul PSD.

Luni dimineață, Tudorel Toader le-a spus jurnaliștilor, pe care i-a chemat la minister la ora 6.30, că soluția amnistiei și grațierii reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există și alte metode legislative care pot fi adoptate.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, întrebat despre o Ordonanță amnistie și grațiere, la o dezbatere cu tinerii, că este o catastrofă și că nu a existat niciodată așa ceva în România, nici măcar pe vremea comuniștilor. "Dacă a dat Ceaușescu decret de grațiere a fost să arate că este mărinimos, dar în niciun caz să albească dosarele colegilor de partid", a afirmat Iohannis, avertizând că democrația este în pericol.

Iohannis le-a spus tinerilor că este bine să judecăm pe cine votăm și cum votăm pentru că "penalii au ajuns la guvernare pentru că au fost votați". "Este o catastrofă. Cum putem să ajungem în 2018 să discutăm pe față despre aministie și grațiere, pentru că niște condamnați penal conduc partidul de guvernare. Nu a existat niciodată așa ceva, nici pe vremea comuniștilor. Este inimaginabil. Dacă a dat Ceaușescu decret de grațiere a fost să arate că este mărinimos (...), dar în niciun caz să albească dosarele colegilor de partid", a declarat Iohannis.