Președintele Klaus Iohannis a spus, marți seară, întrebat despre o Ordonanță amnistie și grațiere, la o dezbatere cu tinerii, că este o catastrofă și că nu a existat niciodată așa ceva în România, nici măcar pe vremea comuniștilor. "Dacă a dat Ceaușescu decret de grațiere a fost să arate că este mărinimos, dar în niciun caz să albească dosarele colegilor de partid", a afirmat Iohannis, avertizând că democrația este în pericol.

Klaus Iohannis, la receptia de Ziua NationalaFoto: Presidency.ro

Iohannis le-a spus tinerilor că este bine să judecăm pe cine votăm și cum votăm pentru că "penalii au ajuns la guvernare pentru că au fost votați".

"Este o catastrofă. Cum putem să ajungem în 2018 să discutăm pe față despre aministie și grațiere, pentru că niște condamnați penal conduc partidul de guvernare. Nu a existat niciodată așa ceva, nici pe vremea comuniștilor. Este inimaginabil. Dacă a dat Ceaușescu decret de grațiere a fost să arate că este mărinimos (...), dar în niciun caz să albească dosarele colegilor de partid", a declarat Iohannis.

El a avertizat că democrația este în pericol.

Referindu-se la organizarea unui referendum pe tema justiției, Iohannis a spus că e în discuție acest referendum și i-a rugat pe colegii săi să studieze problema să vadă cum trebuie abordată chestiunea, astfel încât ca să fie și eficientă.

"Nu vrem să ne jucăm de-a referendumul. Dacă îl facem trebuie să îl facem util. Dacă fac un referendum el este consultativ, și chiar dacă toți românii spun că nu vor amnistie sau grațiere, nu înseamnă că asta se și întâmplă, pentru că referendumul e consultativ, deci nu obligatoriu pentru Parlament" a afirmat Iohannis, la o întâlnire cu premianții competiției "Civic Avengers”.

Ulterior, la finalul dezbaterilor, președintele Iohannis le-a spus jurnaliștilor că nu crede că va fi adoptată o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, considerând că mai există oameni responsabili în România, iar lucrurile nu vor deraia.

Întrebat ce va face dacă Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere, Iohannis a răspuns: "Asta o să vedeți atunci, dar nu cred că se va da o astfel de Ordonanță de urgență. Cred că mai există oameni responsabili și lucrurile nu vor deraia, fiindcă dacă apare această OUG va fi un derapaj grav de la democrație".

De asemenea, șeful statului l-a atacat din nou pe Liviu Dragnea, spunând că, sub conducerea acestuia, PSD a ajuns un partid antieuropean, contra justiției și a investițiilor, în opoziție cu românii.

"Acest discurs permite doar concluzii triste, mai ales pentru PSD, dar și pentru România. Acest discurs arată clar, răspicat, pe față, că PSD sub Dragnea a ajuns un partid autieuropean, antijustiție, antiinvestiții, antiafaceri. Este trist, este foarte trist, fiindcă, pe de altă parte, toate sondajele ne arată că românii sunt proeuropeni, își doresc locuri de muncă, își doresc un stat de drept. Iată că PSD, sub Dragnea a ajuns în opoziție cu românii", a declarat Klaus Iohannis, întrebat despre discursul susținut de Liviu Dragnea duminică, la Consiliul național al PSD.