Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, sute de mijloace tehnice și 50 de mijloace tehnice au participat pe 1 Decembrie la parada militară de Ziua Națională de la Arcul de Triumf din București. Pentru prima dată, parada militară a început cu forțele aeriene care, de obicei, încheiau defilarea. La tribuna, oficială, lângă Klaus Iohannis, au stat și Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Efectivele Jandarmariei au fost huiduite de o bună parte din public și s-au afișat bannere cu ”Rușine”.

Parada 1 decembrie 2018Foto: Hotnews

Anul acesta, în premieră, parada militară națională este deschisă de Aviația Militară. Programul paradei militare, descrierea forțelor și tehnicii participante, aici.

LIVETEXT, evenimentele de sâmbătă:

11.55 Românii care au asistat în frig la parada se grăbesc să plece spre casă, la stația de metrou din Piața Victoriei s-a format o coadă mare. Poliția a oprit temporar intrarea, se intră pe grupuri.

11.36 La sfârșitul paradei, Klaus Iohannis s-a dus și a dat mâna cu mai mulți oameni din public, cărora le-a spus ”La mulți ani!”, șeful statului primind urări similare din partea lor.

11.35VIDEO Incident la paradă. Protestatarii #rezist au îmbrâncit un spectator, acuzându-l că e jandarm venit să-i provoace

11.31 Din nou huiduieli la defilarea trupelor Jandarmeriei, dar și câteva aplauze. Unii au strigat ”Rușine să vă fie”, alții ”La mulți ani. Nu pentru voi” sau ”10 august”. Huiduielile au fost constante când efectivele Jandarmeriei treceau. În schimb, pompierii au fost aplaudați de toți cei prezenți la defilare.

10.44Mașinile Jandarmeriei sunt huiduite din public. Unii au strigat rușine, alții s-au întors cu spatele. De menționat că la paradă nu a mai apărut și autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT a Jandarmeriei, cum era în program

10.28 În ciuda frigului, mulți oameni au venit să vadă parada. Ei sunt invitați de la megafoane să treacă pe trotuare pentru a trece tehnica grea

10.10 Parada începe cu o formație de elicoptere, primul purtând steagul național

10.00 Președintele Klaus Iohannis a sosit la ora 10.00 fix. Se intonează imnul României. La tribuna oficială sunt și fostii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

09.52 Pe toată distanta bulevardului Kiseleff militari și jandarmi asigură cordonul pentru paradă. Deja au existat mai multe clinciuri verbale intre persoane care au venit să asiste la paradă și jandarmii de pe stradă.

09.48 Liviu Dragnea a venit să asiste la paradă, deși se părea că nu va participa, pentru că „medicul nu-i recomandă să stea în frig atâtea ore”. Președintele PSD a ajuns cu puțin timp înainte de începerea paradei militare și s-a dus direct la tribuna oficială, alături de Călin Popescu Tăriceanu și Florin Iordache.

09.41 În București este foarte frig, militarii se încălzesc cum pot înainte de paradă:

09.16VIDEO Alba Iulia: Zece mii de oameni la un marş al Unirii României cu Basarabia

08.53 Paradă și la Alba Iulia, cu peste 2.000 de militari, mijloace tehnice și aeronave la Alba Iulia. Participă și un detașament polonez

08.30 Proteste de 1 Decembrie, anunțate în București și în orașele din țară

08.29 La această oră are loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

-------------------

Nu mai puțin de 4.000 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP vor defila în Capitală, împreună cu peste 200 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 50 de aeronave vor survola orașul. La paradă participă și 500 de militari străini, unii și cu tehnică de luptă. La Paradă vor defila și primele transportoare blindate Piranha 5 ale României, inclusiv modelel cu turelă cu tun de 30mm, dar și un lansator de rachete Patriot din dotarea forțelor americane.