În jur de 2.000 de militari - de la MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă şi un detaşament polonez, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16, vor lua parte la ceremonia militară care va avea loc în 1 Decembrie la Alba Iulia, transmite Agerpres.

Parada militara la Alba IuliaFoto: Captura YouTube

"Cu mijloace şi personal (MApN - n.r.) vor participa aproximativ 1.000 de militari şi circa 200 de mijloace tehnice terestre. Mijloace aeriene vor fi elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16. (...) Ceremonia va ţine în jur de 60 de minute", a afirmat comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina" din Cluj Napoca, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop.

El a menţionat că, în total, vor fi în jur de 2.000 de persoane implicate în paradă, celor 1.000 de la armată urmând să li se adauge şi personal MAI şi de la alte structuri de securitate naţională.

"În cadrul detaşamentelor pedestre va fi prezent şi un detaşament din armata polonă", a spus Pop.

Potrivit lui Pop, pe timpul intonării imnului se vor executa 21 de salve de tun, iar pe durata desfăşurării ceremonialului militar, 8 tunuri de la o firmă specializată vor executa lovituri cu confeti tricolore.

De asemenea, între orele 13.00 şi 14.30, tehnica militară va fi prezentă pe locurile de plecare la defilare şi cei care doresc pot să se fotografieze sau să vadă de aproape în ce constau echipamentele. "Va fi un fel de expoziţie de tehnică militară", a spus generalul de brigadă.

El a explicat că, pe data de 1 Decembrie, în garnizoana Alba Iulia se va desfăşura, asemenea celorlalte garnizoane din afara Capitalei, un ceremonial militar şi nu o paradă, aceasta urmând să aibă loc doar în Bucureşti.

"Paradă este doar în garnizoana Bucureşti, în restul ţării se execută ceremonii militare. (...) Din punct de vedere al efectivelor şi tehnicii nu este nicio diferenţă între Alba Iulia şi Bucureşti", a spus Pop, care a adăugat că ceremonia din Oraşul Marii Uniri "va fi cel puţin la fel de frumos realizată şi executată ca cea din Bucureşti".

"Parada" reprezintă principalul punct de atracţie al manifestărilor organizate de 1 Decembrie, dovadă fiind numărul foarte mare de persoane care asistă în fiecare an.