Plenul Senatului a numit-o luni pe Ancuţa Gianina Opre în funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), pentru încă un mandat, anunță Agerpres. Opre a fost numită la propunerea PSD.

Ancuta Geanina OpreaFoto: Agerpres

A fost vot electronic, secret, înregistrându-se 63 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi o abţinere. Ulterior, Ancuţa Gianina Opre a depus în plen jurământul.

Opre a fost numită pentru încă cinci ani, mandatul preşedintelui ANSPDCP putând fi reînnoit, potrivit legii, o singură dată.

Anterior, Comisia juridică a întocmit un raport favorabil numirii Ancuței Opre în cadrul instituției, precizează Mediafax.

Propunerea privind numirea Ancuței Gianina Opre la șefia ANSPDCP aparține grupurilor parlamentare PSD.

La începutul acestei luni, publicația de investigații RISE Project anunța că a primit o notificare de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks. Potrivit celor de la RISE Project, instituția îi „amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”.

În replică, autoritatea a spus că a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public".

Inclusiv Comisia Europeană a reacționat în acest caz, atrăgând atenția că „a folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar”.

De altfel, comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a avut săptămâna trecută, în cadrul unei vizite la București, o întâlnire cu președinta ANSPDCP, Ancuța Gianina Oprea, la finalul căreia oficialul european a transmis că Regulamentul pentru protecția datelor personale (GDPR) nu poate fi folosit ca instrument pentru a restricționa în mod nejustificat libertatea de informare.

Ancuța Gianina Opre are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA, a dezvăluit G4media.ro.

Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anticorupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Ei susțin că, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), Ancuța Gianina Opre ar fi aprobat în 2009, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren din orașul Bistrița ar fi fost supraevaluate în folosul oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin. Dosarul instrumentat de procurorul Dana Belciug nu a fost trimis încă în judecată, la aproape doi ani după începerea urmăririi penale.

De asemenea, chemată la DNA, ca martor, în legătură cu dosarul penal în care ex-primarul PSD Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015, Ancuța Gianina Opre povestea, într-o manieră cu totul surprinzătoare, cum a locuit timp de aproape un an și jumătate într-o vilă pusă la dispoziție de Vanghelie, vilă despre care procurorii spun că ar fi fost primită drept mită de fostul primar al sectorului 5, relatează Digi24.ro.

În ciuda faptului că este urmărită penal, Ancuța Gianina Opre a fost păstrată de PSD la șefia ANSPDCP, post în care a fost numită de Parlament, la propunerea PSD, în iunie 2013.

Numirea sa în funcția de președinte ANSPDCP a fost una controversată, pentru că legea de funcționare cerea independență politică și vechime în specialitate de minimum 10 ani. Or, Ancuța Gianina Opre fusese candidat PSD la parlamentarele din 2008 pentru Camera Deputaților în Giurgiu, apoi consilier parlamentar al ex-președintelui PSD, Mircea Geoană.

Mai mult, ea s-a remarcat prin postări vehement anti-europene și anti-americane pe blogul său, potrivit publicației Conso.ro.

Citește și: