Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, la scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de urgență pentru modificarea legilor Justiției, că documentul a creat multe probleme funcționale pentru parchete, dar mai ales pentru DNA, notează Mediafax. Lazăr a mai spus că sunt suspiciuni de constituționalitate.

Augustin LazarFoto: Agerpres

„Această OUG a creat foarte multe probleme funcționale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză! Soluțiile vor fi identificate în perioada următoare”, a declarat Augustin Lazăr pentru Mediafax.

Procurorul general a declarat de asemenea, pentru Agerpres, că Ministerul Public analizează suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a se adresa Avocatului Poporului, instituţie ce poate sesiza Curtea Constituţională.

"Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate ale noului act normativ, pentru a ne adresa instituţiei Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională a României", a afirmat Augustin Lazăr.

Precizările vin după ce Ordonanța de urgență pentru legile Justiției, adoptată luni dimineață de către Guvern, a fost publicată marți în Monitorul Oficial.

OUG prevede schimbări în detașările procurorilor și stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și văzute de oricine.

Altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară.

Se mărește vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunct sau la funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, la 15 ani.

Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani. O modificare arată și că magistrații trebuie să aibă 10 ani de vechime în funcție pentru a promova în funcția de procuror la Parchetul General.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu mai decide detașările procurorilor la parchete, ci Secția pentru procurori a CSM. De asemenea, a fost modificată procedura, aceasta fiind efectuată după parcurgerea mai multor puncte: solicitare de revocare votată de cel puțin ⅔ din numărul adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior a Magistraturii a cărui revocare se solicită sau dezbaterea unui raport al Inspecției Judiciare.

Altă prevedere arată că pensionarea anticipată a magistraților, care este amânată pentru 1 ianuarie 2020, nu 31 decembrie 2020, așa cum era stipulat în OUG, înainte de publicare în Monitorul Oficial.