Toader: Guvernul a adoptat ordonanța de modificare a legilor Justiției. Nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a lua aprobare / Principalele schimbări anunțate de ministrul Justiției

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Luni, 15 octombrie 2018, 10:37 Actualitate | Politic


Tudorel Toader
Foto: Facebook
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției, precizând că nu a mers la „Comisia de la Veneția pentru a solicita sau lua aprobare”. 

„Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiției. Pentru corelarea unora din prevederi, preluarea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență. (...) Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din ordonanța de urgență. Nu am mers nici pentru a solicita sau lua aprobare. Nu am mers pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară”, a spus Toader. 

El a adăugat că, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că "modificările aduse legilor justiţiei sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale".

Esențial

- se măreşte vechimea în magistratură pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct ai acestuia, pentru funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT - de la 8 la 15 ani;

- procurorii care vor să facă parte din DIICOT sau DNA trebuie să aibă 10 ani vechime în profesie; 


- posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019;

- interviurile pentru funcţii de procuror de rang înalt vor fi transmise în direct şi arhivate;

- secţia pentru procurori de la CSM va avea competenţă în detaşarea tuturor procurorilor; 

- ministrul Justiţiei va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori;

- apelurile vor fi judecate în complet de trei judecători din 2020Toader a prezentat principalele modificări aduse:

-  Se măreşte vechimea necesară în profesia în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT care în prezent sunt de opt ani, deci durata va fi vechimea minimă de 15 ani. 

 - La Ministerul Justiţiei când se fac acele interviuri pentru a se propune preşedintelui republicii diferitele candidaturi pentru funcţii de procuror de rang înalt, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. În ordonanţă am preluat modelul de la CSM şi pe viitor, de la momentul intrării în vigoare a ordonanţei, respectivele interviuri şi susţineri de proiecte manageriale vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi vazute de oricine este interesat, atunci, în momentul interviului, sau din arhivă la o dată ulterioară.

- Atât la DIICOT, cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani. Să fii procuror la DNA, DIICOT va fi necesară o vechime de 10.

- O altă prevedere care a stârnit multă dezbatere, după părerea mea inutilă. Comisia de la Veneția a reținut faptul că cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM nu au drept de vot. Și ne scrie cât de necesar e să participe cu drept de vot. Am înțeles care e dezinformarea, cât scrie Constituția că participă cu drept de vot la plen. (...) Ca să fie limpede și pentru cine nu vrea să înțeleagă, reprezentanții societății civile participă cu drept de vot la plenul CSM.

 - MJ poate sesiza IJ pentru a vedea dacă există indiciile unei abateri disciplinare de către procurori. De ce am considerat necesară această soluție: prin raportare la 132 din Constituție, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea MJ. Autoritatea ar fi pur declarativă dacă nu ai putea interveni dacă se realizează abateri comportamentale ale procurorilor. 

- O altă modificare se referă la CSM. Membrii CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales. Or, încrederea este un factor de natură subiectivă care nu poate fi cuantificat şi atunci acelaşi lucru, acelaşi eveniment în care eu pot să am încredere altcineva să nu aibă încredere, fiecare cu reprezentarea şi aprecierea lui, dar această diferenţă de abordare subiectivă de înţelegere, dacă vrem, nu trebuie să se reflecte în statutul unui demnitar, membru al CSM-ului, care să poată fi revocat din acest motiv. Este şi recomandarea Comisiei de la Veneţia, am eliminat-o, am preluat în bună parte elementele procedurale primite de la reprezentanţii ai CSM-ului.

- O altă modificare se referă la amânarea intrării în vigoare până la 30 iunie 2019. Avem textul de lege care interzice magistraților să fie detașați. Avem un principiu că mandatele în curs nu pot fi afectate. Speranța mea ar fi să subliniați diferența de a detașa pe viitor și a menține pe cineva detașat. Exemplific prin faptul că CSM a dat o hotărâre care stabilește că detașările în curs se mențin până la data finalizării lor. Sigur că avem de la MJ asimilați magistrați care sunt detașați în alte demnități publice. 

- Amânarea pensionării anticipate până la finele lui 2019. 

- Comisia de la Veneția spune că ar fi o problemă, înțeleg că ar fi aproape 2100 de magistrați care ar avea vocație la pensionare. Propunerea a venit de la CSM.  

- Pentru a ține echilibrul între dorința unor magistrați, de a respecta decizia CCR, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneția s-a propus și adoptat soluția amânării până la finele lui 2019. 

- O altă modificare: se prevede că pe viitor apelurile se vor judeca în complet de trei judecători și am dat curs solicitării CSM, amânând. Apelul în complet de trei judecători se va judecat din 2020. 


- Avem textul de lege care interzice magistraţilor, asimilaţilor să mai fie detaşaţi, dar avem un principiu care spune că mandatele în curs nu pot fi afectate. Adică mandatele în curs nu pot fi scurtate, nu pot fi lungite, pot fi anulate pe motive de revocare. Prin urmare, speranţa mea la dumneavoastră ar fi sa subliniaţi diferenţa dintre a detaşa pe cineva pe viitor şi a-l menţine pe cel care este deja detaşat de anul trecut sau de acum doi ani sau de acum jumătate de an. Vreau să vă exemplific prin faptul că la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii s-a dat o hotărâre de dată recentă în acest sens, în care se stabileşte potrivit a ceea ce am enunţat şi eu, faptul că detaşările în curs se menţin până la data expirării lor. Secţia de procurori a CSM a dat aceeaşi interpretare că de altfel nici nu se putea altcumva.

- Mulți sunt delegați, detașați. Problema e dacă respectă cerințele legale. Se va face o radiografie a sistemului. Cei care îndeplinesc condiția de vechime, să nu fi fost sancționați, sigur vor rămâne acolo. Ceilalți se vor întoarce la unitățile de parchet de unde au venit. 

- Legile justiției sunt și ele perfectibile, probabil vor fi necesare și alte modificări. Am mers de două ori la Comisia de la Veneția, cu draftul de ordonanță în mână, ca să discutăm coordonatele noilor reglementări în raport cu standardele europene, nu să cer aprobare. 

- Speranța mea ca în avizul final să se constate că fie și parțial România se aliniază la standardele europene. Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


21891 vizualizari

 • +48 (56 voturi)    
  exista o solutie: (Luni, 15 octombrie 2018, 10:40)

  bancher [utilizator]

  IN STRADA!!
  • +35 (39 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 15 octombrie 2018, 10:53)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui bancher

   • +6 (10 voturi)    
    daca se putea face asta... (Luni, 15 octombrie 2018, 11:58)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    ...se facea deja dar vezi tu? in 90% dintre romani zace un mic "combinator" asa ca toate legile astea facute pentru hoti sunt pe fond binevenite pentru toti romanii.
    in fond, asta e adevaratul motiv pentru care nimeni nu spune nimic, altfel e absolut ilogic sa nu ai nicio problema sa fii condus de hoti cat timp tu traiesti intr-o mizerie de tara....
    in fine, care mai puteti emigrati acum caci mai tarziu va va parea rau. mai ales cei care aveti copii.
  • -3 (11 voturi)    
   Nu strada e solutia (Luni, 15 octombrie 2018, 12:12)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   ... dupa cum s-a vazut si la noi si in alte parti. Solutia e construirea, pentru alegerile parlamentate, a unei alternative solide la clasa politica actuala. Acolo, in acel vot, e puterea noastra ca popor. Trebuie inceput cu schimbarea Constitutiei, reformarea Justitiei si statului din temelii.
   Urlatul in strada si defularea pe forumuri sunt solutii abil inoculate electoratului de un oarecare barbos&co. care la alegeri sfatuia cetitorii sa stea acasa, apoi le-a spus ca sunt mofturosi. Nu-i mai credeti aburelile.
   • +14 (14 voturi)    
    Ordonanta 13/2017 a fost retrasa (Luni, 15 octombrie 2018, 13:09)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui ww

    exclusiv in urma protestelor de strada. Daca se sta pana la alegeri, cand se constata ca (iarasi) nu avem pe cine vota, pierdem timp pretios.
    Trebuie protestat acum, nu dupa ce scapa ei cu efectele ordonantei.
   • -1 (7 voturi)    
    de acord (Luni, 15 octombrie 2018, 13:36)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui ww

    de pilda eu vreau un partid conservator antiavort si pro familie de tipul PiS din Polonia. esti de acord cu mine? sau esti mai apropiat de ideologia de stanga de tip USR? atunci nu putem sa ne intalnim in aceeasi alternativa. deci cum facem?
    • -2 (6 voturi)    
     eu sunt de acord (Luni, 15 octombrie 2018, 16:41)

     GigiKent_ro [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

     eu sunt de acord cu tine... usr nu ma mai reprezita, manipuleaza exact ca psd.
   • +6 (6 voturi)    
    adica.. (Luni, 15 octombrie 2018, 14:00)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ww

    daca noi il votam pe Hittler care ne baga in lagare, NU ne putem rascula 4 ani ca e nedemocratic, nu?!

    ce zici tu nu e rau. si DA, trebuie facute lucrurile alea! DAR pana atunci trebuie iesit si in strada ! nu putem suporta maltratarea consitutiei si a justitie facute de niste hoti ajunsi in fruntea tarii si a ccr!
   • +4 (4 voturi)    
    Strada contribuie in mod decisiv (Luni, 15 octombrie 2018, 15:14)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui ww

    pentru ca la urmatoarele alegeri sa existe aternativa.
    Fara "strada" ramane sa votam din 4 in 4 ani aceleasi figuri.
    Chiar daca nu musai, in mod direct, strada schimba viziunea chiar si a celor care nu ies in strada.
    Iata cum, cu toate eforturile si promisiunile lor, cu toate cheltuielile pe care le fac pentru a-si mitui electoratul, alianta psd-alde pierde teren.
    Pana una-alta strada s-a dovedit mijlocul cel mai eficient de lupta contra dictaturii psd-alde
  • +5 (7 voturi)    
   Toader a fost sa-i minta ca un comunist ce e (Luni, 15 octombrie 2018, 12:43)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Nu s-a dus sa "ia aprobare".
   • +8 (8 voturi)    
    Nu, comunisti... (Luni, 15 octombrie 2018, 14:13)

    triciupa [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    ... erau cei pe stil vechi. Buburosu' e comuist, ca e de rit nou...
  • +1 (1 vot)    
   Hmm (Luni, 15 octombrie 2018, 14:35)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Cu cine? Daca nu dai si tu un mic si o bere... Cand ma gandesc ca magandeam sa ma intorc sa fac ceva in tara... Oare cum s-au adunat oamenii de la tara pe vremuri cand se facea cate o rascoala , cand s-a facut unirea, iar acum partea cu binele tarii revine doar celor de la oras? Oamenii de la sat sunt numai prin birturi? Ma intreb si eu.
  • +3 (3 voturi)    
   eu propun (Luni, 15 octombrie 2018, 15:24)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   ca în fiecare zi să fie transmis către organili în drept, cum ar fi primăria, o înștiințare de genul :”Mâine între orele ... și orele ... va avea loc un miting la care vor participa 100.000 oameni”
   În felul ăsta nu vor putea zice că nu li s-a adus la cunoștință.
   Câte o înștiințare în fiecare zi.
   Și tovarășii pesedaci au cerut avizul CSAȚ dar nu l-au mai așteptat și și-au făcut treaba la buget pe care au vrut-o, fără să-i poată lua cineva de ouă.
 • +27 (41 voturi)    
  viteazule! (Luni, 15 octombrie 2018, 10:46)

  revo [utilizator]

  Mandrule! Mare esti, chiparosule!

  Deci asta va fi tema de campanie: noi nu ne supunem nimanui, suntem independenti, nu primim sfaturi si ordine de la nimeni!
  • -19 (31 voturi)    
   si asa (Luni, 15 octombrie 2018, 11:21)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui revo

   comisia aia e facut din alde monici macovei, un onege sponosorat de soros. :-))
 • +46 (54 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 15 octombrie 2018, 10:46)

  zet [anonim]

 • +41 (51 voturi)    
  Cum ar veni (Luni, 15 octombrie 2018, 10:48)

  CipCC [utilizator]

  Cum ar veni, te-a durut in c.... de toata lumea, de ce zice lumea, de ce zice UE si Comisia de la Venetia.
  Infractorii sa aia de castigat si sa fie fericiti, iar noi sclavii sa muncim pentru ei. Sa ne platim taxele la timp si sa fim disciplinati ca nu cumva sa se supere boierii.
  • -4 (20 voturi)    
   domle (Luni, 15 octombrie 2018, 11:22)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   el se ia numai dupa programul de guvernare...
   • +7 (7 voturi)    
    program de guvernare... (Luni, 15 octombrie 2018, 14:02)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    in care nu scria NIMIC de modificarile justitiei.... just saying...
 • +27 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 15 octombrie 2018, 10:54)

  polonyca [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Inseamna ca va sangera? (Luni, 15 octombrie 2018, 15:16)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Asteptam cu interes
 • +18 (20 voturi)    
  Ce-mi plac pasele astea (Luni, 15 octombrie 2018, 11:02)

  Aspus [utilizator]

  zici ca sunt de la teatru. Unul zice ca nu, altul da, un altu ca nu stie, altul era plecat. De erau folositeatatea resurse pentru ceva constructiv asfaltam, faceam scoli si spitale si pe Marea Neagra.
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 15 octombrie 2018, 12:36)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Aspus

 • +28 (32 voturi)    
  Membrii CSM pot fi revocați dacă își pierd încrede (Luni, 15 octombrie 2018, 11:07)

  sleepy_seven [utilizator]

  Si cum ramane cu revocarea parlamentarilor si a guvernului care au tradat increderea oamenilor care i-au creditat de atatea ori?
 • +23 (27 voturi)    
  mda (Luni, 15 octombrie 2018, 11:08)

  liviu_ [utilizator]

  "Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din ordonanța de urgență. Nu am mers nici pentru a solicita sau lua aprobare. Nu am mers pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară" - cu alte cuvinte dancila a MINTIT cu NERUSINARE !!!
  psd se intrac pur si simplu in minciuni! Pentru o asemenea minciuna Dancila era DEMISA DE URGENTA !!! intr-o tara civilizata, evident!

  Nu o sa scapati hotilor! La un moment dat poporul osa se sature, si aia 4 asasini o sa devina reali! Atunci sa va tineti!
 • +28 (30 voturi)    
  Bun asa (Luni, 15 octombrie 2018, 11:17)

  sile_v [utilizator]

  Modificam legi organize prin ordonante de urgenta pe care nu le-a vazut nimeni inainte.

  Nu au fost discutate in public, nu stie nimeni ce contin, controlul de Constitutionalitate nu exista, ca doara nu asteapta cineva ceva de la rebutul uman numit Ciorbea.

  Asa ceva e inadmisibil din punct de veedere legislativ. Ordonantele astea ar trebui scoase din Constitutie complet.
 • +29 (33 voturi)    
  ... (Luni, 15 octombrie 2018, 11:20)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  tara de rahat plina de prosti si condusa de hoti ...
 • +32 (36 voturi)    
  Slugarel, avocatul Mafiei (Luni, 15 octombrie 2018, 11:27)

  keres [utilizator]

  O sa ajungi la cosul de gunoi al istoriei penibilule.
  • +11 (11 voturi)    
   da, si inainte de cosul de gunoi (Luni, 15 octombrie 2018, 12:28)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui keres

   o sa treaca prin puscarie.
 • +11 (11 voturi)    
  In strada ! (Luni, 15 octombrie 2018, 12:10)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Eu zic sa plecati toti in Costa Rica ! In Romania nu cred ca o sa va mai fie bine
 • +9 (9 voturi)    
  Nu merge si ..... si cu sufletul in rai (Luni, 15 octombrie 2018, 12:41)

  voinicu [utilizator]

  "Speranța mea ca în avizul final să se constate că fie și parțial România se aliniază la standardele europene."

  Adica noi , fraierii ne aliniem dar voi "jmecherii , dancilii, 2doreii, dragnii , va doare in pix de oricine si de orice.
  O sa vina si ziua judecatii voastre iar verdictul nu va fi "partial"
 • +9 (9 voturi)    
  Raport roz si aliniere “partiala” (Luni, 15 octombrie 2018, 13:12)

  V. Istina [utilizator]

  Dosarele revolutiei si ale gazarii din 10 august... spulberate, recomandarile Comisiei de la Venetia... partial luate in seama, doar ce le convine, contorsionat fireste dupa interesul mafiei care conduce Romania de dupa Ceausescu.

  Totul e minunat, atata ca ne ducem dracului, ne fierb talharii la foc mic.

  Prefer de o mie de ori un foc naprasnic.
 • +4 (4 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Luni, 15 octombrie 2018, 13:52)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  de-atata bine de prin munca astora, au ajuns euro si dolaru' cat porumbii pe vremuri ...
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 octombrie 2018, 13:55)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Din contra (Luni, 15 octombrie 2018, 15:30)

   doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui

   De abia acum se pot apuca cu adevarat de furat...
   Cui ii pasa de economie cand au milioane de EURO in conturi si multe altele sunt pe drum?
 • +3 (3 voturi)    
  urgenta (Luni, 15 octombrie 2018, 14:37)

  ber [utilizator]

  Prima urgenta a guvernului care ii va inlocui pe astia este sa dea o lege cu articol unic: toate modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017-2018 su abroga si se revine la legile vechi. Simplu!
  Cand penalii ajung sa faca legile justitiei se ajunge la mishtocarii de genul: procurorul care ma ancheteaza pe mine nu are vechimea pe care o doresc eu!
 • +6 (6 voturi)    
  vede cineva ironia... (Luni, 15 octombrie 2018, 14:46)

  liviu_ [utilizator]

  un membru al comisiei de la venetia ignora recomandarile comisiei de la venetia!
  • +3 (3 voturi)    
   Membru supleant (Luni, 15 octombrie 2018, 16:09)

   doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ca pe vremea lu' nea Nicu caci are vechea mentalitate ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by