Riscul major al noilor reguli de pensionare a magistraților din statutul pe care Iohannis nu-l mai poate întoarce. Dănileț: Într-un an de zile, toată justiția va fi paralizată /  Dumbravă: Ne putem trezi în unele instanțe cu o pensionare masivă

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2018, 7:51 Actualitate | Esenţial


ICCJ - sala Sectiilor Unite
Foto: Agerpres
​Noua formă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, nevoit să facă acest lucru după ce, marți, Curtea Constituțională i-a respins sesizarea. Una dintre cele mai importante prevederi din noul text de lege, semnalată și de șeful statului într-o solicitare de reexaminare a acestei legi adresată parlamentului, se referă la posibilitatea magistraților de a se pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime, față de 25 minimum cât este prevăzut acum. Judecătorii Cristi Dănileț și Horațius Dumbravă au explicat pentru HotNews.ro de ce această modificare ar urma să ducă la un blocaj al sistemului judiciar. Potrivit lui Dănileț, au existat magistrați care s-au bucurat de această decizie în instanțe și pe forumuri, el acuzând faptul că acest beneficiu a fost oferit pentru ca magistrații din generația sa, care s-au ocupat de dosarele grele, să fie tentați să iasă din sistem.

De știut:

- Magistrații (vezi categoriile mai jos, în textul complet al articolului din lege) se pot pensiona, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime. Cuantumul pensiei este 80% din salariul BRUT din ultima lună de activitate din care se scade câte 1% pentru fiecare an până la vechimea de 25 de ani (deci 75% pentru 20 de ani vechime).

- Pensionările anticipate trebuie privite la pachet cu creșterea duratei studiilor și stagiaturii, precum și cu creșterea vechimii necesare pentru promovare, prevăzute în noua formă a legii

- Este una dintre prevederile criticate de Comisia de la Veneția în raportul preliminar pe legile justiției din luna iulie. Comisia recomandă autorităților "Să renunțe la schema de pensionare anticipată dacă nu pot să asigure că aceasta nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului"

Cristi Dănileț, judecător la Tribunalul Cluj, fost membru CSM:

"Noi nu am avut niciodată limita de 60 ani, noi ne-am pensionat întotdeauna după vechime, care a fost 25 de ani. Ce aduce nou este pensionarea anticipată, pentru cei care au (cel puțin) 20 de ani vechime. Asta înseamnă de exemplu că indivizi din generația mea, care au 42-43 de ani etate, se vor putea pensiona de la momentul intrării în vigoare a legii daca au 20 de ani vechime.

Nu este așa mare tragedie. Acum, problema este că pensia este mai mare decât salariul nostrul și probabil mulți vor fi tentați să plece (pensia se calculeaza ca 75-80% din valoarea brută a indemnizației din ultima lună, ceea ce este mai mult decât salariul net - n.r.). Or, noi avem deja 1000 de oameni lipsă în sistem, din 9000 pe schemă. Noi ceilalți vom munci și pentru cei o mie lipsă.

Oricum se vor pensiona cei care au 25 de ani (vechime) pentru că au dreptul să plece, și probabil o parte însemnată dintre cei care au 20 de ani vor fi de asemenea tentați să plece, în condițiile în care stai acasă în condiții mai favorabile. Stai acasă, primești mai mulți bani decât dacă lucrezi. Ceea ce înseamnă că cei care vor rămâne vor avea mai mult de muncă.

Pe de altă parte, odată cu legea asta intră în vigoare o altă prostie, și anume că INM-ul (Institutul Național al Magistraturii - n.r.)  va fi patru ani și stagiatura doi ani, în loc de doi ani plus un an ca acum. Timp de doi ani nu vom avea oameni noi recrutați în sistem. Nu vom avea generații noi de la INM.

Totodată, intră în vigoare și o prevedere prin care se majorează vechimea necesară pentru a promova la instanțele și parchetele superioare.

Acum, ca să înțeleagă oamenii. Se pensionează cei în vârstă, care sunt la instanțele mari. Cei de jos nu vor putea intra, doi ani sunt blocați, iar cei de la mijloc nu pot urca pentru că nu pot promova pentru că s-au mărit tranșele de vechime pentru promovare. Ceea ce înseamnă un blocaj în toată țara. Undeva într-un an de zile, toată justiția va fi paralizată.

Astfel încât, dosarele mai grele care sunt la curți de apel și tribunale nu vor avea cine să le judece. Iar cei care rămân în sistem, să spunem că mai rămân în sistem, vom avea o încărcătură dublă sau chiar triplă.

În același timp, vom fi controlați de inspecție, inclusiv pe perioada de motivare a dosarelor, să le scoatem la 30 de zile. La inspecție ați văzut ce probleme sunt. Procurorii nu mai au posibilitatea să apeleze la serviciul de informații pentru interceptări, astfel încât, înceetul cu încetul, ceea ce numim azi dosare mari, importante, vor dispărea. Deja au dispărut de prin instanțe, de la DNA deja nu mai trimit dosare, sau cel puțin nu relevante, iar de la DIICOT la fel.

Deci se liniștesc apele în justiție, în câțiva ani justiția va deveni o anexă, o putere uitată în stat.

Dvs. aveti colegi care și-au exprimat dorința să se pensioneze, având 20 de ani vechime?

Da, erau bucuroși prin instanțe, vă spun drept, și este firesc. Și pe forumurile de magistrați. Oamenii nu au motive să mai rămână, la atacurile care sunt astăzi, nu au motive. Când vezi că procurorii sunt sub control politic, inspectorii sunt sub control politic, nu mai ai motive să mai rămâi. Și așteptăm Codul penal și Codul de procedură penală, unde se vor elimina din instrumentele cu care noi operăm astăzi.

Ce să facem, ne ocupăm de furturile de biciclete și de mașini? Putem mai mult.

Generația asta care are acum vechime de 20 de ani suntem cei intrați în sistem după revoluție, toată lumea a dat concurs să intre în profesie. Noi intrând prin concurs și promovând prin concurs vă dați seama, și capacitatea noastră profesională este ridicată. Asta este generația care a dat condamnările mari - procurori tineri, judecători tineri, care nu avea legătură cu sistemul comunist. care erau foarte bine pregătiți. Ori generația asta este pusă pe făraș, încurajată să plece. Nu ne dau afară disciplinar sau penal, ne dau afară forțându-ne să plecăm de bună voie, dacă pot spune așa.

Horațius Dumbravă, judecător Curtea de Apel Târgu Mureș, fost președinte CSM

"Pensionarea aceasta (la cel puțin 20 de ani vechime - n.r.) afectează cu atat mai mult cu cât perioada de la debutul profesiei în magistratură se lungește de la 2 ani la 4 ani. În ideea în care vor fi multe cereri de pensionare anticipată - mi-e greu să spun dacă mulți colegi vor dori pensionarea anticipată - dar dacă se va întâmpla, și perioada aceasta de 4 ani, adică timp mort pentru sistem, este evident ca va fi afectat sistemul prin locuri vacante ce se vor crea.

Pe de o parte or sa iasă mulți magistrați și pe de altă parte vor intra efectiv foarte puțini.

Va crește exponențial numărul de cazuri pe care îl au de soluționat judecătorii și procurorii. Oricum cei tineri, cei intrați în ultimii 10 ani, sunt extrem de îngrijorați de ce va urma.

Rămâne să vedem cați colegi vor opta pentru pensionarea anticipată. Nu știu dacă CSM are un procent pentru cei pensionabil, pentru că ei au toate dosarele, mi-e greu să estimez un procent. Nu știu cum vor proceda cei care dețin destinul justiției în mână."

Dvs. ati fi tentat să beneficiați?

"Sincer să vă spun, stau să mă gandesc și probabil ca mine sunt majoritatea judecătorilor și procurorilor, dacă nu cumva este oportun să ies în pensie.

Eu am mai observat la multe instante, la care până acum vechimea era de 25 de ani. Am observat un fenomen psihologic, dacă doi trei colegi de la o instanță ies în pensie, ceilalti sunt tentați să iasă și ei în pensie, din motive ce țin de coeziune de grup, de fatul că și pierd ancora socială în instanță. Și atunci ne putem trezi în unele instanțe cu o pensionare masivă. Dar asta luat-o sub beneficul de inventar."

Vedeți o soluție?

"Nu, nu văd nicio soluție, pentru că dreptul de pensionare este un drept recunoscut de lege, recunoscut de altfel și de Constituție. Dacă legiutorul nu a tinut cont de părerea specialiștilor, de cei care lucrează în instanțe și parchete, o soluție nu văd în acest moment."

În luna iulie, Tolo.ro a publicat o statistică furnizată de Consiliul Superior al Magistraturii unui judecător care arăta că peste 70% din judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv 93 din totalul de 129, ar putea ieși la pensie în cazul în care legea privind statutul magistraților ar intra în vigoare. Practic, din cei 7.000 de magistrați din România, 2.100 primesc facilitatea să se pensioneze pe loc - 1437 de judecători și 747 de procurori.

Amintim că dispariția unui judecător din complet dă șansa apărării să decidă dacă vrea să se readministreze probele, în instanță, așa cum s-a întâmplat în cazurile proceselor lui Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu, când judecătoarea Ana Maria Dascălu s-a pensionat în 2017.

Situația amintește de ceea ce se întâmplă în Polonia unde puterea a forțat pensionarea magistraților, după ce a decis numirea acestora pe criterii politice, de către Parlament.
 

Ce prevede în prezent art. 82 din Legea 303/2004:

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii și procurorii cu o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în magistratură.(4) Pentru fiecare an care depășește vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1) și (2) la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), fără a o putea depăși.

(5) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la alin. (1) și (3) în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia se stabilește dintr-o bază de calcul egală cu indemnizația de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, și sporurile, în procent, avute la data eliberării din funcție ori, după caz, cu salariul de bază brut lunar și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile.

(6) De prevederile alin. (1), (3) și (4) pot beneficia și judecătorii și procurorii pensionați anterior intrării în vigoare a prezentei legi, care beneficiază de pensie în sistemul public și care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea pensiei de serviciu. În acest caz, pensia de serviciu se stabilește dintr-o bază de calcul egală cu indemnizația de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și nivel al instanței sau parchetului unde a funcționat înaintea eliberării din funcția de judecător sau procuror, și sporurile, în procent, avute la data eliberării din funcție.

(7) Judecătorii și procurorii pot opta între pensia de serviciu și pensia din sistemul public. Judecătorii și procurorii militari pot opta între pensia de serviciu și pensia militară de serviciu.

(8) Pensia prevăzută de prezentul articol are regimul juridic al unei pensii pentru limită de vârstă.

Cum urmează să se modifice alin. 1-6, după intrarea în vigoare a noii legi:

- Față de forma în vigoare, de această pensie vor beneficia și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională.

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții.

(5) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la alin. (1) și (3) în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar, notar de stat sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia se stabilește dintr-o bază de calcul egală cu indemnizația de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, și sporurile, în procent, avute la data eliberării din funcție ori, după caz, cu salariul de bază brut lunar și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile.

(6) Judecătorii și procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională au dreptul la pensie de boala profesională și de invaliditate în cuantum de 80% din pensia de serviciu.

Legea în întregime poate fi citită aici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7797 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Too late (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:11)

  bogdan1477 [utilizator]

  Intr-un an oricum nu va mai conta judecatorul, atit timp cit procurorii vor fi fost toti inregimentati in partid. Parerea mea... scapa cine poate. Si repede, pina ne dau astia afara din UE< sau, ma rog, ne taie dreptul de munca de libera circulatie si fondurile, ceea ce echivaleaza ci iesirea din UE.
  • +8 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:01)

   [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   • +2 (12 voturi)    
    bre nenea atoate-stiutoru' (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:45)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

    Eu am votat la toate alegerile de pina acum, si rezultatul e asta care e. Ca multora le-a fost lene sau li s-au parut toti rai, asta e altceva. Dar a acuza colectivitatea in sine nu e dovada de mare intelepciune...
    • +4 (4 voturi)    
     Asta inseamna ca daca fiul lui Dragnea e schilodit (Miercuri, 26 septembrie 2018, 13:10)

     -PuieMSD- [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     in strada, nu vor mai fi judecatori disponibili sa judece cazul?
   • +3 (3 voturi)    
    e amendamentul CSM, nu al PSD (Miercuri, 26 septembrie 2018, 11:12)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui

    asa ca du-te si fa scandal la CSM!
    • +2 (2 voturi)    
     Nu cred asta (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:26)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Amendamentul CSM ca sa iasa judecatorii la pensie dupa 20 de ani de munca ? M-as mira. Pare cusuta cu ata alba. Dragnea avea interesul sa se intample asta pentru ca daca un judecator iese la pensie, are sanse mari ca procesul sa se rejudece.
     • +2 (2 voturi)    
      cine nu crede verifica. sau cere mura in gura (Miercuri, 26 septembrie 2018, 13:20)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22139096-live-text-video-legile-justitiei-ziua-cincea-prima-sedinta-dupa-comunicatul-departamentului-sua.htm

      14.40 S-a modificat art. 82 privind pensia de serviciu pentru anumite categorii de magistrati care au o vechime, in aceste functii, intre 20 si 25 de ani, caz in care cuantumul pensiei este micsorat cu 1% fata de baza de calcul care se refera la o vechime de cel putin 25 de ani.

      "De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii." Propunerea a fost a CSM si insusita de PSD
      • +2 (2 voturi)    
       Ok dar au fost multe amendamente (Miercuri, 26 septembrie 2018, 14:58)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       PSD si-a insusit doar ce a vrut Dragnea, nu ?
       • +1 (1 vot)    
        l-a vrut CSM sau nu? (Miercuri, 26 septembrie 2018, 16:13)

        Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

        a fost initiativa CSM sau a lui Dragnea?
        • 0 (0 voturi)    
         Si daca a vrut CSM (Joi, 27 septembrie 2018, 20:58)

         Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

         ce daca ? PSD n-are oameni cu creier sau ce ? Sau conteaza doar sa se puna bine cu aia din CSM ca sa-l salveze pe nebunul asta. Apropo, vad ca acum nici Tudorel nu mai e bun de unde il aplaudau toti din coalitie. Daca omul nu vrea sa dea ce trebuie , clar nu mai e bun.
 • -5 (15 voturi)    
  rezolvare (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:17)

  gpavel [utilizator]

  fata de polonia, unde-i obliga sa se pensioneze,la noi doar le ofera aceasta posibilitate,pensionarea lor se face doar daca este aprobata,deci se pot esalona(prin instrumentul aprobarii) pensionarile in asa fel incat activitatea sa nu fie jenata!
  • +2 (6 voturi)    
   Oricum se vor pensiona toti (Miercuri, 26 septembrie 2018, 10:50)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Sa fim seriosi...cine e mhmm mhmm sa nu se pensioneze cand poate. Aprobarile vor curge pe banda, ca moneda de negociere intre tabere.

   Oricum miscarea se vrea cu ricoseu in SRI. Probabil sunt multi magistrati inregimentati inca de pe vremea comunistilor.

   Prin legea de pensionare anticipata li se da posibilitatea sa se dea in lateral. SRI nu a recrutat cu atat sarg printre judecatorii tineri, ca aveau material destul. Acum e posibil sa se trezeasca cu punga goala

   E adevarat ca masura de pensionare anticipata se va plati greu de la buget, dar eu cred ca efectele vor fi pozitive pe termen lung. Nu stiu cat de pregatita profesional este noua generatie, dar e o sansa nesperata de sange proaspat, si idei noi in materie de justitie
   • +2 (2 voturi)    
    Aiurea (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:32)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Boss, am o firma si am un proces minor cu statul deschis prin ianuarie. Nici pana acum nu am primit termen. Ca sa faci o schimbare de o asemnea anvergura , trebuie sa fii pregatit. Ce faci cu sutele de mii de procese ? Oamenii aia cand isi mai rezolva problemele ? Asta afecteaza masiv situatia sociala, firmele, economia. O tampenie facuta pentru a-l salva pe Dragnea. El spera ca daca se pensioneaza un judecator , se reia proces. Si aproo, pensionam oamenii la 45-50 de ani , cream avantaje peste avantaje unor categorii sociale. Tipic comunistoid.
    • 0 (2 voturi)    
     targetul e zona de varsta 60-65 ani (Miercuri, 26 septembrie 2018, 17:59)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     mai usor cu matematica, ca nu e nimeni judecator la 20 ani
     Majoritatea ajung in zona 30-35 de ani. Deci se poate vb de la 55 ani in sus de pensionare.
     Daca te pensionezi la 55, pierzi 10% din pensie!
     • 0 (0 voturi)    
      OK, eu daca vreau sa ma pensionez la 55 (Joi, 27 septembrie 2018, 21:05)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Je__

      nu iau niciun fel de pensie. Si ce tare suna, cu 10% penalizare. Serios ? Mai sa fie , toti vrem la 55 de ani cu 10% penalizare. Ca pana la 65 e cale lunga si nu te mai angajeaza nimeni la 55 de ani. Si apropo, eu din ce imi aduc aminte din filmele americane, majoritatea judecatorilor au peste 60 de ani. Probabil ca aia si-au dat seama ca nu e bine sa lasi o decizie cruciala pe seama unor oameni fara o experienta profesionala si de viata reala. Daca noi ii pensionam la 55 de ani cand ar trebui de fapt sa se ocupe de cazurile cele mai grele, atunci pentru ce ii mai platim atata timp ?
  • +2 (2 voturi)    
   are dreptate sau greseste CSM? (Miercuri, 26 septembrie 2018, 11:13)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ca CSM a depus amendamentul cu pensionarea la 20 de ani de activitate, nu la 25.
   Poate au gandit la beneficiul pe termen lung, nu s-au gandit la efectul imediat
 • +10 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:18)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:02)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -11 (23 voturi)    
  Felicitari guvernului Dancila (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:35)

  asistat [utilizator]

  ca se gandeste serios, sa-i puna la munca si pe astia de taiau frunza la caini prin parchete si faceau dosare la comanda sau scoteau sentinte din plicuri pe la judecatorii… Acum vor sa se ingrase pe banii statului… La munca bah!
  • +5 (9 voturi)    
   realizezi (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   ca e o oferta de pensionare, nu?!
   esti prea prost ca sa intelegi ca pensionarile astea nu numai ca afecteaza sistemul de justitie GRAV....
   dar ne fac pe noi sa si platim pentru pensiile celor pensionati la 40 de ani...
   dar tu probabil esti asistat... nu te afecteaza chestii d-astea ....
   PS: tu care esti postac de meserie vb. de munca?! mi-ar fi rusine! nu aud un comentariu anti psd de la tine... e IMPOSIBIL sa iti convina TOT ce face psd... concluzia: esti postac cu acte in regula!
  • +3 (7 voturi)    
   Ba asistatule (Miercuri, 26 septembrie 2018, 10:00)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Tu nu esti d-ala cu "Noi muncim, nu gandim", si "Moarte intelectualilor" ???

   Ia zi, acum 30 de ani le aratai minerilor prin Piata Romana pe cate unul "cu plete" si strigai "Luati-l si p-ala, luati-l si p-ala, ca e taranist !", nu-i asa ?

   Vai de sufletul tau !...
   • 0 (4 voturi)    
    Nu pisi, aia erau parintii astora (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:28)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    de se tavalesc in fata guvernului pentru sporirea puterii securistilor si limitarea democratiei. Eu eram ala de luptam pt voi in decembrie 89 sa puteti debita toate tampeniile care va trec prin cap...
    • +1 (1 vot)    
     vaaaaaaaaai (Miercuri, 26 septembrie 2018, 13:11)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

     adica "revolutionar" d-ala care primeste ditamai pensia si o gramada de alte beneficii...
     lasa ca stiu foarte bine cu ati ajuns voi "revolutionari"

     500 au luptat... din care 300 au murit si 100 au primit certificat de revolutionar, dar in romania 1000 au certificate de "revolutionar" pentru ca era "la moda" sa ai in judet cat mai multi "revolutionari"

     also daca chiar erai revolutionar nu aparai o adunatura de comunisti!
     • -1 (1 vot)    
      N-am cerut, aia-s (Miercuri, 26 septembrie 2018, 15:03)

      asistat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      ailalti, stii tu;)
  • +2 (4 voturi)    
   sorosisiti domne (Miercuri, 26 septembrie 2018, 10:54)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   https://www.g4media.ro/un-milion-de-avocati-din-intreaga-europa-dau-o-palma-puterii-de-la-bucuresti-federatia-barourilor-europene-incetati-imediat-masurile-anti-anticoruptie.html

   e plina europa de sorosisti...

   realizezi ca efectiv toata europa e IMPOTRIVA masurilor anti justitie ale psd?! inclusiv Comisia de la Venetia, care este forul suprem....
   dar voi nu si nu... tot voi aveti dreptate....
   • -2 (2 voturi)    
    Vezi ca am o contributie frumoasa la (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:01)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    acel articol pe g4! ;)
    Si am si de rau de spus de PSD! SUnt extrem de dezamagit ca nu au trecut OUG13 la momentul respectiv, asa cum ma asteptam de la niste oameni pe care i-am votat pentru binele tarisoarei si la fel ca au cedat in fata lu Nexium aia sau cum le zice, aia de schimba guverne, cu petrolu...
    • 0 (0 voturi)    
     ahahahaha (Miercuri, 26 septembrie 2018, 13:12)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

     deci ce ai spus tu rau de psd e ca nu au distrus justitia mai repede

     logic...

     si te dai revolutionar ma?! daca erai pinochio... nasu tau depasea deja granitele romaniei!
  • +3 (3 voturi)    
   Pentru ce felicitari ? (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:34)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Pentru ca le platim pensiile anticipate la magistrati iesi la pensie la 45 de ani , pensii babane? Bai multa minte va trebuie, pai tocmai ca nu-i trimite la munca. Ii trimite la taiat frunza la caini la o varsta la care altii se chinuie pe salarii de 2000-3000 lei in sectorul privat iar un judecator iese cu pensie de 10.000 lei/luna. Clar, la munca.
 • +9 (15 voturi)    
  ce conteaza domne... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:44)

  liviu_ [utilizator]

  laca e... o sa s poata fura ca-n codru si un proces o sa dureze vreo 10-15 ani..
  putina coruptie nu a omorat pe nimeni :P

  serios acu... ce o sa faca psd cand o sa-si dea seama ca si criminalii o sa fie judecati in 100 de ani pentur ca nu avem judecatori?! criminali care ii pot omora inclusiv pe parlamentari...
  • +7 (9 voturi)    
   Ce sa faca... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:59)

   alex34 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Isi iau toti cate 7 cefe late sa le pazeasca spatele, tot amaratii care au votat uleiul si zaharul or sa fie calcati de criminali...
 • -7 (7 voturi)    
  E vrajeala (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:56)

  spysoby [utilizator]

  Nu e nimeni interesat cu adevarat.Legea asta trebuie atacata in contencios administrativ si apoi trimisa la CCR pe motiv de discriminarea a altor categorii sociale.
 • -3 (7 voturi)    
  Precedent (Miercuri, 26 septembrie 2018, 8:57)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dupa MAI, urmeaza CSM... complicitatea tacita a celor ce vor sa puna mana pe sporurile promise de PSD va ingropa tara.
 • 0 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:34)

  andipetre [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Nu prea e asa (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:36)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Dragnea a gandit legea excelent pentru el. Ii pensioneaza pe aia batrani dar cei tineri nu pot avansa la instantele superioare pentru ca li se cere vechime mult mai mare. Deci ce se va intampla e ceva incredibil: nu vor fi judecatori destui la instantele superioare si procesele vor trena cu anii.
 • +1 (3 voturi)    
  Lovitura de stat (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:41)

  ww [utilizator]

  ... ca la carte, pe sub nasul celor care despica firul in patru al intoxicarilor de presa si al "luptelor" din PSD si din coalitie. Lumpenproletariat-ul pus sa ne conducă cere, CC-ul îi dă. Molusca de la Cotroceni se face ca nu e de acord si ca nu stie cam care e schema PSD-ALDE-CC prin care Romania ca stat va fi pusa in curand pe butuci, apoi semeaza voios. Nu uitati, fara o profunda reforma constitutionala, concomitenta cu reformarea din temelii a justitiei, nu mai avem nicio sansa.
 • -3 (15 voturi)    
  Citez din gargaragiul Danilet (Miercuri, 26 septembrie 2018, 9:46)

  xrogo [utilizator]

  "Potrivit lui Dănileț, au existat magistrați care s-au bucurat de această decizie în instanțe și pe forumuri, el acuzând faptul că acest beneficiu a fost oferit pentru ca magistrații din generația sa, care s-au ocupat de dosarele grele, să fie tentați să iasă din sistem.", ce dosare grele ai facut tu in primul rand, si-apoi, daca ai facut dosare grele si ai constiinta impacata, de ce ai fi tentat sa iesi din sistem cand ai beneficii babane?
  • +4 (4 voturi)    
   Pai iese pentru ca (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:38)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   pensia este la fel de mare ca si salariul. Ce dracu alt beneficiu mai vrei ? Esti pensionar la 45 de ani si incepi o noua viata in orice domeniu, fara nicio restrictie, cu banii intrandu-ti in buzunar in fiecare luna din contributiile prostilor. Nu e frumos ?
 • +5 (9 voturi)    
  mita legala (Miercuri, 26 septembrie 2018, 10:12)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  pentru "justitabili". Le dam pensie "speciala" nesimtita (in medie 10.000 lei) mai mare decat salariul de acum, ca sa stea acasa si sa isi traiasca traiul dupa 20 ani de "stres" in sistem, "pensionari" de la 42,43 an...ca fraierii care muncesc si nu sunt "speciali" trag pana la 65 ani si ies cu pensii si de 10 ori mai mici...
  Asta spune multe si despre "moralitatea" celor din justitie, care se bucura la oasele aruncate de actuala Putere.
  Scarba de tot si toate, sper sa ajunga tara asta sa crape mai repede si mai nasol decat Grecia acum 8 ani, cu asemenea "politici", pensii nesimtite speciale, pensionari imorali (si evident , e si asa o forma de coruptie).
  • +3 (3 voturi)    
   Stai linistit , o sa crape (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:39)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Dar nu o sa plateasca nici Dragnea, nici pensionarii din justitie. O sa plateasca plateasca ceilalti,care nu au pensii speciale si care or sa aiba pensii mult mai mici pentru ca trebuie sustinuti tinerii pensionari la 45 de ani.
 • +1 (3 voturi)    
  mamele romance (Miercuri, 26 septembrie 2018, 10:25)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  Prioritara era facilitarea pensionarii femeilor mame de mai multi copii, nu asta
 • -1 (5 voturi)    
  Dumbrava... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 11:06)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cand am citit titlul pe prima pagina am crezut ca este vorba despre gen. Dumbrava de la SRI. Prietenii stiu de ce :)
 • +5 (5 voturi)    
  Cred ca cei care fac legile (Miercuri, 26 septembrie 2018, 11:09)

  mos ion roata [utilizator]

  judeca gresit. Din cate imi amintesc ,in toate filmele,indiferent de producatorul lor,cand se arata un judecator acesta este un om in varsta, de regula trecut de 60 ani...ca la noi la nimeni
  • +1 (1 vot)    
   Pai intreaba-l pe Dragnea (Miercuri, 26 septembrie 2018, 12:41)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Care e motivul acestei schimbari ? Cred ca in afara de faptul ca sper sa iasa unul din judecatori la pensie inainte sa-i dea lui sentina si astfel sa se rejudece, altul nu mai exista.
   • +1 (5 voturi)    
    ba există cum să nu existe... (Miercuri, 26 septembrie 2018, 13:34)

    Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    După ce justiția va colapsa datorită plecării oamenilor cu 20 de ani vechime din sistem și vor fi nemulțumiri în toată țara, Toader Tudorel o să zică: ei ce facem acu? Organizăm un examen național. Examenul național va fi pe bază de interviu (pesedeii cu studii la Spiru Haret și masterat la Academia de Apărare nu vor examen scris) și va fi o intrare în magistratura ca în anii 90 cînd au intrat și foști juriști de la CAP. Așa va repesediza daddy justiția ca să aibă grijă de baroni dacă va pierde alegerile în 2020.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by