Premierul Viorica Dăncilă susține că Summitul Inițiativei Celor 3 Mări, organizat la București de Administrația Prezidențială, a fost politizat "într-un mod total lipsit de responsablitate și de etică". Această de declarație a fost făcută în contextul în care Viorica Dăncilă nu a participat la Summit și a ratat luni o întâlnire cu șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Viorica Dancila si Klaus IohannisFoto: Colaj foto: Agerpres / Presidency.ro

"Din păcate, nu pot să nu remarc faptul că și această reuniune internațională este politizată într-un mod total lipsit de responsablitate și de etică. Acumularea de capital electoral nu ar trebui să primeze în fața intereselor economice ale României. Este regretabil faptul că se folosesc astfel de evenimente și instituții ale statului în jocurile politice. Evenimente care ar trebui să promoveze România și care să nu aibă mize personale, evenimente care sunt folosite, de multe ori, în detrimentul intereselor publice ale României, aducând costuri de imagine țării noastre", a declarat Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de marți.

Aceasta a mai spus că se aștepta ca "organizatorii acestui important eveniment să își canalizeze energiile în implicarea tuturor instituțiilor și aducerea la aceeași masă a celor care avem pârghiile să promovăm interesele României, astfel încât să dăm dovadă de unitate în fața partenerilor internaționali".

Potrivit unor informații neconfirmate oficiale până acum, Dăncilă nu ar fi fost invitată la acest eveniment. Din partea Guvernului, au participat vicepremierul Ana Birchall, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Minea.

În plus, premierul român a ratat, luni seară, întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, întârziind la întâlnirea pe care ea însăși o solicitase.Guvernul susține că Dăncilă trebuia să-l primească pe șeful CE la aeroportul Băneasa, la ora 18.30, însă aeronava a aterizat mai devreme, iarJunckera fost preluat de la scara avionului de către SPP și condus direct la hotel. Surse oficiale au declarat însă pentru HotNews că decizia de a pleca de la aeroportul Băneasa i-a aparținut lui Jean ClaudeJuncker, SPP neavând niciun rol în stabilirea programului. Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Juncker abia marți, la plecarea acestuia.

Jean-Claude Juncker s-a aflat luni și marți în România, unde a participat la Summit-ul Inițiativei Celor Trei Mări.