Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) consideră că prin publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov, consilier al premierului, a fişei medicale a unui participant la protestul din 10 august s-a produs "o gravă abatere", nu doar din punct de vedere legal, ci şi etic şi cere anchetarea şi tragerea la răspundere a celor implicaţi, potrivit Agerpres.

Darius ValcovFoto: Facebook - Darius Valcov

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, ARPP, în calitate de asociaţie profesională naţională a medicilor psihiatri, "protestează cu fermitate împotriva unui asemenea tip de atitudine din partea unui consilier al primului-ministru şi solicită public autorităţilor competente anchetarea conjuncturii în care documentaţia medicală a ajuns în posesia persoanelor neautorizate, precum şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi".

Asociaţia precizează că protecţia datelor cu caracter personal este un drept fundamental, consacrat prin Tratatul de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevede că orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal care o privesc.

"Pacientul cu tulburări psihice are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare. Astfel, Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 actualizată, art. 16, prevede că persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătăţii mintale are dreptul la confidenţialitatea informaţiilor", precizează sursa citată.

Conform ARPP, prin publicarea documentaţiei medicale confidenţiale s-a produs "o gravă abatere, nu doar din punct de vedere legal, ci şi etic".

Sandu Matei s-a prezentat, marți, la sediul Parchetului General, pentru a depune o plângere împotriva lui Darius Vâlcov, pentru că a publicat pe Facebook fișa lui medicală. Matei a spus că se constituie parte civilă și că cere daune un milion de euro, pentru a construi un azil de bătrâni, potrivit Mediafax.

„Am depus o plângere împotriva domnului Vâlcov Darius, în primul rând pentru încalcarea Constitutiei art. 26. Mi se pare pentru societatea în care trăim a intra în viața intimă a unei persoane oricând este de o gravitate maximă. (...) Am depus plângere pentru complicitate la divulgarea secretului profesional complicitate la abuz în serviciu raportat la regulamentul UE 679 2016 privind protecția persoanelor fizice care privește datele cu caractater personal și dreptul la viața privată iar un ultim capăt de acuzare - complicitate la divulgarea fără drept a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității”, a declarat Sandu Matei, la sediul Parchetului General.

Ministerul Muncii precizează că, din primele verificări ale Corpului de Control, s-a constat că documentul referitor la un protestatar, publicat pe Facebook de consilierul premierului, Darius Vâlcov, nu este unul medical, ci o decizie de încadrare în grad de invaliditate, în vederea emiterii deciziei de pensionare.

„Corpul de control al Ministrului Muncii și Justiției Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informațiile apărute in spațiul public cu privire la o persoana beneficiara de pensie de invaliditate. Din primele cercetari s-a constatat ca, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare in grad de invaliditate a unei persoane, in vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ. Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fișe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic. Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 și 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice și care a mai fost menționat in presa, in Decembrie 2017, in urma unei altercații din Piata Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box. Acest act administrativ se întocmește in mai multe exemplare și un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru ca invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la munca pe o perioada de 4 ore/zi și orice angajator potențial are obligația sa îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret”, precizează Ministerul Muncii.