Reacția lui Augustin Lazăr după anunțul lui Tudorel Toader privind evaluarea sa: Tema protocoalelor este una falsă. Un nou atac la adresa Ministerului Public, într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu miză esențială pentru societate, precum cel privind violențele din 10 august

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 august 2018, 17:34 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazar
Foto: Agerpres
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis sâmbătă o reacție la anunțul făcut în cursul dimineții de ministrul Justiției Tudorel Toader, care a informat că va începe evaluarea activității manageriale a șefului Parchetului General, invocand ca motiv protocoalele încheiate cu SRI. Lazăr spune că "toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștință" atât CSM-ului, cât și Ministerului de Justiție, și anunță că săptămâna viitoare va face publică corespondența avută cu aceste instituții.

"Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă", mai spune procurorul general, acuzând că "reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018".


Redăm mai jos mesajul difuzat sâmbătă de procurorul general Augustin Lazăr pe site-ul și pagina de Facebook a Ministerului Public:

„Luând act de intenția ministrului justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:

Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii.

In acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții.

Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod "ilegal", "subteran" de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției.

Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I..

Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.

Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele.

De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018.

Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018.

În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”CITEȘTE ȘI:

Protocol SRI - Parchetul General semnat de Lazăr și Hellvig

Darius Vâlcov face publică o altă variantă a protocolului semnat între SRI și PG în 2016

Marincea (SRI), despre protocolul Parchetul General - SRI publicat de Vâlcov: A fost denunțat după o lună, nu și-a făcut efectul / Marincea refuză să spună însă de ce s-au semnat două protocoale in aceeași zi

Parchetul General despre protocolul cu SRI din decembrie 2016: A fost trimis ministrului justiției în martie 2018, apoi s-a cerut declasificarea lui

Parchetul General deschide dosar penal după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul secret cu SRI

Directorul SRI, Eduard Hellvig: Legea putea fi aplicată și fără protocoale / Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în RomâniaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3869 vizualizari

 • -24 (46 voturi)    
  chiar ai facut totul ? (Sâmbătă, 25 august 2018, 17:47)

  sareta [utilizator]

  N-ai prea facut totul,ca Procuror general trebuia sa -i pui in catuse pe acesti nenorociti din grupurile infractionale organizate si pe cei care au ordonat gazarea populatiei protestatare .Sarpele daca nu-l starpesti te musca otravitor ......
  • +32 (40 voturi)    
   Dar poporu? (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:29)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Dar poporu' ce a facut? I-a votat pe acesti nenorociti, iar aia care n-au facut-o au stat acasa si i-au lasat pe altii sa-i voteze pe mafioti. Lasand la o parte faptul ca si acum in al 12-lea ceas, romanul sta sa o arda la mare si la munte in loc sa fie in Piata Victoriei. Toti stau si asteapta sa faca Iohannis si cu Lazar minuni! Sa ne fie de bine!
   • +4 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 august 2018, 1:55)

    [anonim] i-a raspuns lui omezu

   • -1 (3 voturi)    
    poporul micofag (Duminică, 26 august 2018, 9:04)

    Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    isi va lua mustaruuuu ! Hahahaha !
  • -17 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 august 2018, 19:03)

   [anonim] i-a raspuns lui sareta

  • +2 (16 voturi)    
   protocoalele (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:52)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   sunt omniprezente si necesare dar cum sa mai explici asta unor repetenti ! Ce sa mai faci cu uni care sunt rebuturi de pe bancile scolii ! Bah esti nebun !
   • -1 (1 vot)    
    Protocoale (Duminică, 26 august 2018, 13:41)

    Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    De ce se scuza Hellvig ?
    De ce se grabesc toti sa denunte protocoalele ?
    Protocoalele au fost desecretizate. A putut vedea toata lumea ca nu contin absolut nimic anormal, absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional, sunt documente privind colaborarea intre institutiile statului, in vederea intaririi luptei impotriva infractorilor.
    In toate tarile serviciile secrete colaboreaza cu procurorii.
    Protocoalele nu contin nicio prevedere privind arestarea unor nevinovati, achitarea unor vinovati, fabricarea de probe, falsificarea de probe, distrugerea de probe.
    Si atunci de ce au tupeul unii sa cerara achitarea pentru ca probele sunt obtinute in urma protocoalelor ?
   • 0 (0 voturi)    
    chiar așa? (Duminică, 26 august 2018, 15:59)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    Păi directorul SRI tocmai ce a spus că nu sunt necesar. Apoi, unele dintre protocoale conțin prevederi care sunt ilegale. De exemplu, unul dintre ele prevede la responsabilitățile Parchetului următoarele: „Pune Ia dispozitia Serviciului, datele ~ informatiile referitoare
    Ia implicarea unor cadre militare sau salariati civili
    ai acestuia In pregatirea sau savar~irea de infractiuni, daca apreciaza ca prin aceasta,
    nu se impiedica sau ingreuneaza aflarea adevarului in cauza”
    Așa cum prevede și „constituirea unor echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor”. Iar doamna Kofesi a spus că nu e e o problemă dacă sunt echipe comune, problemă ar fi fost dacă erau echipe mixte. La fel cum explica că fiind protocol de cooperare, nu colaborare, pentru că doar atunci ar fi fost probleme. Deci, dacă chiar ne dorim să schimbăm lucrurile în bine, ar trebui să vedem problemele tuturor. Pentru că doar îndepărtarea unora nu va schimba nimic dacă modul de lucru e același.
  • +8 (14 voturi)    
   Lupta e inegala Toader rade tot. (Duminică, 26 august 2018, 7:34)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Presedintele si procurorul general cred in superstitia legalitatii, in timp ce Toader si gasca nu cred in "superstitia" asta. Isi fac legea lor. Se poarta ca niste banditi care s-au napustit in miez de noapte asupra unei familii, impusca, leaga, jefuiesc si se simt ca la ei acasa.
   Toader rade tot, sistematic. Presedintele deposedat de putere si umilit, Kovesi data afara, legile pervertite.
   Procurorul general s-a mai opus, a dovedit mai multa barbatie, sper sa nu se lase, dar presedintele nu a gasit imediat formula potrivita. In fatza unor banditi, nu mai merg regulile europene.
   De altfel, Europa ne obliga sa respectam reguli valabile in alte conditii decat cele care sunt. Dar, cand vede realitatea, se mira, este consternata, dar ne lasa balta..
  • +1 (3 voturi)    
   catuse (Duminică, 26 august 2018, 9:53)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Iti bubuie mintea... Procurorii nu pun catuse nimanui. Nici pe cei care-i numesti.
 • +40 (52 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 25 august 2018, 17:59)

  qwerasdf [anonim]

  • +10 (14 voturi)    
   Suntem intr-o Romanie gazata si tot mai trista. (Sâmbătă, 25 august 2018, 21:01)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   PSD a declansat iar operatiunea "Tu dorele fa ceva" . . . . Inseamna Romania ceva pentru astia?
 • +31 (43 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:02)

  gayon [anonim]

 • -26 (46 voturi)    
  s-a declansat (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:05)

  Incomod3 [utilizator]

  panica.. chill out man, intotdeauna un tractor te va astepta... :)
  • +22 (26 voturi)    
   . (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:20)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

   Buna idee. Cine sunt cei anchetati in dosarele astea? Poate vor face munca in folosului comunitatii.... tractoristi. Daca sunt in stare, dupa atatia de mers cu sofer.
 • +5 (9 voturi)    
  se va propune suspendarea Dv! (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:23)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Se va propune suspendarea Dv, e ordin de la partid si sluga Tudorel asculta ce i se spune.

  Sunteti un om vertical, printre putinii din spatiul public , si asta deranjeaza psedeaua plina de slugi ipocrite si agresive.

  Evenimentele se vor desfasura exact ca in cazul LCK, Curtea Constituonala iar va da castig lui Tudorel. Slugi si acolo!
 • -8 (16 voturi)    
  Parca-mi amintesc vag ca mai era una, pre (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:55)

  xrogo [utilizator]

  numele dansei Kovesi care tot asa iesea public si facea declaratii belicoase, ca Toader este asa si pe dincolo, unde este acum madama, cine o mai asculta?
  Evaluarea sta in competenta ministrului justitiei, a anuntat-o de mai de mult timp si acum a inceput-o, de ce se teme Lazarica fara frica, are ceva de ascuns?
  A evalua un subordonat este actiune de destabilizare, de cand tovarase procuror general, ai semnat sau nu protocolul, ai declarat sau nu in CSM ca aceste protocoale sunt inginerii ilegale, atunci de ce le-ai facut, neamule?
  • -1 (3 voturi)    
   Aberatiile infractorilor (Duminică, 26 august 2018, 13:48)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu a declarat niciodata ca protocoalelele sunt inginerii ilegale, dimpotriva, a afirmat ca sunt documente perfect legale de colaborare intre institutiile statului.
   Nu se poate ca un infractor sa fie pus sa evalueze un om cinstit si competent, care isi face in mod corect datoria.
   Nu se poate ca un grup infractional organizat sa decida soarta justitiei, sa schimbe procurorii si judecatorii, sa schimbe legile justitiei, pentru a scapa ei de puscarie.
   Procurorii ar fi trebuit sa-i trimita de mult in judecata pe acesti banditi pentru constituirea de grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu si pentru favorizarea infractorilor.
   • 0 (0 voturi)    
    ia sa vedem (Luni, 27 august 2018, 16:01)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    „Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este și o lipsă a mea, pentru că nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: „Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu știu ce”. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public și serviciile de informații, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însușit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic așa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule... Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecați după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu știu ce”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, ședința CSM din ianuarie 2017, conform Mediafax.
    https://www.mediafax.ro/social/augustin-lazar-la-csm-a-existat-un-protocol-in-care-se-discuta-despre-echipe-intre-ministerul-public-si-servicii-16090649
    https://www.stiripesurse.ro/ce-declara-augustin-lazar-despre-protocoale-in-plenul-csm-din-ianuarie-2017-nu-mergem-inainte-cu-astfel-de-inginerii_1285298.html
    Greu de cautat, cand nu-ti convine rezultatul... :) :)
    jalnic...
 • +3 (11 voturi)    
  tuDorel cat mai sta pe metereze,pt.penalii psd? (Sâmbătă, 25 august 2018, 18:59)

  Plagarus [utilizator]

  Un tzucalar potrivit la locul nepotrivit, "doctorul" asta de Bălți - R.Moldova.
 • -6 (16 voturi)    
  Lazarica, Lazarel... (Sâmbătă, 25 august 2018, 19:07)

  Gigi Kent [utilizator]

  Ce au dosarele invocate, instrumentate de procurori teoretic independenti, cu activitatea ta manageriala? Fix nimc. Vesnicele perdele de fum si manipulari ieftine. Sau poate te implici direct in dosare. Ceea ce inseamna inca un motiv ca sa zbori.

  Pe de alta parte cred ca orice infractor care se respecta poate spune despre infractiunea comisa ca este doar o "tema falsa". Cu alte cuvinte fapta nu exista.

  Bine ca nu ne spune ca e pe cale sa descopere cine l-a asasinat pe Kennedy sau ceva.
 • -15 (31 voturi)    
  Nu inteleg (Sâmbătă, 25 august 2018, 19:29)

  Raduvic [utilizator]

  Ce atatat tevatura pentru o evaluare? Eu lucrez in privat si superiorul ma evalueaza în fiecare an, conform legii spune el. Si nu imi mai dau atata cu parerea daca e bine sau nu. Daca ai lucrat bine stai cu fruntea sus, daca nu gasesti scuze sa nu te evalueze nimeni.
  • +17 (25 voturi)    
   Dictatura PSD ii face o inscenare, ca sa-l dea jos (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:03)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Raduvic

   si sa-l inlocuiasca cu o sluga PSDista, cum fac la DNA.

   Lui Kovesi i-au facut la fel, un "raport" de minciuni facut de propagandistii PSD, apoi au activat slugile de la CCR sa-l forteze pe Iohannis s-o dea jos.

   E aceeasi reteta PSD pentru extinderea dictaturii si intoarcerea in epoca dosarelor facute politic.
  • +19 (29 voturi)    
   te faci ca nu intelegi (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:10)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Raduvic

   Problema este ca Tudorel este sluga infractorilor.
   • 0 (0 voturi)    
    daca avem noroc (Luni, 27 august 2018, 19:39)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    Tudorel e viitorul presedinte al Romaniei
  • +9 (21 voturi)    
   Fiti corect! (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:16)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui Raduvic

   Fiti corect!Seful dvs va evalueaza onest, munca depusa, conform contractului!In cazul de fata, numai de corectitudine nu poate fi vorba!
  • +2 (6 voturi)    
   Faci pe prostul.  (Duminică, 26 august 2018, 10:00)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Raduvic

   Ce-are coada vacii cu stampila prefecturii? Gargamel ii indeparteaza pe toti care se mai opun tavalugului anti jistitie al PSD.
 • +17 (23 voturi)    
  Oare... (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:12)

  Nonidem [utilizator]

  Oare suntem condamnati sa suportam fara cracnire manipularile,mizeriile,abjectiile acestui individ devenit o carpa slugarnica a adunaturii mafiote care l-a uns ministru, dovedindu-se sluga credincioasa cu pretul trecerii in derizoriu a luptei anticoruptie?Nu este nimeni, nicio institutie sa opreasca diversiunile periculoase ale acestui individ, unealta marsava a borfasilor?Indubitabil,aerul din Romania devine tot mai irespirabil!
 • +8 (14 voturi)    
  Trebuie sa-l sustinem pe domnul Lazar! (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:25)

  naitza [utilizator]

  Manifestatii in toata tara, ciuma rosie trebuie sa dispara.
 • -9 (19 voturi)    
  Mai Lazar , (Sâmbătă, 25 august 2018, 20:47)

  A310 [utilizator]

  cel IMBUIBAT , vad ca esti un mare vaitator .
  Manipularile tale sunt ABJECTE , si prind la persoane credule sau ignorante .
  • 0 (0 voturi)    
   De prin 10 nu prea l-am mai vazut pe Mazeta (Duminică, 26 august 2018, 20:16)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui A310

   L-ati gazat si pe el?
 • +10 (12 voturi)    
  sa fie evaluat dar sa stim si criteriile (Sâmbătă, 25 august 2018, 21:47)

  Coco Whistle [utilizator]

  sint acelea care creioneaza responsabilitatile sper. daca e politic, atunci e timpul sa terminam cu politicul. eu unul as reinventa grupul care ajunge sa conduca la cumetrie.
 • +3 (11 voturi)    
  procedura de demitere este ilegala (Duminică, 26 august 2018, 3:20)

  ics_11 [utilizator]

  Toader a inceput o procedura care are 3 pasi :
  1. el face evaluarea dupa bunul plac
  2. CSM spune ceva, nu conteaza ce
  3. Presedintele este obligat sa semneze.

  O astfel de procedura este ilegala !

  Orice procedura la finalul careia Presedintele este obligat sa semneze ce a decis un ministru (care nu este nici macar prim-ministru !) este ilegala !
 • +5 (13 voturi)    
  comentariu (Duminică, 26 august 2018, 7:22)

  rana [utilizator]

  a venit de fapt revocarea pentru Lazar, nu evaluarea,
  a venit asadar vremea sa aiba si Lazar aceeeasi soarta ca si Kovesi...,
  nimic nou sub soare..., mutatis mutandis,
  garantul CSM al independentei justitiei... o gluma, inutil...,
  batracianul bubos râios el centrează, el dă cu capul şi el hotărăşte dacă e gol sau nu..., e si arbitru si jucator,
  el "ievaluează" şi hotărăşte care candidat e bun sau nu la şefia DNA, PICCJ ...
  de vreme ce Antena 3 este cu cea mai mare audienta, nu ar trebui sa fie de mirare ca avem asemenea conducatori.
 • +5 (15 voturi)    
  Esenta (Duminică, 26 august 2018, 7:38)

  Pac-pac [utilizator]

  Deci omul a spus esenta.Pesedistii vor propriul stat, cu propriile legi. O tara, doua sisteme: hotii si contribuabilii.
 • +5 (9 voturi)    
  ciuma rosie (Duminică, 26 august 2018, 9:30)

  lp [utilizator]

  nu se opreste, ei nu sunt exasperati, sau depresivi, ca noi - pentru ca nu au suficient creier pentru asta. Sunt ca virusii, organisme cu cat mai simple, cu atat mai periculoase. Nu-i putem lasa sa ne faca asta, e momentul sa ne unim toti si sa le aratam ca s-a ajuns la limita
  • +1 (1 vot)    
   Comment sters de user (Duminică, 26 august 2018, 17:13)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui lp

 • +2 (6 voturi)    
  iarasi !!!! (Duminică, 26 august 2018, 11:27)

  asada [utilizator]

  Licheaua ministeriala a iesit iar la vanatoare !!!!
 • +2 (6 voturi)    
  Este mizerabil ca un procuror comunist, (Duminică, 26 august 2018, 12:07)

  Rescator [utilizator]

  doctor de Bălți,numitul Gargamel Beria ,calificat doar ca slugă umilă a Mafiei Roșii,Cupola Ciumei Roșii, sa
  evalueze pe criterii ciudate pe oricine are el și Mafia
  chef.Este clar vorba de o execuție politica ordonata
  de incă Dictatorul nostru *drag* Liv Jong Unu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by