Parchetul General a publicat un protocol încheiat în anul 2016 cu SRI, valabil și azi, ce prevede condițiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor. Documentul este semnat de procurorul Augustin Lazăr și de directorul SRI, Eduard Hellvig.

Potrivit documentului, care apare pe site-ul ministerului Public, unde se precizează că are caracter nesecret, cele două părți cooperează potrivit competențelor fiecăreia, pentru stabilirea condițiilor concrete de acces nemijlocit și independent al Parchetului General la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor din cadrul SRI, pentru a efectua supraveghere tehnică.

Aici protocolul integral:

http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/PROTOCOALE/protocol_privind_cooperarea_intre_sri_si_ministerul_public_privind_conditiile_de_acces_la_centrul_national_de_interceptare_a_comunicatiilor.pdf

De asemenea, documentul prevede și promovarea și asigurarea cooperării permanente, prompte și eficiente între Serviciul Român de lnformații, prin structurile sale și Ministerul Public, respectiv structurile acestuia.

În capitolul doi al protocolului se arată că SRI asigură Ministerul Public și organelor de cercetare penală accesul nemijlocit, direct, și independent la sisteme tehnice detinute și administrate de acesta, prin Centrul Național de lnterceptare a Comunicațiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau a legii speciale, scop în care: asigură Parchetul General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, pune la dispoziția Parchetului aplicațiile informatice deținute de Centrul de Interceptare a Comunicațiilor pentru a solicita operatorilor de comunicații electronice direct datele de trafic.

„Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit și independent prin: utilizarea aplicațiilor informatice de intercpetare specifice; managementul țintelor și al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectați la sistem, direcționarea semnalului interceptat și receptționarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicațiilor informatice specifice”, se arată în protocol.

La rândul său, SRI, în calitate de administrator unic al Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, efectueză mai multe activități în baza protocolului: acordă sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind întreținerea aplicațiilor și a echipamentelor, acordă suportul tehnic necesar instalării și configurării de aplicații pe terminalele de exploatare tehnică din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate în sediile acestei instituții.

Documentul arată că întreținerea și depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI și folosite de către cei de la Parchetul General revine SRI.

„Ministerul Public se obligă ca: a) echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul Național de lnterceptare a Comunicațiilor se fie dedicate acestui scop, nefiind permisă partajarea lor în alte rețele. Echipamentele provenind din alte rețele, la care se conecteaza Ministerul Public nu vor fi folosite în reteaua Centrului Național de lnterceptare a Comunicațiilor; b) să nu efectueze intervenții software (testări de aplicații, instalare, configurare de noi aplicații software sau modificări ale configurațiilor existente) asupra sistemelor tehnice; c) să implementeze politicile, strategiile și proceduri de securitate și protecție; să suporte cheltuielile aferente acordării suportului tehnic pentru realizarea retelelor LAN în spațiile Serviciului Român de lnformații destinate Ministerului Public, a rețelelor LAN amplasate în sediile structurilor de parchet și a relețelor de comunicații necesare interconectăirii structurilor de parchet la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicatiilor”, mai arată documentul.

Procurorul mai poate cere unității specializate a SRI sprijin dacă întâmpină dificultăți în folosirea sistemelor tehnice. De asemenea, tot la solicitare, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor acordă și sprijinul necesar pentru identificarea soluției tehnice de interceptare, în cazul operatorilor de comunicații care nu au funcția de interceptare activă. Dispozițiile protocolului trebuie, așa cum este speficat în mod expres în document, să fie aplicabile DNA și DIICOT, cărora li se și comunică.