Carmen Dan, a prezentat, duminică seară, date dintr-un raport de 90 de pagini privind evenimentele de pe 10 august.Ministrul afacerilor interne a spus că numărul persoanelor violente a fost de mai multe sute, chiar o mie, în special membri ai galeriilor de fotbal. Ea susține că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe, dar doar 5 cazuri de abuzuri ale jandarmilor cotnra persoanelor pașnice. Carmen Dan a plecat imediat după ce și-a încheiat declarația, fără a răspunde la întrebări.

Carmen DanFoto: Facebook - Carmen DAN

Principalele declarații:

- Astăzi mi s-a prezentat raportul privind evenimentele din 10 august. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit, fie ei civili sau militari.

- Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament, Guvernului României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Până în prezent, nu am primit nicio invitaţie oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date în mod integral în faţa membrilor comisiei

- Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliția și Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziție doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informații și date obținute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiți de filmări

- Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă și au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe.

- Urmare a incidentelor petrecute la manifestaţia publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistenţă medicală la faţa locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, 9 au rămas internate, cel puţin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta în condiţiile în care jandarmii au avut mijloace de protecţie proiectate să reziste la diferite tipuri de lovituri.

- Acest raport are 90 de file și e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informații date vizează date solicitate unor instituții

-informările venite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general și nu au arătat o situație de criză

Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj

Ne-am confruntat cu falsuri minciuni, are au circulat în mediul online și în media

Grupul care a pornit violențele este format din câteva sute, poate chiar o mie de oameni.

--------------

Carmen Dan a susținut marțică nu are ce să-și reproșeze după incidentele violente de la protestele de vineri, când Jandarmeria a intervenit brutal pentru dispersarea protestatarilor din Piața Victoriei. „Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ce trebuia să facă un ministru responsabil”, a declarat Dan.

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a apreciat, duminică,pe Facebook, că social-democrații ar intenționa să înființeze o comisie parlamentară de anchetă a protestelor din 10 august pentru a ascunde adevărul și a-l feri pe ministrul de Interne de explicații în comisia de apărare a Camerei Deputaților.

Ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiați ministrul de Interne, Carmen Dan, și a fostului șef al Jandarmeriei, Sebastian Cocoș, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.

Ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui folosește dărâmarea prin violență a Guvernului?”.