Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a apreciat, duminică pe Facebook, că social-democrații ar intenționa să înființeze o comisie parlamentară de anchetă a protestelor din 10 august pentru a ascunde adevărul și a-l feri pe ministrul de Interne de explicații în comisia de apărare a Camerei Deputaților, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Marți, 21 august, ministrul Carmen Dan și șefii Jandarmeriei ar trebui să se prezinte în față Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională pentru a fi audiați, conform principiului controlului parlamentar, în privința intervenției din data de 10 august. După cum vă puteți imagina, doamna Dan și ceilalți responsabili nu se vor prezența, pentru că fug de răspunsuri. Ca să nu rămână însă mut și pitit, că săptămâna trecută, PSD a reușit să găsească, în sfârșit, o poveste de îndrugat în următoarele zile, astfel încât să acopere fuga doamnei Carmen Dan de orice explicație și să blocheze orice cercetare reală la nivel parlamentar. E o poveste jenantă, dezonorantă pentru ei-dar e limpede că au renunțat oricum la orice standard și sunt mulțumiți când reușesc, cumva, să îndruge câteva cuvinte. Povestea sună așa: 'Opoziție, încurajare violențe, răsturnare putere legitimă, manipulare externă' - practic reincalzirea argumentelor cu care partidul ex-comunist și-a justificat represiunile după 1989. În concluzie, zic admiratorii mineriadelor de ieri și de azi, este nevoie de o comisie de anchetă pentru cercetarea evenimentelor din 10 august-în special a declarațiilor președintelui în acel context...”, a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi, duminică pe Facebook.

În opinia liberalului, PSD nu își dorește o anchetă reală, pentru că dacă ar vrea acest lucru, atunci ar folosi Comisia de apărare pentru a cerceta ce s-a întâmplat la protestele de vinerea trecută.

„Dar de ce să nu folosești Comisia pentru Apărare, pe care o ai deja la dispoziție, care este specializată în ministerul de Interne și Jandarmerie și care are program de lucru chiar marți - dacă ești cinstit, nu ai nimic de ascuns și chiar te interesează cercetarea evenimentelor din 10 august? Tocmai pentru că, de fapt, nu îți dorești niciun fel anchetă! O comisie specială presupune săptămâni întregi pentru înființare-convocarea unei sesiuni extraordinare (pe care PSD nu o va aprobă-sau nu va asigură cvorumul) - iar dacă obiectul comisiei de anchetă e aberant (cercetarea declarațiilor președintelui, a implicării marțienilor) ea va fi declarată neconstituțională de CCR. Exact așa a procedat PSD când l-am chemat pe Dragnea în față Comisiei de Apărare pentru a ne spune ce dovezi are împotrivă SPP. A fugit mâncând pământul și, că să scape, a inventat o Comisie specială de anchetă împotrivă SPP, care a fost declarată neconstituțională, iar acum, după reformulări și luni bune de îngropare a temei, va începe să cerceteze căi verzi pe pereți, convocând numai persoane alese de Dragnea - niciodată pe el", a completat Raețchi.

Deputatul PNL a adăugat că, la fel cum a fost cu Comisia specială de anchetă a SPP, așa va fi și cu cea anunțată de PSD pentru anchetarea protestelor din 10 august.

"Asta se va întâmplă și cu comisia specială scoasă din pălărie de comunicatorii din subordinea lui Liviu Dragnea. Se va lucra la ea , câteva săptămâni; va primi un obiect de anchetă aiuristic și neconstituțional, vizând inamicii lui Dragnea; că atare, va pica la CCR. În acest timp, Carmen Dan va fi ferită de orice audiere în Comisia de Apărare, invocându-se o fantomatică, fictivă comisie de anchetă pe acest subiect. Din punctul meu de vedere, dacă PSD ar fi cinstit pe acest subiect și ar dori aflarea adevărului, lucrurile s-ar desfășura în următoarea succesiune: 1. Marți doamnă Carmen Dan și șefii din Jandarmerie ar veni în față Comisiei de Apărare pentru a răspunde, conform legii, în față Parlamentului. Ar fi doar începutul unor audieri care pot include toate instituțiile implicate. 2. În pararel, PSD ar acceptă sesiune extraordinară urgență și înființarea unei comisii speciale, care să vizeze însă legalitatea intervenției din 10 august, fapte concrete și evenimente, nu bazaconii politice (inacceptabile pentru CCR că motiv de anchetă) precum . Ce să cercetezi la niște declarații - acordul predicatului cu subiectul, calitatea epitetelor folosite?", a conchis liberalul pe rețeaua de socializare.

Ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiați ministrul de Interne, Carmen Dan, și a fostului șef al Jandarmeriei, Sebastian Cocoș, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.

Ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui folosește dărâmarea prin violență a Guvernului?”.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declarațiile lui Klaus Iohannis despre acțiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorința evidentă de a stimula și mai mult violențele existente".