Președintele PNL, Ludovic Orban, o acuză, vineri, pe Viorica Dăncilă că minte într-un mod ”halucinant” în scrisoarea transmisă Comisiei Europene, ceea ce afectează fundamental interesele României în Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, scrisoarea premierului ”încearcă să prezinte o versiune vădit falsă asupra evenimentelor recente” și confirmă că puterea politică de la București este ”ruptă de realitate” și ”acționează cu rea-credință”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Impertinența premierului marionetă Dăncilă, de a minți în corespondențe oficiale, afectează fundamental interesele României în Uniunea Europeană. Este halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă își permite să mintă într-o corespondență oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situația din România, și este cu atât mai grav faptul că păpușarii Vioricăi Dăncilă cred că pot dezinforma în acest mod oficialii europeni. Scrisoarea premierului, care nu a fost făcută publică de Guvern, nu face decât să confirme o dată în plus faptul că puterea politică de la București este ruptă de realitate și acționează cu rea-credință, întrucât încearcă să prezinte o versiune vădit falsă asupra evenimentelor recente. În privința protestelor din 10 august, soldate cu violențe și sute de răniți, întreaga media europeană a relatat abuzurile forțelor de ordine și intervenția total disproporționată împotriva manifestanților pașnici”, a afirmat vineri liderul PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Președintele liberalior a susținut că Viorica Dăncilă este ”incapabilă” să înțeleagă conceptele democratice.

„Desfășurarea unor manifestații politice antiguvernamentale nu echivalează sub nicio formă cu o „lovitură de stat”, iar continuarea unor manifestații pașnice de acest tip nu presupune ceva ilegitim. Doar un lider politic cu mentalitate autoritară, precum Liviu Dragnea, poate considera contrariul. Regimul constituțional românesc oferă doar două posibilități de înlăturare a unui Guvern, prin demisia premierului sau prin retragerea încrederii de către o majoritate parlamentară. Or, protestele antiguvernamentale pot doar influența decidenții politici să opteze pentru o cale sau alta, existând și varianta actualului Guvern de a se face că nu aude vocea cetățenilor. În același timp, dreptul la protest pașnic este garantat de Constituție și orice încercare de a-l îngrădi de către o putere vizată de respectivul protest reprezintă un act abuziv cu tendințe dictatoriale. Așadar, în urma represiunii din 10 august, orice apel față de protestatarii pașnici de a nu se lăsa intimidați și de a nu-și cenzura convingerile este pe deplin legitim. Bineînțeles că Viorica Dăncilă este incapabilă să înțeleagă conceptele democratice, de vreme ce abia înțelege ceea ce i se pune în față să citească. Incultura politică de care premierul dă dovadă atentează grav la interesele României și la democrația de care, încă, se bucură cetățenii acestei țări. Modul în care își permite să mintă cu nerușinare în documente oficiale arată o dată în plus că această marionetă, executantă a unor ordine antidemocratice, trebuie să plece”, a completat Orban.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizând că s-a încercat prin violență înlăturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor.

Comisia Europeană a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dăncilă. "Confirmăm că a fost primită o scrisoare și un răspuns va veni într-un timp cât mai scurt", a precizat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea agenției de presă MEDIAFAX.

Prim-ministrul mai susține că președintele Klaus Iohannis nu a jucat rolul mediator, prevăzut în Constituție, ci dimpotrivă a făcut apel la continuarea protestelor, potrivit scrisorii postate pe pagina de Facebook a europarlamentarului Siegfried Mureșan. "Vă confirm ca prim-ministrul Dăncilă a trimis o scrisoare instituțiilor europene. Citiți mai jos câte neadevăruri spune. Nu am văzut niciodată în viața mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor", scrie Mureșan în postarea căreia i-a atașat și scrisoarea premierului către liderii Comisiei Europene.

Jandarmii au intervenit în forță, pe 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunțat că Secția Militară a instituției a preluat ancheta privind violențele din 10 august din Piața Victoriei, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.

Citește și:

Textul integral al scrisorii pe care Viorica Dăncilă a transmis-o șefilor Comisiei Europene. Premierul se laudă cu bilanțul la șase luni și se plânge că președintele Iohannis încurajează protestele

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă, în care acuză „încercări de înlăturare pe cale violentă” a guvernului, a ajuns la Comisia Europeană, care va da un răspuns (purtător de cuvânt)