Textul integral al scrisorii pe care Viorica Dăncilă a transmis-o șefilor Comisiei Europene. Premierul se laudă cu bilanțul la șase luni și se plânge că președintele Iohannis încurajează protestele

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 17 august 2018, 13:51 Actualitate | Politic


Viorica Dancila
Foto: Guvernul Romaniei
​Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, ea precizând că s-a încercat prin violență înlăturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor. Guvernul nu a făcut până în acest moment o comunicare oficială pe această temă. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat pentru HotNews că scrisoarea a ajuns la Bruxelles și va primi un răspuns. 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a publicat pe contul său de Facebook documentul, comentând că nu a văzut în viața sa „un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”.

Iată mai jos textul integral al scrisorii semnate de premierul Dăncilă:

„Îmi amintesc cu deosebită plăcere ultima noastră întrevedere, care ne-a oferit prilejul de a purta o discuție sinceră și directă cu privire la situația economicp, socialp și politică din România, precum și de a realiza o evaluare a stadiului actual al pregătirilor pentru asigurarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. 

Foarte multe dintre aspectele pe care le-am prezentat atunci s-au regăsit, de altfel, și în bilanțul primelor șase luni de guvernare. Aș menționa că a, continuat implementarea măsurilor sociale care au vizat , în special, creșterea pensiilor, sprijinirea reîncadrării și angajăriipersoanelor fără loc de muncă, precum și creșterea salariilor mai ales în domeniile educației și medical. De asemenea, am continuat măsurile care urmăresc procesul de debirocratizare, precum și cele de simplificare, inclusiv dialogul cu instituțiile europene. 

În prezent, un accent special este pus pe investițiile strategice, atragerea de investiții străine și aplicarea măsurilor convenite pentru intensificarea procesului de absorbție a fondurilor europene. Rezultatele acțiunilor guvernamentale nu au întârziat să apară. Astfel veniturile la bugetul de stat au fost în primele șase luni ale anului cu 12% mai mari decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2017. Investițiile străine directe au crescut cu 67,7%, într-un interval de trei ani, atingând 2.21 de miliarde Euro în perioada ianuarie-iunie 2018, fașă de 1,93 de miliarde euro în ianuarie-iunie 2017 și de 1,33 de miliarde euro în aceeași perioadă a anului 2016. Nu în ultimul rând, sumele primite de România de la Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 19,7% față de anul trecut. 

În același timp, depunem eforturi pentru combaterea pestei porcine și suntem într-un proces de evaluare a pagubelor rezultateîn urma inundațiilor, aproape fără precedent, cu care ne-am confruntat. În ambele situații de criză menționate am intesificat dialogul cu autoritățile europene relevante în materie. 
După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a lansa un dialog interinstituțional în vederea obținerii unui consens politic, atât cu Administrația Prezidențială, Parlamentul României, cât și cu alte instituții ale statului român. 

Bilanțul primelor șase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observații și critici legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii. 

În acest context, a fost anunțată o manifestație de protest, la București, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanții din diaspora românească. Pe măsură ce se apropia data evenimentului și având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociațiile românilor din străinătate, inițiatoare ale manifestației, s-au retras de la organizarea protestului.  

Astfel, evenimentul  din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de incendiere a unor obiective în spațiul public. 
În aceste condiții, forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate. 

Manifestația din 10 august a devenit subiect de dispută politică internă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. 

De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine Președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor

Stimate domnule .... doresc să vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare şi de manifestare publică, că actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali, că în România există stabilitate şi că Guvernul României se pregăteşte în continuare de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5016 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  practic (Vineri, 17 august 2018, 14:01)

  revo [utilizator]

  arata ca Romania este neguvernabila si IMPLORA sa nu preia presedentia, la 1 ianuarie.
  Ma, o fi stiind ea ceva, de fuge ca dracu' de tamaie?
  • +10 (10 voturi)    
   Discutie directa (Vineri, 17 august 2018, 14:47)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui revo

   isi aminteste ea ca a avut o discutie directa? Cum ? poate a tradus coafeza ca are niste cliente chinezoaice care vorbesc engleza si a mai prins ceva.Analfabeta nu intelege nimic.
 • +15 (15 voturi)    
  (...) dar fudula (Vineri, 17 august 2018, 14:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  N-as angaja-o nici femeie de serviciu... E prea nesimtita
 • +14 (16 voturi)    
  Se vede cu ochiul liber! (Vineri, 17 august 2018, 14:02)

  Observator roman [utilizator]

  Veorica s-a întors cu forțe proaspete din concediu și e otărâtă (așa spunem noi în Teleorman, cu aș muié) să-l pună la punct pe obraznicul ăla de la Cotroceni. N-a invitat-o nici la ziua Marinei să se dea în bărci!
  • +10 (10 voturi)    
   O doare de fapt (Vineri, 17 august 2018, 14:56)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   ca Romania PESEDISTA nu va mai avea presedentia EU. Rusine mare pentru Dancilova care nu mai poate sa dea ochii cu coafeza ei care a facut atatea pentru ea ca sa arate si ea ca om.Coafurile dancilovei sunt prilej de amuzament pe la EU si ei nu ar mai vrea sa o vada.Ea se pregateste cu alte coafuri acum mai extravagante in urma sfaturilor primite de la niste vecine de bloc de la parter.Intre doua coafuri se va lansa si tema presedentiei care este anexarea intregii EU la regatul Insula Belina si introducerea obligatorie a crapului in acvariul UE.
 • +11 (11 voturi)    
  hmm (Vineri, 17 august 2018, 14:02)

  dum_i [utilizator]

  Ce frumos au scris oamenii cariatului in numele paparudei...
 • +15 (15 voturi)    
  Parca era deja acuzata .. (Vineri, 17 august 2018, 14:10)

  Muncitoru [utilizator]

  de inalta tradare,nu?
  • -3 (13 voturi)    
   corect! (Vineri, 17 august 2018, 14:50)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Muncitoru

   oare ce de nu se merge mai departe cu chestiunea?
 • +9 (9 voturi)    
  Hmm (Vineri, 17 august 2018, 14:31)

  anitza [utilizator]

  Asta o fi scris in romana? Sau a tradus hotnews?
 • +13 (15 voturi)    
  in mod sigur nu a scris-o ea... (Vineri, 17 august 2018, 14:31)

  yoyosm [utilizator]

  ma intreb daca ea a fost in stare sa o semneze?
 • +10 (10 voturi)    
  ce scarba ... (Vineri, 17 august 2018, 14:40)

  sareta [utilizator]

  A inceput cu cresterea pensiilor ! Cel mai mare furt a fost si este furtul acestora si nicidecum cresterea ! Ce jigodie poti fi sa intorci realitatea .In 2007 punctul de pensie era 43 % din salariul mediu brut iar astazi dupa numai 3 ani de guvernare a penalilor punctul de pensie a ajuns 22 % din salariul mediu brut ! Asta se face ca ploua si abureste conducerea UE .Da ,pensiile au scazut la jumatate pentru 5 milioane de romani .Punctele de pensie au fost calculate numai prin raport la salariul mediu brut ,astazi trebuia sa fie peste 1900 de lei si abia a ajuns la 1100 de lei (au furat 900 de lei si au dat 100 de lei ,urland ca au crescut pensiile).Minciuna sfruntata si numai pentru asta ar trebui sa plece ....definitiv.
 • +10 (12 voturi)    
  Vasilica (Vineri, 17 august 2018, 15:02)

  BibiAfricanul [utilizator]

  crede ca UE e organizatia psd teleorman, unde toata lumea e de acord cu dragnea? Pe cine cred ei ca prostesc?
  A vazut o lume intraga ce s-a intamplat, nu mai suntem in 1990.
  E deja periculos cat de incompetente si aservite sunt "organele statului".
  • 0 (0 voturi)    
   Au vazut si cu vazutul raman (Vineri, 17 august 2018, 15:24)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui BibiAfricanul

   in rest, toate bune.
 • +8 (10 voturi)    
  cincinalu'n patru ani jumate (Vineri, 17 august 2018, 15:03)

  81ack [utilizator]

  'a crescut producția la hectar, am crescut veniturile agricultorilor, pensionarii sunt toți lapte și miere, mai avem ceva-n program și pentru infrastructură, dar nu vil e zicem încă. Ce-au domne huliganii ăștia cu noi? De ce nu ne lasă în pace? Ziceți-le voi ceva, vă rugăm frumos... Să stea potoliți la locurile lor... '

  Vă rog eu mult, mult de tot.

  Veorica.
 • +2 (2 voturi)    
  Plangere la Inalta Poarta (Vineri, 17 august 2018, 15:19)

  Koczka [utilizator]

  O sa-i raspunda ca onor Comisa nu se amesteca in treburile interne ale nici unei tari comunitare, bla bla ..
  Daca in schimb ii scria lui Putin se rezolva in cateva ore .
 • +3 (3 voturi)    
  Vailico,ma bucur ca esti asa cum esti,marca psd (Vineri, 17 august 2018, 15:43)

  Plagarus [utilizator]

  Ce ne faceam daca condamnatu penal DLN,punea o femeie desteapta si calificata PM ?
 • +3 (3 voturi)    
  Inculpata penal (Vineri, 17 august 2018, 15:46)

  aniod [utilizator]

  este sau nu inca?
  Ce face, dancila intra la inchisoare doar pentru hotie?
 • +2 (2 voturi)    
  M-am lamurit.... (Vineri, 17 august 2018, 16:36)

  Costello [utilizator]

  .... femeile sunt mult mai "periculoase" daca primesc functii pentru care nu sunt pregatite sau nu le merita! Noi trecem acum printr-un soi de "matriarhat" instaurat de marele carmaci dragnea!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by