Colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, bănuit a fi „omul în alb” care a condus represiunea violentă din Piața Victoriei de vineri seară, a acordat marți un interviu pentru Kamikaze. Colonelul recunoaște că este ”omul în alb” care a coordonat intervenția, dar spune că nu ”oamenii lui” au lovit persoane nevinovate și jurnaliști. Referitor la agresarea reporterului HotNews.ro Robert Mihăilescu, căruia i-a smuls telefonul și i l-a dat unui jandarm care l-a spart de caldarâm, colonelul face adevărate piruete spunând că nu își amintește, dar că e posibil, însă se întreabă cum de există imagini cu el din moment ce ar fi spart telefonul?!

Barbatul in alb din Piata VictorieiFoto: Facebook - Nck Stavre

Îi răspundem simplu domnului colonel: Reportul HotNews.ro transmitea live pe pagina de Facebook a ziarului.

Ce spune colonelul Cătălin Paraschiv despre agresarea jurnalistului HotNews.ro:

Colonelul Cătălin Paraschiv: Dacă vorbim de acel celebru individ care stătea undeva pe trotuar după ce am intrai pe Calea Victoriei, din ce îmi aduc aminte, a început unul să țipe, nici nu știu dacă avea ecuson pentru că nu am văzut în întuneric

Kmkz: Dacă a zis parola presa?

Colonelul Cătălin Paraschiv: Da, să spună că sunt ziarist, sau ceva de genul ăsta. Într-adevăr l-am luat de mână, acest ziarist a dat niște imagini cu telefonul acela. Uitați-vă că sunt imagini cu mine

Kmkz: Nu i l-ați luat?

Colonelul Cătălin Paraschiv: Nu știu, să mă lămurească și pe mine. Nu bag mâna în foc dar nu îmi aduc aminte de așa ceva. Excelență, dacă îl rețineam plecam de mână cu el la secția de poliție. Dacă eu dădeam ordin la oamenii mei să îl ia ...

Într-adevăr l-am tras prin cordon, nu știu exact dar dacă dădeam ordin să fie luat, asta însemna că era reținut, legitimat, condus la secția de poliție pentr că nu a respectat indicațiile organelor de ordine. Probabil îi dăpdeam un avertisment

Că apar tot felul de imagini în care se vede că eu îi smulg telefonul, dom-le, dacă îi smulgeam telefonul, de unde mai avea imaginile cu mine, că el a transmis niște imagini la un moment dat?!

Se adună 20 de oameni din membrii galeriilor, își pun de gât câte un aparat de fotografiat, își pun un ecuson și țipă că sunt de la presă. Eu trebuie să îi las în spatele cordonului meu, nu? Haideți să stabilm o anumită zonă de unde se poate filma.

Cred că se impunea ca ziariștii acreditați să vină, să facem un model de nu știu, ecuson, de ce vreți dvs, ceva vizibil, inclusiv noaptea, deci o culoare vizibilă, fosforescentă, cum vreți dvs, să fie standard. o prezentam la instructajele pe care le facem înainte, domne ăsta e ziarist, fiindcă...

Să primesc amenințări nu mi se pare normal.

Ce propune colonelul pentru protecția presei pentru viitor:

  • Un spațiu special delimitat pentru presă, unde vrea, de comun acord, delimitat foarte bine. ”Nu mis e pare normal ca cineva de la presă să mă filmeze când trag cu arma sau fac o încătușare”
  • Elemente de dispozitiv care să poată proteja presa
  • Legitimații standard care se dau înainte de miting

Au apărut noi imagini cu momentul în care bărbatul în alb care ar fi aplicat în teren ordinele de evacuare a Pieței Victoria îi ia telefonul reporterului HotNews.ro, iar jandarmii care-l însoțeau îl bruschează pe acesta.

În imagini se vede cum reporterul HotNews.ro Robert Mihăilescu este cu mâinile sus, într-una având telefonul cu care transmitea live, iar în cealaltă legitimația de presă. Bărbatul în alb se apropie de el, îi smulge telefonul din mână și-l trage către jandarmii care-l împing, iar unul dintre ei îi aplică o lovitură.

HotNews.ro a relatat incidentul în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce Robert Mihăilescu a revenit de la Secția 1 de Poliție, unde a depus plângere.

De asemenea, HotNews.ro a solicitat Jandarmeriei Române să confirme dacă bărbatul în alb este șeful Brigăzii speciale de Intervenții „Vlad Țepeș”, respectiv colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru a refuzat să confirme, invocând GDPR.

Noua înregistrare video ne-a fost semnalată de colegii de la Kanal D.