Platforma România 100, împreună cu alte 16 organizații civice, a depus luni dimineață, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a ministrului de Interne, Carmen Dan. De asemenea, Platforma România 100 a solicitat începerea urmăririi penale și pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă de către jandarmi.

Carmen DanFoto: Facebook - Carmen DAN

Platforma România 100 a depus denunțul ca urmare a „violențelor extreme” din noaptea de 10-11 august, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, Platforma solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, comisă de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București care au dispus și gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenție a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București.

De asemenea solicitarea vizează și urmărirea penală pentru purtare abuzivă, constând în insultele, amenințările și lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române față de cetățenii români pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.

”Platforma România 100 consideră că modul în care a fost dispusă și gestionată din punct de vedere operativ intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București constituie o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004).

Având în vedere consecințele deosebit de grave – aproximativ 500 de răniți, dintre care 70 au necesitat internare – fapta prefectului Capitalei și a ministrului de Interne este un abuz în serviciu și trebuie sancționată ferm”, aratăcomunicatul Platformei România 100.

Platforma lui Cioloș consideră că modul în care a fost comandată intervenția Jandarmeriei împotriva manifestanților ”arată clar o deturnare a acestei instituții de la păstrarea ordinii publice la descurajarea oricăror proteste față de guvernarea actuală. Din păcate pentru guvernarea actuală, românii nu s-au lăsat descurajați și au revenit și a doua zi pentru a-și arăta indignarea”.

De asemenea, Platforma România 100 a solicitat începerea urmăririi penale și pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă de către lucrătorii din cadrul Jandarmeriei, pentru insultele, amenințările și lovirile exercitate de către aceștia față de cetățeni pașnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018.

„Suntem convinși că o parte dintre jandarmii prezenți vineri seara în Piața Victoriei și-au exercitat profesia cu bună-credință. În schimb, există și jandarmi care au folosit gratuit violența, de multe ori împotriva unor persoane pașnice ori lipsite de apărare. Aceștia din urmă trebuie identificați rapid și trași la răspundere, pentru a restabili încrederea în Jandarmerie“, se arată în sesizare.

Denunțul a fost inițiat și semnat de către reprezentanții Platformei România 100 și Asociației Voci pentru Democrație și Justiție, fiind depus în nume propriu, precum și al organizațiilor Freedom House Romania, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Asociația România Vie, Umbrela Anticorupție Cluj, Geeks 4 Democracy, Inițiativa România, Vă Vedem, #REZISTENȚA, Insistăm București, Corupția Ucide, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Aradul Civic, Acțiunea Civică Galați, #Rezist Galați.

În plus față de denunțul depus la Parchet, Platforma România 100 a făcut mai multe cereri de acces la informații de interes public către Prefectura Capitalei și către Jandarmerie prin care se solicită:

Planul de intervenție al inspectorului general al Jandarmeriei elaborat în vederea mitingului organizat pe data de 10 august 2018 în Piața Victoriei din București;

Aprobarea planului de intervenție de către ministrul de Interne;

Documentul prin care a fost informat prim-ministrul Guvernului României;

Ordinul prefectului Municipiului București de aprobare a acțiunii de intervenție în vederea dispersării mitingului și a urmăririi participanților, precum și a altor cetățeni aflați în perimetru;

Precizarea tipului de materiale folosite efectiv la acțiunea din 10 august 2018 (tip de gaz lacrimogen, grenade, gloanțe de cauciuc etc.);

Costul total al operațiunii din 10-11 august 2018;

Măsurile luate la nivelul Jandarmeriei urmare a acțiunilor de o violență fără precedent întreprinse de jandarmii participanți la acțiunea din 10 -11 august 2018.

Citește și: