Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că în PSD se lucrează la un document privind acuzarea președintelui Klaus Iohannis de înaltă trădare, precizând însă că acesta nu e finalizat și nici discutat cu partenerii din ALDE.

Liviu DragneaFoto: Captura Antena 3

„Există acel document. Unii colegi din partid l-au lucrat. Am știut că îl lucrează. Nu este finalizat și nu s-a ajuns la o discuție finală ca să luăm o decizie. Nu am discutat nici cu domnul Tăriceanu despre asta, dar opinia mea este că sunt multe acțiuni care pot îmbrăca forma trădării, dacă ne uităm cu atenție pe Codul Penal și pe definiția articolului respective. Nu am ajuns acolo încă, nu mi-aș dori să ajung acolo, dar nu este imposibil. Sunt acțiuni care au adus deserviciu României, economic, strategic. Întrebi guvernul dacă mai are bani de pensii și salarii. Când pui o astfel de întrebare toate piețele reacționează. Poate influența cursul leu-euro", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Președintele PSD l-a acuzat pe șeful statului că incită la schimbarea Guvernului prin alte mijloace decât cele parlamentare.

"De asemenea, toate ieșirile, incitările, atacurile la Guvern, premier și la alții în mod frecvent, dublate de alte informații mincinoase, că nu se face aia sau aia, au creat impresia în afara țării că aici există instabilitate economică. Dacă investitorii l-ar fi luat în serios bloca orice fel de investiție în România. Incitarea la schimbarea ordinii constituționale, când vrei să dărâmi un guvern, nu prin mijloace parlamentare, este o incitare la schimbarea ordinii constituționale", a mai spus Dragnea.

„Iohannis trebuie să răspundă pe partea penală” în cazul casei de la Sibiu

Șeful PSD l-a atacat pe președinte și în cazul banilor de chirie pentru casa de la Sibiu pe care familia Iohannis a pierdut-o în instanță. Dragnea a apreciat că președintele trebuie să răspundă penal în această situație.

„Sunt câteva sute de mii de euro pe care trebuie să îi dea statului român. Nu vrea să îi dea. Constituția spune că nu poate fi trimis în judecată, nu că nu poate fi anchetat. Deci cu atât mai mult Klaus Iohannis nu poate da nimănui nici lecții de morală, nici de anticorupție. De câțiva ani de zile, statul român așteaptă să primească niște bani. El trebuie să răspundă pe partea penală. De fapt, nu a răspuns nici pe partea civilă. A deschis subiectul. Îi răspund. Mai sunt multe altele de spus, dar e timp suficient", a spus Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI: Dragnea: Viorica Dăncilă mi-a spus că Iohannis a țipat de nenumărate ori la ea la telefon

CITEȘTE ȘI: Dragnea, despre candidatul la președinție: Avem mai multe variante posibile / Eu încă nu am luat această decizie / S-a dat ordin pe unitate ca eu să fiu distrus

CITEȘTE ȘI: Dragnea: Iohannis le-a spus liberalilor, la Cotroceni, că se va ocupa de ALDE, să iasă din Coaliție. Sunt convins că domnul Tăriceanu nu-și va distruge cariera politică

CITEȘTE ȘI: Mesajul lui Dragnea pentru președinte: „Iohannis M---E. De ce săriți așa? Iohannis minte!”

Hotnews transmite Live Text cele mai importante declarații ale liderului social-democrat:

- Nu plec (în concediu, n.r.), pentru că mi-e teamă să nu mă conteste la CCR și stau liniștit

- în primul rând, Iohannis s-a făcut de râs, s-a umplut de ridicol cu contestarea la CCR cu plecarea în vacanță

- O serie întreagă de minciuni, a mai făcut și vreo două dezacorduri

- Este din ce în ce mai disperat pentru că acum ceva timp nici măcar nu îl interesa PNL-ul

- Vede că nu mai are susținere serioasă în stradă

- Oamenii nu se mai lasă manipulați cu toate provocările lui

- Are o mare problemă, el nu mai are bază electorală

- Și-a construit baza pe minciună, pe o gogoașă mediatică, cu lupta împotriva corupției

- ​Are o foarte mare problemă că nu mai are bază electorală. E agitat că vede că se mișcă Cioloș, și singurul partid care i-a rămas să-l susțină e PNL. I-a chemat la Cotroceni. Sunt oameni din interior care ne-au spus ce s-a discutat acolo. A zis că el va conduce PNL și a zis mie lăsati-mi ALDE, în sensul să îi convingă pe cei de la ALDE și pe Tăriceanu să iasă din coaliție.

- Cineva care a fost la discuții.

- Iohannis încearcă să dea vina pe dna prim-ministru ca să-și acopere aceasta penibilă greșeală. Eu am vorbit cu dna prim-ministru care a zis că-l sună pe președinte.

- Iohannis a fost informat pe surse, de niște securiști din Guvern, că doamna prim ministru a numit un premier interimar. Dar principalul motiv pentru care a țipat de nenumărate ori la telefon a fost rectificarea. A zis că o să transmită la Departamentul de stat și La Bruxelles că nu mai are bani să meargă la NATO.

- E îngrozit de faptul că Președinția UE va fi exercitată de dna Viorica Dăncilă. El ar vrea să fie domnia sa.

- Avem mai multe variante de candidat la prezidențiale. V-am spus când vom avea o analiză serioasă, fără patimă, o vom adopta și vom merge cu ea până la Cotroceni. De câteva luni i s-a zis lui Iohannis că vreau să candidez la prezidențiale și a dat ordin pe unitate să fiu distrus. Eu nu am luat decizia asta. Facem o analiză așezată și vom lua o decizie, cea cu cele mai mari șanse.

Despre documentul în care Iohannis e acuzat de înaltă trădare Există acel document, unii colegi din partid au lucrat, nu e finalizat. Nu am discutat nici cu dl Tăriceanu acest lucru. Sunt multe acțiuni ale lui Iohannis care pot îmbrăca forma trădării. Nu mi-aș dori să ajung acolo, dar nu e imposibil. Sunt acțiuni care au adus deservicii României.

- Toate atacurile la Guvern, Parlament, premier au creat impresia că aici există instabilitate economică.

- Sunt câteva sute de mii de euro pe care trebuie să-i dea statului român, dar nu vrea să-i dea. Nu poate da nimănui lecții de morală.

- Despre plăcutețe anti-PSD - s-a făcut de râs Iohannis. Care e preocuparea președintelui Iohannis.

- Suntem pe picior de război.

- Țineți minte ce a zis Adrian Năstase, în România s-a instalat banalizarea răului.

- Eu încă sper ca măcar unii oameni să aibă curajul să spună lucrurile. Ei sunt și din sistem, și din PNL revoltați. Foarte mulți s-au simțit jigniți și de prezența la acel eveniment și de prestația lui. Am înțeles că a venit într-o acțiune disperată să le ceară sprijinul.

- Pentru bugetul anului viitor nu mai suntem dispuși să votăm bugetele unor instituții fără să știm ce fac cu ei. Nu intenționăm să se știe toate detaliile. Am înțeles că la SPP documentele cu cheltuieli operative se ard. Așa am auzit și sper că nu e adevărat.

- Despre ONG-uri: De ce nu s-ar folosi și pentu ONG-ri aceeași procedură care se foloseste pentru orice firmă. De unde vin banii, pe ce se cheltuiesc.

- Despre OUG privind revizuire: Nu e rea ideea. Trebuie să vedem și să prezinte primului ministru cât de aplicabilă este o asemenea ordonanță. Ideea este foarte bună. Urmează ca în perioada următoare să o construiască.

- Parteneriat nu înseamnă slugărnicie. Există vreo țară din marile puteri care nu se gândește la interesul său cand vrea să facă ceva cu România. Dacă nu ai curaj să pui pe primul loc România, nu o pune sub ei.